Slavna operna diva Maria Callas dobila svoj muzej u Ateni

Foto: epa

U grčkoj prijestolnici Ateni danas se otvara muzej posvećen čuvenoj sopranistici Mariji Callas, koju se smatra najvećom opernom divom na svijetu. Smješten u trokatnoj neoklasičnoj zgradi u srcu glavnog grada Grčke, muzej otvara svoja vrata uoči stogodišnjice njenog rođendana. Četverokatna zgrada iz 20-ih godina prošlog stoljeća na središnjem trgu Syntagma nekoć je bila hotel.

Posjetitelji će u muzeju moći vidjeti preko 1300 izložaka, od njezinih opernih haljina, uključujući i plavu baršunastu haljinu koju je nosila nakon nezaboravnog izvođenja Verdijeve opere Traviata 1955. u milanskoj Skali, do školskih bilježnica, partitura i fotografija, pa čak i sudbonosnog menija na zabavi u Veneciji 1957., gdje je upoznala grčkog tajkuna Aristotela Onassisa, priopćili su organizatori.

"Muzej koji kombinira tehnologiju i proživljeno iskustvo"

Na drugom katu muzeja posjetitelji će moći slušati dijelove njenih prepoznatljivih predstava.

"Velika diva Maria Callas vraća se kući. Ponosni smo na ovaj muzej koji prvi kombinira tehnologiju i proživljeno iskustvo", rekao je atenski gradonačelnik Kostas Bakoyannis.

Obnova zgrade i preuređenje u muzej trajali su više od desetljeća, uz troškove od 1.5 milijuna eura. Neke od izloženih predmeta, između ostalih, donirali su milanska Scala, njujorška opera Metropolitan, Teatre la Fenice u Veneciji i Arena u Veroni, gdje je Callas 1947. prvi put debitirala u Italiji.

Maria Anna Cecilia Sofia Kalogeropoulos, operna diva grčkih korijena, svjetski poznata kao Maria Callas, rođena je u New Yorku u prosincu 1923. godine. Preminula je 1977. godine od infarkta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.