Prva hrvatska gej klapa napada glazbenu scenu

PRVO je gej redove drmao ženski queer zbor Le zbor da bi se nedavno bila osnovala prva muška queer klapa naziva "Qlapa". Idejni začetnik i inicijator cijele priče je Salomon Jazbec.

"Inspirirao me prošlogodišnji nastup Le zbora u Mimari u povodu Dana ljudskih prava. Tada sam se uvjerio da jedan homoseksualni zbor može biti jako dobro prihvaćen među širom publikom. Mi ne želimo biti pretenciozni, jer nas za sada nema puno. Zato smo i odlučili osnovati klapu, a i nekoliko naših članova ima iskustvo klapskog pjevanja. Osim toga, osnivanje gay klape je simpatičan način intervencije u mačo strukturu kakva je tradicionalna klapa", rekao je Jazbez Jutarnjem listu.

Koncert za pomoć Ani Dragičević

Kao i Le zbor, i Qlapa će biti otvorena za sve seksualne orijentacije. Kako su sami naglasili, Olapa ne želi promicati isključivo ljubav između dva muškarca, već žele poslati poruku "univerzalne ljubavi". Qlapa trenuztačno broji desetak članova, a probe ih tek očekuju. U svibnju ove godine planiraju veliki nastup kad će održati koncert za pomoć Ani Dragićević, djevojci koja je hospitalizirana u psihijatrijsku ustanovu samo zato što je lezbijka.

"Mislim da je to sjajna ideja i nadam se da ćemo možda u budućnosti moći organizirati i festival gej zborova u Hrvatskoj", kratak je komentar Leje Jurišić, jedne od članica skupine Le zbor.

L.V.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.