Sony predstavio VR nove generacije i bit će 8K ludilo

Screenshot: YouTube

TIJEKOM svog online predstavljanja u sklopu Sony Technology Daya Sony je predstavio različite tehnologije na kojima trenutno radi. Jedna od prezentacija bila je i prototip 8K VR naočala. 

Prototip koristi dva mala 4K zaslona, čime stvaraju 8K iskustvo. Iako ovo nisu prve 8K naočale, Sony je želio integrirati tehnologiju niske latencije, što u prijevodu znači realističnije, prirodnije i ugodnije iskustvo. Naravno, bitno je i da se sve ovo pojavi u konačnoj verziji proizvoda i da je lišeno mučnine koja je bila velik problem kod mnogih VR sustava. 

"Cilj nam je postići manje i lakše zaslone ultravisoke rezolucije kako bismo ljudima stvorili prostor za online interakciju. U konačnici voljeli bismo stvoriti zapanjujući osjećaj imerzije za suradnju na daljinu", rekao je Kei Kimura iz Sonyja. 

Već spomenuta mučnina koju izazivaju mnogi VR sustavi je rezultat vidljivosti piksela. Povećanjem broja točkica na OLED mikrozaslonima moguće je postići veću detaljnost i izbjeći pikselizaciju. Smanjivanjem latencije korisnici slobodno mogu razgledavati okolinu bez osjećaja vrtoglavice. Sve to omogućuje im da pobliže promotre predmete u virtualnom svijetu, što će stvoriti puno prirodnije iskustvo u stvarnom vremenu. 

Iako je gaming na prvom mjestu, kompanija smatra da je primjena mnogo, od glazbe do obučavanja liječnika pa sve do industrijske proizvodnje.