Spektar ljubavi: Sve veća zastupljenost homoseksualnih parova u dječjim crtićima

U posljednjih nekoliko godina veliki svjetski producenti animiranih filmova, poput Disneya i Pixara, sve više uključuju likove iz LGBTQ+ zajednice u svoje priče. Ova promjena dolazi kao odgovor na sve veću potrebu za reprezentacijom svih oblika ljubavi i obitelji u dječjoj popularnoj kulturi.

Jedan od najvažnijih primjera ovog pomaka u zastupljenosti je animirani kratki film "In a Heartbeat". Film, objavljen na YouTubeu 2017. godine, govori o mladom dječaku koji se zaljubi u svojeg muškog školskog kolegu. Ovaj srdačni film je dobio pohvale kritike i ima nekoliko milijuna pregleda. Film je to koji je, zapravo, pokrenuo važne razgovore o zastupljenosti i inkluziji u dječjim medijima.

Inkluzivnost ili nepotrebnost u dječjem sadržaju?

Noviji primjer je Disneyjev film "Lightyear", nastao kao spin-off popularne Toy Story franšize. U ovom filmu, lik imenom Hawthorne, koji je vojni oficir, prikazan je kao otvoreno gej osoba. Ovo je veliki korak naprijed za Disney, studio koji je dugo vremena bio kritiziran zbog nedostatka LGBTQ+ reprezentacije.

Ova promjena nije prošla nezapaženo među gledateljima. Na YouTubeu mnogi korisnici izražavaju svoje mišljenje o ovom pitanju. Dok neki hvale Disney na ovom koraku prema većoj inkluzivnosti, drugi smatraju da je ovakva reprezentacija nepotrebna u dječjim filmovima.

Što se tiče stručnjaka, mnogi sociolozi i psiholozi smatraju da je ovakva reprezentacija važna za razvoj empatije i razumijevanja različitosti kod djece. Uključivanje homoseksualnih parova u crtiće i filmove za djecu može pomoći u demistifikaciji i normalizaciji različitih oblika ljubavi, što je izuzetno važno u današnjem sve raznolikijem društvu.

Međutim, nije samo Disney onaj koji se kreće prema većoj LGBTQ+ reprezentaciji. Crtić "Steven Universe" od Cartoon Networka, već je postao poznat po tome što je prvi put na televiziji prikazao istospolni brak, dok je animirana serija "The Owl House" uvrstila lik Luz, tinejdžerku koja je otvoreno biseksualna.

Kritičari oprezni

Iako se ovaj pomak može smatrati napretkom prema većoj reprezentativnosti, važno je napomenuti da ova promjena ne dolazi bez izazova. Kritičari tvrde da su neki studiji još uvijek oprezni u prikazivanju LGBTQ+ likova, često ih ostavljajući u sporednim ulogama.

No, bez obzira na sve, promjena je očigledna i daje nadu za budućnost gdje će svako dijete moći vidjeti sebe reprezentirano na ekranu. Značaj ovog trenda leži u činjenici da animirani filmovi i crtići ne samo da zabavljaju, već oblikuju i kako djeca vide svijet oko sebe. Stoga, uključivanje različitih oblika ljubavi i obitelji u ove priče može doprinijeti stvaranju otvorenijeg i prihvaćajućeg društva.

 

Pročitajte više