Složili smo listu muškaraca po ukusu Ike Mandurića

Foto: Epa/Facebook/Ivica Galovic, Borna Filic/PIXSELL

PATER Ivan Ike Mandurić, isusovac poznat po druženju sa šatorašima, pozvao je mlade muškarce u kamp udruge Magis. Na Kupreškom polju oni bi trebali postati prave muškarčine po kriterijima koje je Mandurić isisao iz prsta.

Ponajprije, muškarci trebaju otići iz kuće jer: “Muškarac stisnut u četiri zida vlastitoga doma nikada neće spoznati što u sebi nosi”. Muškarčevo poslanje, prema Manduriću, nije da boravi sa ženom i dječicom, popravlja sitne kvarove, ide na idilične piknike, a pogotovo nije da u ruke uzme usisavač pa malo počisti po kući. Na koncu muškarac nije njonjav.

Sad kad znamo što muškarac nije, vrijeme je da nam Mandurić otkrije što muškarac jest.

“On se i pred materom i pred svim ženama mora izboriti za svoj poziv da bude muškarac: ratnik, lovac, fajter, političar, aktivist, lider, vođa, vladar i čuvar svega svijeta”, zapisao je Mandurić. Muškarac se mora znati i tući i rukovati oružjem, osvajati planine i pučine, kontrolirati i podčiniti svijet. Mora preuzeti inicijativu u svome gradu i organizirati zajednice. Na koncu, pravi muškarac je domoljub.

Prema tim kriterijima sastavili smo popis devet idealnih muškaraca po Ikinom evanđelju.

1. Željko Ražnatović Arkan

Mladost je proveo kao sitni kriminalac. No brzo je naučio rukovati oružjem, a ako je trebalo, a trebalo je, znao se i potući. Putovao je svijetom, a posebno su ga zanimali zatvori po zapadnoj Europi. Pokazao se i kao organizator – bio je jedan od vođa Delija, a kasnije je uspješno organizirao “Srpsku dobrovoljačku gardu”. Njonjav svakako nije bio.

2. Dario Kordić

Mladić iz Busovače postao je muškarac ulaskom u HDZ, u kojem se istaknuo svojim organizacijskim sposobnostima. Specijalnost mu je bila aktivna obrana, odnosno preventivni napadi. U jednom od takvih preventivnih napada u selu Ahmićima pobijeno je 116 ljudi, većinom njonjavi muškarci koji nisu bili sposobni obraniti svoje domove pa ni tromjesečnu bebu. Najdalje je putovao do Scheveningena, a nekoliko godina se držao u austrijskom zatvoru. Domoljub je bez premca, a snažna je i njegova vjera u Boga.

3. Alojz Tomašević

Godinama je Alojz Tomašević bio stisnut u svoja četiri zida, a onda je otkrio pravoga muškarca u sebi. Postao je župan, ali to ga ipak nije do kraja ispunjavalo. Žena mu je ceketala zbog ljubavnice pa ju je prebio, a dao je i ljubavnici da je grebe po licu. Nije poznato koliko dobro rukuje oružjem, ali pri jednom susretu s policijom oduzet mu je ilegalni pištolj i legalna puška. Idilični piknici su mu strani.

4. Darko Kovačević Daruvarac

Taj svakako zna tući. Šakama, nogama, umivaonikom, ni jedno priručno oružje mu nije strano. Radijus kretanja mu ipak nije prevelik. Povremeno ode do Njemačke, ali bolje se osjeća u Zadru i okolici. Usisavača se, koliko je poznato, nikada nije prihvatio, drugima prepušta i pranje krvi s podova kafića.

5. Milorad Ulemek Legija

Proputovao je svijeta, nije ga se moglo zadržati kod kuće. Oružjem je naučio rukovati u Legiji stranaca, u čijem aranžmanu je posjetio Čad, Libiju, Libanon, Francusku Gvajanu i Irak. Poznati su njegovi izleti, nimalo idilični, u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini. Kao odličan organizator pokazao se pri planiranju i izvršenju atentata na njonjavog Zorana Đinđića.

6. Vinko Pintarić

Nemirni duh iz Bjelovara dvadeset je godina bio bog i batina sjeverozapadne Hrvatske. Nije se dao zlostavljati u kući pa je malo namlatio rodbinu. Rekao bi Ike Mandurić: “Nije mu poslanje bilo gajiti dobre odnose s punicom i njenom rodbinom”. Ni s prvom ženom nije bio u najboljim odnosima pa ju je ubio. I ne samo nju. Toliko je dobro rukovao oružjem da su ga na koncu morali likvidirati specijalci.

7. Ivan Korade

Dokazani domoljub, zapovjednik gardijske brigade Pume teško je podnio odlazak u mirovinu pa je kao pravi muškarac, kad mu je konačno prekipjelo, ubio pet ljudi. Kao organizator nije bio baš nešto, pokušao je spriječiti da ga se smijeni organiziranjem odmetništva s 500 vojnika brigade. Nije uspio, ali nije ni kažnjen. Imali su razumijevanja za njegov muški duh. Za svoje pothvate više je puta odlikovan i tko zna gdje bi mu bio kraj da si nije ispalio metak iz pištolja u glavu.

8. David Komšić

Već jako mlad postao je pravi muškarac. Ne rukuje najbolje hladnim oružjem. Trebalo mu je čak 70 uboda nožem da temeljito ubije svoju djevojku. Da je na vrijeme otišao u kupreški kamp, bio mu dovoljan jedan potez.

9. Mato Oraškić

Već pomalo zaboravljenom bivšem policajcu dozlogrdilo je razaranje njegovog doma pa je u zagrebačkoj Palači pravde ubio suprugu, odvjetnicu i sutkinju koja je vodila brakorazvodnu parnicu. Poznato je da se Crkva protivi razvodu pa bi pater Mandurić njegovo djelo zasigurno ocijenio kao bogougodno. Pokušao je otputovati u Sloveniju, ali su ga bivši kolege spriječili u tome.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.