Prvi hrvatski streaming servis donosi hit filmove i serije: Evo nekoliko genijalnih

Foto: Shutterstock

STREAMING servisi, odnosno videosadržaji na zahtjev, preuzeli su tržište kada je riječ o filmskoj industriji. Potvrđuju to i podaci istraživačke kuće Nielsen, koja je 2021. godine provela istraživanje o preferencijama konzumacije sadržaja korisnika.

U odnosu na prethodnu godinu, korištenje streaming servisa poraslo je za 22 posto. U godinu dana zabilježeno je više od 190 milijardi minuta korištenja streaming servisa. Za usporedbu, klasične televizijske programe konzumiralo je tek 21 posto ispitanika, što je pozicioniralo uslugu videa na zahtjev na prvo mjesto.

Algoritmi su u cijeloj priči pomogli filtrirati sadržaj prema preferencijama korisnika, što dodatno objašnjava zašto je ovakav tip usluge i dalje na tržištu broj jedan. Dostupnost, međutim, donosi i svoje nedostatke.

Naime, u moru dostupnih filmova i serija vrlo je teško odabrati što gledati. Sve više gledatelja negoduje što ne postoji mogućnost kvalitetnog odabira u moru američkih produkcija. Komentira se kako sve više dolazi do zasićenja sadržajem.

Rješenje je u europskim produkcijama

Da je riječ o zasićenju znaju i streaming servisi pa su ovom problemu odlučili doskočiti novim, manje poznatim sadržajem na europskom tlu, koji bi unio dašak svježine, potaknuti Direktivom EU koja želi da lokalne industrije daju svoj doprinos servisima na zahtjev. Cilj je da više od 30 posto produkcije bude lokalne proizvodnje kako bi konkurirali dominantnoj produkciji s američkog tla.

Danas svoje mjesto sve više zauzimaju europske produkcije, a tu se ističu britanske i skandinavske. Glavna prednost europskih produkcija u odnosu na američke je to što svaka država iz koje sadržaj dolazi donosi svoje specifičnosti. Dodatno, većina europskih produkcija surađuje, za razliku od američkih koje se najčešće snimaju i produciraju samo na njihovu tlu.

Nadalje, percepcija filma u Europljana je i dalje umjetnička pa filmovi imaju autentičnost i neočekivane zaokrete. Amerikanci, s druge strane, preferiraju spektakle sa skriptama koje je lako predvidjeti iako im produkcije imaju daleko veće budžete.

Foto: Promo

Ono što publiku veže za ekrane i stvara hit serije je prepoznatljivost kvalitete sadržaja. Rastuća i povijesno bitna britanska produkcija poznata je po dokumentarnom stilu, a karakteriziraju je i kriminalističke drame visoke kvalitete. Statistika pokazuje da je u odnosu na protekle dvije godine ukupna potrošnja na filmsku produkciju u UK-u 2022. bila 1.97 milijardi funti, čak za 27 posto više od 1.55 milijardi funti 2021. godine.

Skandinavska produkcija često se oslanja na introspekciju, odnosno istraživanje unutarnjeg stanja čovjeka. Zato njihove filmove i serije karakteriziraju politička pitanja, mentalna stanja individualaca i istraživanje egzistencijalnih pitanja.

U odnosu na britansku, skandinavska produkcija često ima manji budžet na raspolaganju, no uspjela se probiti na globalno tržište tamnijim pristupom temama koje su bliže svakodnevnom čovjeku. Britanci se uglavnom oslanjaju na poznate povijesne teme, specifične protagoniste koji su prožeti humorom, misterijom ili spojem tih dviju karakteristika.

Kako pronaći kvalitetan sadržaj?

Prvi hrvatski streaming servis Pickbox NOW unio je svježinu u odabir sadržaja te u ponudu uvrstio upravo hit serije britanske i skandinavske produkcije.

Prepoznavši britansku kvalitetu, domaćoj publici predstavljaju seriju Dolina sreće (Happy Valley). Redateljica Sally Wainwright donosi priču o policijskoj narednici Chaterine, koja se voli držati pravila, no dobiva slučaj namještene otmice i susreće se s nečim znatno višim od svog čina. Otmica raspliće klupko brutalnih zločina koji stvaraju zanimljivu priču u tri sezone napete serije.

Za ljubitelje starih, tradicionalnih britanskih krimića tu je serija Endeavour, mladi Morse (Endeavour). Riječ je o dvojici istraživača koji su upleteni u brojne istrage i intrige, a radnja je smještena u Oxford 60-ih i 70-ih godina.

Foto: Promo

Za ljubitelje dobre drame i intrigantnih sukoba Pravila igre (Rules of the Game) odličan su izbor. Temperamentna Sam pozicionira se visoko u tvrtki sportske odjeće, no dolaskom nove direktorice kreću sukobi i istraživanje misteriozne smrti njihove kolegice Amy.

Priče s kojima se lako identificirati

Skandinavska produkcija usredotočena je na stvarne priče i mogućnost dramaturškog povezivanja s likovima. Pickbox NOW u ponudi ima naslove koji su zauzeli visoko mjesto po gledanosti i odabiru publike. Izlaz (Exit) je serija koja donosi priču o četvero prijatelja iz Osla koji imaju sve u životu. Njihova želja za hedonizmom i moć upliću ih u laži, sukobe i nasilje. Cilj im je pronaći izlaz iz svoje situacije, a cijela serija bazirana je na pričama stvarnih ljudi.

Osim britanske i skandinavske produkcije, Pickbox NOW nudi i svježu paletu europskih filmova. Streaming Europe najnoviji je projekt koji okuplja četiri europske streaming kompanije, UniversCine, Sooner, LMC i Pickbox. Ujedinile su se oko najuzbudljivijih europskih filmova i produkcije. Tijekom trajanja projekta, predstavit će 24 nova europska filma, svježe prikazanih na prepoznatim filmskim festivalima, a koji nose potpis intrigantnih novih redateljskih imena i kreativaca.

Prednost Pickboxa NOW leži u raznolikosti sadržaja visoke kvalitete, ali i najpristupačnijoj cijeni na tržištu od samo 3.85 eura mjesečno, bez ugovorne obveze.
Sav sadržaj ima prijevod, a moguće ga je gledati na laptopu, tabletu, pametnom telefonu i pametnom TV-u. Brojni operateri nude ga kao dio paketa ili uz dodatnu nadoplatu.

Redoviti svježi sadržaji

Korisnici mogu dobivati obavijesti o novim serijama i filmovima putem e-pošte. Trenutno je aktivna i kampanja u kojoj se bilo tko može registrirati bez ikakvih troškova i uživati u novim europskim filmovima U trku (Runner) i Moskva u jednom smjeru (One-way to Moscow). 

Svim pretplatnicima bit će dostupna i prva epizoda francuske hit serije Špijunski ured (The Bureau). Prema najstarijem francuskom dnevnom listu Le Figaro, riječ je o najboljoj francuskoj seriji u povijesti, a New York Times proglasio ju je trećom najboljom internacionalnom serijom posljednjeg desetljeća.

Izvanrednu francusku seriju Špijunski ured (The Bureau), s visokom ocjenom na IMDb-ju od 8.7, kritičari uspoređuju sa serijom Žica (The Wire) ističući da ono što je Žica napravila za policijske serije Špijunski ured radi za špijunske serije 21. stoljeća.

Sadržaj donose Index i Pickbox Now u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.