Rolling Stone odabrao najbolju seriju u 2023. godini: "Zadnja sezona je remek-djelo"

Foto: Press

Časopis Rolling Stone objavio je popis 10 najboljih televizijskih serija u 2023. godini.

"Bio je tjedan krajem svibnja kada su Ted Lasso, The Marvelous Mrs. Maisel, Succession i Barry objavili svoje posljednje epizode. Ovo su serije koje su dominirale dodjelama nagrada i popisima najboljih ostvarenja na kraju godine u proteklih nekoliko godina, a sve su nestale jedna za drugom unutar pet dana.

Između tog užurbanog oproštajnog vikenda i poslovnog pada, koji se događa jer svaka mreža, streamer i studio shvaćaju da stvaranje više od 500 skriptiranih serija godišnje jednostavno nije održivo, pošteno je zapitati se je li taj svibanjski period označio kraj cijelog doba", piše Rolling Stone.

"Možda i jest. Bit će manje originalnih serija u budućnosti, a samim time i manje prostora za kreatore da eksperimentiraju s onom vrstom neobičnih serija koje zauzimaju neka od mjesta na našem popisu 10 najboljih serija u 2023. No većina serija na popisu ove godine nije završila. A neki izgleda tek počinju putovanje dugim i nezaboravnim stazama", nastavili su.

"Magija najvišeg kalibra"

Najboljim ovogodišnjim ostvarenjem Rolling Stone je proglasio Reservation Dogs, FX-ovu seriju o četiri tinejdžera koji žive u ruralnoj Oklahomi i sanjaju o bijegu i životu u Kaliforniji. Bear (D’Pharaoh Woon-A-Tai), Elora (Kawennahere Devery Jacobs), Willie (Paulina Alexis) i Cheese (Lane Factor) shvate da im je za bijeg iz sredine potreban novac, a do njega pokušavaju doći obavljajući niz manjih zločina u naselju u kojem žive.

Paralelno im se događa niz urnebesnih dogodovština, a naslov serije je mali twist na Tarantinov klasik Reservoir Dogs. Serija je također velika stvar za zajednicu autohtonog američkog stanovništva koja je vrlo malo ili nije uopće zastupljena u današnjoj pop kulturi. Sigurno ne na način kako su ih Taika Waititi i filmaš Sterlin Harjo prikazali.

 

"Nikada nije bilo serije poput Reservation Dogs, komedije o domorodačkim tinejdžerima koji odrastaju u rezervatu u ruralnoj Oklahomi. Nadajmo se da će opet biti ovakvih, posebno nakon remek-djela posljednje sezone u kojoj se svaka epizoda činila drugačijom od iduće, i u kojoj bi jedan tjedan mogla biti najsmješnija stvar na televiziji, a drugi tjedan najtužnija.

Cijelo vrijeme, Reservation Dogs je hodao po uskoj žici o tome koliko želi tretirati nadnaravni domorodački folklor kao stvarni čimbenik u životima te djece i koliko je toga trebalo postojati u njihovoj mašti. Bez obzira u što ste odlučili vjerovati, Reservation Dogs bila je magija najvišeg kalibra", objasnili su svoj izbor iz popularnog časopisa.

Na drugom mjestu nalazi se The Bear, a slijede ga Succession, Poker Face, The Last of Us, Beef, Blue Eye Samurai, Cunk on Earth, Somebody Somewhere i Party Down.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.