S ulica ukradene minijature Malog Zagreba: "Ovo je gubitak za projekt i za građane"

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Projekt Mali Zagreb vratio se 22. lipnja na ulice glavnoga grada, međutim nekoliko minijatura koje su krasile pločnik - nestale su.

Minijature nestale za manje od dva tjedna

Filmski redatelj i umjetnik Filip Filković Philatz tu je vijest objavio na stranici projekta. Minijature su nestale krajem lipnja.

"Nažalost, moramo izraziti svoje duboko razočaranje zbog nedavnih događaja koji su pogodili naš voljeni projekt Mali Zagreb. Čak deset od dvanaest minijatura koje su s toliko ljubavi postavljene na ulicama Zagreba su ukradene.

Osim krađe, neke minijature su također devastirane. Ove minijature su simboli povijesti, identiteta i svakodnevnog života našeg grada. Krađa i devastacija ovih radova predstavlja ne samo gubitak za projekt već i za sve građane koji su mogli uživati u njihovoj simbolici", piše u objavi.

Naglašava da je projekt nastao iz čiste ljubavi prema Zagrebu i privatno je financiran bez ikakve financijske dobiti. "Trošak koji je nastao uslijed krađe i uništenja minijatura predstavlja uništenje privatnog vlasništva, što dodatno naglašava težinu ovog čina", piše. 

Što je Mali Zagreb?

Mali Zagreb serija je minijaturnih instalacija postavljenih unutar frekventnih i zanimljivih ulica grada Zagreba koja je započela u proljeće 2021. godine. Sićušne kompozicije izgledom podsjećaju na pročelja zagrebačkih stambenih zgrada te na izloge nekada uobičajenih zagrebačkih prodavaonica i obrta.

"Ideja radova je reflektirati životni prostor našeg velikog svijeta u minijaturnim proporcijama. Da bismo vidjeli minijaturne instalacije, potrebno je zaustaviti se, spustiti pogled i potražiti ih. Iako su postavljeni u samom centru grada, na jedanaest atraktivnih lokacija, minijaturni radovi Mali Zagreb ipak su na mjestima na kojima ih ne očekujemo – na rubnicima pločnika te u podnožju ograda, zidova i objekata na javnim površinama.

Serija radova Mali Zagreb podsjeća nas na važnost obraćanja pažnje na male stvari u životu i na detalje koji ga obogaćuju. Potiče nas na razmišljanje o gradu u kojem živimo, o povijesti i identitetu grada te o nekadašnjem gradskom životu i navikama njegovih stanovnika koji se prepoznaju u izgledu minijaturnih pročelja zgrada i izloga dućana i obrta", stoji na web stranici projekta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.