Sjećate se Grospićke iz Naše male klinike? Evo što radi danas

Foto: Press

Komedija Zapetljani interesi španjolskog autora Jacinta Benaventea y Martineza u režiji Aleksandra Švabića nova je premijerna predstava Zagrebačkog gradskoga kazališta Komedija, koja će biti izvedena u subotu, 20. travnja. Kako se ističe u najavi, ovaj najizvođeniji komad španjolskog nobelovca Jacinta Benaventea oslanja se na tradiciju commedie dell’arte, koja u vrijeme objave komada (1907.) doživljava neku vrstu ponovnog procvata.

U komediji, između ostalih, igra i Dubravka Ostojić, široj javnosti poznata kao ravnateljica Sanja Grospić iz serije Naša mala klinika. Ostojić se nakon završetka snimanja Klinike posvetila radu u kazalištu te je danas stalna članica kazališta Komedija.

Naša mala klinika snimala se od 2004. do 2007. godine, a režirao ju je Branko Đurić Đuro.

O čemu se radi u predstavi?

Benavente poseže za dobro poznatom formulom ove komediografske tradicije i jeftinim alatima progovara o važnim temama te preko arhetipskih likova vođenih površnim, niskim motivima, ukazuje na nepromjenjivost ljudske prirode i svevremenu problematiku društva koje počiva na materijalnim vrijednostima.

Dinamični zaplet ove komedije proizlazi iz bezobzirne težnje likova za usponom na društvenoj ljestvici, ali i virtuoznosti pomoću koje protagonist Krispin uspijeva pronaći saveznika u svakome tko mu se nađe na putu, stoji u najavi.

"Pohlepa, profiterstvo, karijerizam i koristoljublje dio su ljudske prirode koje autor komada vješto ismijava, podsjećajući na nepromjenjivost društvenih obrazaca i čovjekovih ideala. Predstava Zapetljani interesi, međutim, s publikom današnjeg vremena može rezonirati intenzivnije no ikada, upravo zato što tematizira svijet izvrnutih značenja i vrijednosti u kojem svjedočimo dominaciji slike nad stvarnošću, iluzije nad istinom", istaknula je dramaturginja predstave Nina Bajsić.

"Svijet laži i pretvaranja"

Svijet u kojem će se zapetljati interesi ovih likova, dodala je, svijet je laži i pretvaranja koji, pokazat će se, može raspetljati samo istina, i to ona na kojoj inzistiramo čak i kad od nje nemamo nikakve koristi.

Jacinto Benavente y Martinez (1866.-1954.) jedan je od najpoznatijih španjolskih dramatičara dvadesetog stoljeća. Godine 1922. dobio je Nobelovu nagradu za književnost, u čijem je obrazloženju istaknuto da mu je dodijeljena  za "nevjerojatne vještine kojima nastavlja najsvjetlije tradicije španjolske drame".

Predstava se igra u prijevodu Nikoline Židek, za scenski pokret zadužen je asistent redatelja Damir Klemenić, scenograf je Matija Blašković, kostimografkinja Mirjana Zagorec, oblikovatelj svjetla Martin Šatović, a skladatelj Matija Antolić.

U predstavi još glume Bernard Tomić, Ivan Magud, Roko Sikavica, Fabijan Pavao Medvešek, Ervin Baučić, Ognjen Milovanović, Ana Magud, Ružica Maurus, Nina Kaić Madić i Dajana Čuljak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.