Rukopis Malog princa 2022. prvi put na izložbi u Francuskoj

Foto: FAH

RUKOPIS Malog princa Antoinea de Saint-Exuperyja, koji dosad nije bio izložen u Francuskoj, posjetitelji će moći vidjeti na izložbi u Parizu od veljače do lipnja 2022., objavio je Muzej dekorativne umjetnosti.

Slavni francuski pisac, pjesnik, aristokrat, novinar i avijatičar ovu je priču napisao u New Yorku i na Long Islandu, gdje je između lipnja i studenoga 1942. bio u egzilu. Rukopis od tada nije "napuštao" Sjedinjene Države.

Prije nego što se u proljeće 1943. pridružio Slobodnome francuskom ratnom zrakoplovstvu u Sjevernoj Africi, autor ga je povjerio prijateljici Silviji Hamilton, a ona ga je 1968. prodala knjižari i muzeju Morgan Library & Museum. 

Ova će privatna ustanova rukopis posuditi Muzeju dekorativne umjetnosti, koji od 17. veljače do 26. lipnja u krilu palače Louvre ugošćuje izložbu "Susret s malim princom".

Na izložbi će se moći vidjeti i "više od 600 djela" koja su pripadala autoru, među kojima brojni, "većinom dosad neobjavljivani i neizlagani akvareli, skice i crteži, kao i brojne fotografije, pjesme, novinski isječci i dijelovi Saint-Exuperyjeve korespondencije", stoji u priopćenju Muzeja.

Mali princ je jedno od najvećih djela u povijesti svjetske književnosti

Nakon objave knjige 1943. na francuskome i engleskom jeziku u New Yorku Saint-Exupery je misteriozno nestao, nakon što je u srpnju 1944. poletio s Korzike u vojnu izviđačku misiju prema francuskoj obali, koja je tada bila pod njemačkom okupacijom, pa nikada nije saznao ništa o čudesnoj sudbini ovog djela, koje je u njegovoj rodnoj Francuskoj objavljeno tek 1946. godine.

Prevedeno je na tristo svjetskih jezika. U Malome princu autor na jednostavan način piše o toleranciji, razumijevanju i odnosima u svijetu, iznoseći jaku vjeru u mogućnost čovjekova preobražaja. To je kratka knjiga napisana kao bajka o stvarnom svijetu, o grijesima i zabludama, o vjernosti, ljubavi, poštovanju i razumijevanju.

Rukopis izvorno ima više od 30.000 riječi, koje je teško dešifrirati. Redigirao ga je sam autor, koji je uvijek stremio najjednostavnijem stilu. 

Godine 2014. rukopis je izložen u prostorima Morgan Library & Museuma. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.