"Riskiraju da potpuno izgube gledatelje": Je li Marvel sad potpuno pretjerao?

Foto: Press

SAM POGLED na ovaj naslov neke bi mogao nasmijati jer uzmemo li u obzir da govorimo o franšizi u kojoj se svaki film u najgorem slučaju barem približi pragu od milijardu dolara (a neki postaju najunosniji filmovi svih vremena), govoriti o zasićenju očito nema previše smisla. 

Ipak, kolumnist The Guardiana, Stuart Heritage, postavio je ovo pitanje, a utemeljio ga je - na Netflixu. 

Još super junaka

Naime, više je nego očito da odnos Netflixa i Marvela nije kao nekad. Otkada je Disney najavio da pokreće vlastiti streaming servis, većina Marvelovih filmova polagano je počela nestajati s najpopularnije streaming platforme na svijetu. Nedugo nakon toga Netflix je ukinuo i serije koje su nastale prema Marvelovim stripovima kao što su Daredevil, Jessica Jones, Iron Fist i Luke Cage. 

Neki će reći da je ovo očekivan potez s obzirom na konkurentski odnos između dviju velikih platformi, ali čak je i Marvel ostao iznenađen. Naime, šef Marvel TV-a Jeph Loeb u intervjuu za Deadline rekao je da ovo nisu očekivali: "Iznenadilo nas je to da su okončali stvari koje nisu trebale završiti."

U istom intervjuu rekao je i da Netflixov gubitak može biti dobitak za nekog drugog jer Marvelov je univerzum nastanjen gomilom junaka čije vrijeme tek dolazi, a nije pretjerano reći da ostali streaming servisi samo čekaju da ugrabe mrvice. 

Možemo li to podnijeti?

Postavlja se pitanje možemo li uopće podnijeti toliku količinu heroja koji bi se mogli pojaviti na tržištu. Sami filmovi i nisu toliko problematični jer se unatoč svemu bave većim njuškama koje na vlastitim leđima mogu iznijeti otprilike dva sata priče i opravdati uloženi novac. Čak su i manje poznati "Guardians of the Galaxy" pretvoreni u kvalitetan blockbuster iako nisu općepoznati kao Spider-Man, Iron Man, Thor ili Captain America. 

S druge strane, serije su ipak previše i činjenica jest da, unatoč kvaliteti, teško mogu parirati filmovima. Većinu serija prema Marvelovim predlošcima možemo svrstati u kategoriju umjerno zabavnih, ali nova faza donijet će i nove probleme. 

Marvel dominira kinoblagajnama, ali serije nemaju ni približno toliko veliku popularnost. Međutim, u novoj fazi bit će ključne da biste razumjeli dio, ako ne i kompletne zaplete nadolazećih filmova. 

Serije donedavno nisu imale previše veze s filmovima i ako ih niste pogledali, niste ostali pretjerano zakinuti za važne informacije. No, to se mijenja pa vam tako, primjerice, nastavak "Doctora Strangea" neće imati toliko smisla ako niste pogledali spin-off seriju "WandaVision". Nećete u potpunosti razumjeti kako je Sam Wilson postao Captain America ako ne pogledate "The Falcon" i "Winter Solider", a seriju će dobiti i "Loki" i bit će bitna ako se planirate u nastavak "Thora". 

To, naravno, nije nimalo loša stvar u smislu proširenja priče, ali filmovi o super junacima su zabava. Isključivo zabava. Isključite mozak na par sati i uživate. Koliko god neki željeli prikazati "Black Panther" kao film koji je kvalitetniji od drugih, činjenica je da film možda ima važnost u kontekstu priče o crnom super junaku koji je nasušno nedostajao na bijelu publiku orijentiranom Hollywoodu, ali u konačnici je još samo jedan Marvelov film. Gledanje Marvelovih serija ne bi trebala biti "domaća zadaća" koju morate odraditi kako biste mogli pogledati film. 

Tko ima vremena za sve te junake?

Nitko nema vremena za sve te serije. Neki imaju, ali budimo realni, to nije većina, već samo najzagriženiji fanovi ovakvih filmova. U slučaju da se ovo pretvori u praksu, Marvelovi blockbusteri postat će zadatak i samim time manje zabavni. 

A ovdje govorimo o glavnim junacima. Što je sa svim onim sporednim likovima poput Lukea Cagea ili Jessice Jones? Posvetiti deset ili 13 sati pričama o tim likovima zaista počinje djelovati kao kriminalno gubljenje vremena. Tim više jer će većina njih biti manje zanimljiva od Cagea i Jones, a više dosadnjikava kao što je to bio slučaj s Iron Fistom. 

I naravno da svi ne moraju gledati sve (pogotovo kada govorimo o manje bitnim junacima), ali prosječnom gledatelju sve ovo počet će djelovati kao preveliki Marvel cirkus u kojem se ne možete snaći osim ako niste 15-godišnjak s previše slobodnog vremena. 

Autor svoj tekst zaključuje riječima: "Sve ovo počinje djelovati kao litica načinjena od enciklopedija. Ako ne pripazi, Marvel bi mogao doći do točke u kojoj će potpuno izgubiti gledatelje."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.