Roštiljanje je lakše uz pravu opremu. Evo što vam sve treba

Foto: Press

LJUBITELJI dobre hrane svaki će slobodan trenutak iskoristiti za roštiljanje, a kad se zareda nekoliko slobodnih i sunčanih dana - tulumu nema kraja. Iako, mogli bismo reći i kako je pravim majstorima roštilja svaki vikend tulum, a godišnje doba nikada nije ograničenje. Kombinacija okusa dima i kvalitetnog mesa vjerojatno je i glavni razlog zbog kojeg mnogi biraju upravo ovaj tip pripreme.  

Lijepo vrijeme mnoge će zagovornike ove gastronomske avanture natjerati da u pogon stave svoje roštilje, a u slučaju da niste iskusni "roštilj-majstor", u današnje vrijeme pristup kompletnoj opremi lakši je nego ikad prije pa vas zapravo malo toga sprječava da se preko noći kvalitetno opremite i počnete raditi na vještini koja će vas učiniti centralnom figurom svakog tuluma na otvorenom.

Električni ili plinski roštilji nikada neće moći zamijeniti ono što daju drvo i ugljen. Iako je pravi žar ono što je ključno da čarolija bude potpuna, postoje neke cake koje će vam olakšati posao.

Najprije, idealno bi bilo da je visina roštilja između 75 i 80 centimetara kako vas stajanje pored njega ne bi umorilo. Kako ne biste dobili pougljene ili skuhane komade mesa (majstori roštilja znaju o čemu pričamo), trebali biste na roštilju moći namjestiti i visinu rešetke. Posao će vam olakšati i dovoljno dugačka šipka za roštilj kao i hvataljke uz koje ne postoji opasnost da ćete se opeći ili da će vam, ne daj bože, meso završiti u travi. Zgodno je i kad je lonac, tanjur ili neka druga posuda u koju odlažete pečeno meso odmah pored vas pa je svaki roštilj s ugrađenom podlogom za odlaganje dobrodošao.

Ako ste pak emotivno vezani za svoj roštilj, ali želite dići svoju "roštilj-igru" na višu razinu, možda je vrijeme da nabavite novu mrežu ili popunite svoju kolekciju alata. Kao što svi znamo, svaki pravi majstor mora imati pravi alat.

Sljedeća stvar je ono što ćete staviti na roštilj. Bez obzira na to što volite, roštiljanje je otvoreno za bezbroj kombinacija i jedino je pravilo da maksimalno uživate u nezaboravnoj rapsodiji okusa koju sami stvarate. Neki su ljubitelji mesa, drugima je draže na roštilj baciti koju kobasicu. Tu je izbor ogroman, od debrecinki, preko pivskih kobasica i roštiljki, do originalnih Nürnberg kobasica. 

Konačno je na vašem tanjuru sočan komad mesa ili kobasica s divnom aromom dima, što sad? Dodaci! Neki više vole kečap, drugi bi dušu prodali za majonezu, a treći ne mogu zamisliti da na tanjur ne natrpaju senf. Što god vas veseli, samo trpajte!

Nemojte zaboraviti i na tekućinu. Najčešće ćete vidjeti dečke kako ispijaju litre i litre piva, a ako niste ljubitelj piva, a voljeli biste pored roštilja stajati s limenkom, isprobajte Radler.

Stoga, iskoristite toplo vrijeme i prepustite se čarima roštilja. Kombinirajte, igrajte se i budite hrabri u svojim eksperimentima, ali ne zaboravite i onaj podjednako bitan detalj - opustite se. 

Sadržaj donosi Index u suradnji s Lidlom te u skladu s najvišim profesionalnim standardima. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.