PVC ili ALU stolarija? Ove stvari morate znati prije odluke

Foto: 123RF

IZBOR stolarije često se pretvori u veći izazov nego što se to na prvu čini. Vjerojatno su vam jako dobro poznate priče poznanika koji su naslijedili kuću ili stan, ugradili nove PVC prozore i već se prvu zimu nadisali vlage i nastrugali crnih gljivica sa zidova novouređenog doma. S druge strane, kolega na poslu kune se kako se preporodio s PVC prozorima jer sada gotovo da ne čuje buku sa Slavonske te on, njegova žena i dijete napokon mirno spavaju. 

Svaka medalja, kako se popularno kaže, ima svoje dvije strane i prije nego što na vrata pokuca još jedna oštra zima, odlučili smo istražiti koji je najbolji odabir stolarije za određene situacije.

Najbitnije razlike između PVC i ALU stolarije

O karakteristikama PVC i ALU stolarije, njihovom odabiru te preporukama odlučili smo popričati sa stručnjakom. Postavili smo mu osnovno pitanje o stolariji koje ćete si i sami postaviti renovirate li dom ili gradite novu kuću – koje su prednosti PVC, a koje ALU stolarije.

"PVC prozori slove kao odličan toplinski izolator. Štite svoj dom od visokih i niskih temperatura te vam garantiraju mirno i ugodno spavanje tijekom ekstremnih ljetnih i zimskih noći. Živite li uz prometnice koje počinju bučiti već u pet sati ujutro, PVC bi također mogao biti dobar odabir za vas jer PVC stolarija odlično štiti i reducira vanjsku buku. Važno je još spomenuti kako je takva stolarija dodatno ojačana čeličnom konstrukcijom za veću sigurnost vašeg doma, što znači da ne ide u korist potencijalnim lopovima koji će se poprilično trebati namučiti kako bi razbili vaša vrata ili prozor. PVC stolarija zasad se čini pouzdana", pojasnio je Ognjen Kalčić, direktor tvrtke TECOL d.o.o. iz Rijeke koja je ovlašteni zastupnik za prodaju i ugradnju Finstral i Dobroplast PVC i aluminijske stolarije, s 22 godine iskustva.

No je li isti slučaj i s ALU stolarijom?

"Prvi dojam o ALU stolariji je gotovo uvijek pozitivan jer je aluminijska stolarija tanja te samim time i elegantnija od drugih vrsta stolarije. Kako je dostupna u gotovo svim nijansama i bojama te je dovoljno fleksibilna za obradu u različite veličine i oblike, čini se kao logičan izbor. No kao najveće prednosti ALU stolarije naspram ostalih vrsta izdvojili bismo čvrstoću, otpornost i postojanost. Upravo ALU stolarija vašu će građevinu najbolje čuvati od utjecaja vremenskih prilika te štiti stambeni objekt od mogućih oštećenja za vrijeme neželjenih poplava ili udaraca uvjetovanih nepovoljnim vremenom", odgovara naš sugovornik.

Sad kad znate karakteristike obiju vrsta stolarije, vjerojatno se pitate koju odabrati tijekom gradnje ili uređenja svog doma. PVC stolarija cijenom je prilično prihvatljivija od ALU stolarije, no isplati li se prilikom kupnje voditi samo cijenom? Iz TECOL-a doznajemo da se slučaj od slučaja podosta razlikuje, a adekvatnu stolariju dobit ćete samo ako uzmete u obzir nekoliko parametara: jačinu izolacije, trajnost, površinu koju je potrebno prekriti, dizajn i cijenu.

"Iskustva s terena su sljedeća. Gradite li kuću ili vikendicu, pa možda i manju stambenu zgradu, daleko više isplatit će vam se PVC. Osnovni argument je bolja toplinska i zvučna izolacija koju pruža, što će vaše mjesečne troškove činiti podnošljivima i uspješno prigušiti buku koja dopire s raznih koncerata i ljetnih festivala. Također se i lako održava. S druge strane, ALU stolarija se preporučuje kod građenje većih objekata, poput stambenih i poslovnih zgrada, naročito onih s velikim staklenim površinama. Zbog svoje čvrstoće i izdržljivosti ALU stolarija je pogodan materijal i za luksuzne vile diljem Jadrana koje su često izložene udarcima jake bure i koroziji koju nameću aerosoli. Ne planirate li stolariju više mijenjati, kako se kaže, za života, neka vaša odluka padne na ALU stolariju koja zahtijeva minimalno održavanje kroz godine i savršenu estetsku perspektivu koju drugi materijali ipak ne garantiraju", pojašnjava Kalčić.

Preporuke kod kupovine i ugradnje PVC ili ALU stolarije

Kada ste konačno odabrali vrstu stolarije koju ćete kupiti, na red dolazi odabir adekvatne tvrtke. Iskustva drugih pokazuju da je uvijek pametnije odabrati tvrtku koja se već godinama bavi prodajom i ugradnjom stolarije, što zbog odličnog poznavanja namjene vrste stolarija i tržišta, što zbog iskustva u ugradnji. Svakako nemojte zaboraviti ni komentare o tvrtki i proizvodima koje drugi ostavljaju na internetu. Projurite Googleom, Facebookom i web stranicama te donesite svoj sud i temeljem ocjena ostalih kupaca.

Na kraju, provjerite je li potencijalna tvrtka ovlašteni zastupnik za prodaju i ugradnju branda, što vam također na neki način može jamčiti kvalitetu i lakše rješavanje eventualnih nezadovoljstava. Pošaljite mail tvrtki ili popričajte s njihovim stručnim osobljem za ugradnju  stolarije da biste dobili optimalno rješenje za svoje potrebe. Naravno, nikako ne smetnite s uma i razno razne akcije jer njih uvijek ima.

Sadržaj donosi Index u suradnji s TECOL-om te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.