Skandal: Vinko Grubišić direktnom pogodbom dobio "natječaj" HTV-a

IAKO su službeni rezultati natječaja za HRT-ovu novu sapunicu, koja bi uskoro i trebala početi s emitiranjem na malim ekranima, nisu još uvijek poznati, doznajemo kako je  minimalno 170 tisuća kuna po epizodi, koliko HRT nudi, direktnom pogodbom dobio Vinko Grubišić, i njegova sapunica "Grička vještica", koju u koprodukciji s državnom dalekovidnicom snima Jadran Film. Osim očajne Nade Gačešić Livaković, koja će tumačiti (pitamo se, pitamo...) naslovnu ulogu, Grubišiću je čestitao i Denis Latin, i to putem svojeg Facebook profila, na kojem je ovih dana, primjetili smo, posebno aktivan. Iako nismo uspjeli saznati isključuje li ovaj Grubišićev dobitak ostale sudionike natječaja, ili ćemo se ovo ljeto častiti s čak dvije hrvatske telenovele, smrad koji se širi oko ove, mimo svih zakona, razuma i zdrave pameti direktne pogodbe, odlučili smo ne ignorirati.

O Grubišićevoj "Gričkoj vještici" priča se još od prošle godine, kada su u javnost procurile informacije kako je ovaj u ime Jadran filma otkupio prava na ekranizaciju te romantične sage iz doba Marije Terezije, koju krasi pregršt atraktivnih likova iz slojeva plemstva ali i običnoga puka. Serija je isprva trebala biti snimljena u 36 nastavaka, te se emitirati jednom tjedno. Međutim, pregovori dugi godinu dana negdje su u međuvremenu zapeli, a ovih dana ugledali su svoj neodređeno obojani epilog koji je rezultirao novom sapunicom.

Podsjetimo, javni natječaj koji je za novu sapunicu raspisao HRT, a na kojem se stvorila prilična gužva - svoje radove ponudilo je pet hrvatskih producentskih kuća, među kojima i (polu)propala Majetićeva AVA, koja je ambiciozno najavila snimanje nastavka "Ratkajevih", otvoren je do 6. srpnja, a eventualnom pobjedniku garantira budžet od 170 tisuća kuna po epizodi seije, kojih, prema ovoj odluci može biti maksimalno 210.

Što Vinko Grubišić (i dalje) radi u Jadran filmu?

Kada na stranu stavimo gledatelje, krajnje korisnike, koje sigurno ne zanima kojim sve načinima se nova televizijska pošast kojoj će oni, ne sumnjamo, vjernost iskazivati svakodnevno, probila na male ekrane, te kada iz priče čak i izuzmemo eventualne razočarane čelnike ostalih produkcijskih kuća koje su se prijavile na natječaj, (redom: AVA, Interfilm, Ring Multimedija i Croatel), te njihovo moguće i uskoro očito razočaranje, pa čak i kada se oglušimo na potkupljive hodnike HTV-a, morat ćemo se zapitati: što Vinko Grubišić (i dalje) radi u Jadran filmu?

Nakon smrti hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, Grubišićevo se ime vezivalo uz neizostavnog prvog dvorjanina Banskih dvora doktora Ivića Pašalića. U kratkom vremenu, prije nego što će Sanader uz pomoć Branimira Glavaša pobjediti Pašalićevce, na famoznom Saboru HDZ-a, mediji su brujili kako se Grubišić okoristio poznanstvom s Doktorom.
Tada je i ustoličeno medijsko carstvo Pašalića&Grubišića a uključivalo dvije televizije, nekoliko radija i čuveni, nekad slavni Jadran film, čije je samo zemljište smješteno u zagrebačku Dubravu procijenjeno na milijune.

Krava muzara vs. mrtvo slovo na papiru...

Nakon mnogih malverzacija, tračeva, glasina, što istinitih, što podebljanih, Grubišić je dionice Jadrana podijelio neimenovanim, sitnim pohlepnicima, šuškalo se, kao otplatu dogova koji su se u međuvremenu, zbog političke smjene na državnoj razini, hrvatskom tajkunu rapidno nagomilali. Međutim, Jadran film, u koji se i dalje slijevao dio novca s računa Ministarstva kulture ostao je dobra krava muzara, jednako kao, čini se i danas - obećani labaratorij, koji bi mladim filmskim nadama, redateljima, snimateljima i ostatku filmskih radnika omogućio kvalitetno i jednostavno pristupanje poslu, ostao je pusta tlapnja, slovo na papiru...

I evo ga, danas, kada se telekomunikacijski div uključio u digitaliziranje starih hrvatskih remek djela, svih proizašlih iz pera Jadrana, nečega što je trebalo biti obavljeno još početkom stoljeća, i to državnim novcem, i nakon što su meni osobno nekoliko puta iz Jadran filma i Dramskog programa HTV-a na nebrojene upite o digitalizaciji slavnog Tanhoferovog "H-8" u posljednjih pet godina odgovorili "ma sve vam je to, gospodična, mafija", HTV, Grubišić i odavno posrnuli Jadran film bakicama iz Ogulina snimaju romantičnu sapunicu. Novcem poreznih obveznika, novcem televizijskih pretplatnika. Uživajte!

Vanda Voloder
Foto: Index, HRT

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.