Znate li tko su najveći metalci u Europi? Evo kako stoji Hrvatska

Foto: Luka Šangulin/Index

DRUŠTVENIM mrežama proširila se mapa s podacima o tome koliko koja europska zemlja ima - metal bendova (na milijun stanovnika).

Najveći metalci su, naravno, Finci, Šveđani, Islanđani i Norvežani, dok je najmanje metalaca u Albaniji i u Turskoj. Hrvatska se nalazi u zlatnoj sredini sa 147 metal bendova na milijun stanovnika (prema podacima iz 2023.). Kartu pogledajte u nastavku.

Scandinavian countries n Greece for the win Albania n Turkey sit on the bottom as the most unmetal nations in Europe

Objavljuje True Heavy Metal PAGEPetak, 5. siječnja 2024.

Razvoj i podžanrovi metala

Povijest metala datira još iz kasnih 1960-ih i ranih 1970-ih godina. Prvi pioniri ovog žanra često se povezuju s bendovima poput Black Sabbath, Led Zeppelin, Deep Purple i Blue Cheer. Svi ovi bendovi imali su težak i distorziran zvuk, koji je kasnije postao prepoznatljiv za metal.

Kroz godine, metal se razvijao u različite podžanrove, svaki s vlastitim karakteristikama i stilom. Neki od najpoznatijih podžanrova metala uključuju:

Heavy Metal

Ovaj podžanr je obilježio velike bendove kao što su Iron Maiden, Judas Priest i Metallica. Heavy metal kombinira brze gitarske riffove s melodičnim vokalima i često se bavi temama poput mitologije, fantazije i povijesnih događaja.

Thrash Metal

Thrash metal je agresivan i brz podžanr metala, poznat po bendovima poput Slayer, Megadeth i Anthrax. Gitare su obično brze i "teške", a tekstovi često govore o nasilju i društvenim problemima.

Death Metal

Ovaj podžanr fokusira se na ekstremno brze i teške riffove, uz growl vokale koji zvuče gotovo demonski. Bendovi poput Cannibal Corpse i Morbid Angel smatraju se pionirima death metala.

Black Metal

Black metal je poznat po svojoj atmosferičnoj i mračnoj glazbi, kao i često kontroverznim tekstovima koji se bave okultizmom i sotonizmom. Mayhem i Burzum su neki od najpoznatijih predstavnika ovog žanra.

Power Metal

Power metal je poznat po epskim tekstovima i brzim gitarama. Bendovi poput Blind Guardian i Helloween često koriste fantasy tematiku u svojim pjesmama.

Pročitajte više