Splićanka pobijedila na IDJ showu. Zašto Hrvate nije briga?

Foto: Instagram

Splićanka Đana Smajo sinoć je pobijedila u IDJ showu, jednom od najpopularnijih regionalnih karaoke showova, koji gledanošću i relevantnošću obara i HRT-ovu kravu muzaru - karaoke show The Voice, ali i SuperStar i Supertalent.

Nakon niza nastupa koji broje stotine tisuća pregleda, kao što sam i predvidio u članku prije 15 dana, Smajo je osvojila tzv. IDJ coin, koji je dosegao vrijednost 124.480 eura, za ulaganje u vlastitu karijeru preko IDJ labela (jednog od najjačih u regiji, neusporedivo s ruganjem od ugovora kakvo dobiju pobjednici naših showova).

U žiriju su sjedili Relja Popović, Nataša Bekvalac i Darko Dimitrov, redom vlasnici vrlo jakih kataloga hitova. O tome koliki je ovo plastičan indikator niskih standarda hrvatske zabavne industrije već sam pričao i vratit ću se na to, ali prvo malo o finalnoj epizodi.

Sve što publika želi

U revijalnih tri i pol sata finalne epizode showa i žiri i natjecatelji dali su publici ono što žele: izljeve lako probavljivih emocija, razvoj uspostavljenih narativa, dramu pri finalnom izboru zbog polarnih opozita Đane, koja ne prestaje pričati o tome kako je senzibilna i veći dio vremena suzdržava suze, i potpuno hladne Barbare, kojoj je neugodno što svi toliko forsiraju emociju.

Nakon Đaninog nastupa (timestamp je 55:45, nema na čemu), koji je bio njen flu game jer je bila toliko bolesna da je jedva govorila nakon pjesme, Relja joj je rekao da prolazi iste stvari kao i prošlogodišnja pobjednica Amna te da ne bude nesigurna pred komentarima da je precijenjena jer je zaslužila pobjedu i s razlogom je odskočila od ostalih natjecatelja.

Đana je otkrila da je dotiču komentari i da jako puno i ozbiljno radi da bi ispunila očekivanja, a Nataša je rekla da joj je drago što Đanu sve toliko dotiče i pohvalila je njenu senzibilnost. "Breme pobjede je teško, ali tvoja mala leđa mogu to izdržati", kaže pjevačica hita Nikotin.

Dimitrov je pohvalio pjevanje u teškim uvjetima i podržao riječi ostatka žirija da joj je mjesto na sceni. Svi su se složili da je njena izvedba Ne kuni me, ne ruži me, majko bila jedna od najboljih koje su ikad gledali. "Puno hvala svima, baš vas volim", odgovorila je pobjednica.

Show je služio i kao promocija njene prve pjesme na tom labelu, koja bi po hrvatskim standardima bila hit stoljeća: u svega 15 dana ima milijun i 100 tisuća pregleda te čak 2938 komentara. Za usporedbu, najrecentniji singl najveće hrvatske zvijezde ispod 40 godina, Seksi Cveletov Zalazak, u 5 mjeseci ima 331 tisuću pregleda i nimalo zamamnih 106 komentara u trenutku pisanja ovog članka.

Kad u to ubrojimo i činjenicu da je Cvele imao ogromnu podršku hrvatskih medija, koji su nas u ime njegovog PR tima groteskno uvjeravali da pjesma sadrži "djelić Olivera" (izdao ju je oko pete godišnjice Oliverove smrti), sve poprima još gori ton.

Sramota hrvatske glazbene industrije

Bilo kako bilo, dok će hrvatski mediji izvještavati koliko je zrna riže Maja Šuput pojela u jutarnjem obroku poslije finala Supertalenta, potpuno su nezainteresirani za Đanu Smajo.

Ne moraš biti lumen da bi s priličnom sigurnošću mogao pretpostaviti da je problem u našim karaoke showovima, koji se temelje na promociji žirija i zaradi svih onih koji sudjeluju u produkciji, a uglavnom to bude i na štetu natjecatelja koji su prikazani u najboljem svjetlu. I to ne samo doslovno nego su, uz svjetla skupe pozornice, pod paskom dobro plaćenih stilista, pjevaju samo hitove, cijela država izvještava o njima pod svom silom novca potrošenog na marketing da bi se opravdalo postojanje tih "natjecanja". Kako ti natjecatelji izgledaju kad se ugase svjetla i kad nemaju svu medijsku i autorsku mašineriju iza sebe, pogledajte sami u jednom od mojih prošlih članaka.

Koliko će vijesti biti o Đani Smajo i IDJ showu, koji jasno pokazuju svu sramotu hrvatske glazbene industrije? Ne puno, računajte na minimalne informacije: "Pobijedila je, naša je, rekli su joj to i to, sve je super, a sad idemo na The Voice, na koji je HRT još prije prosinca potrošio 3 milijuna eura (22 milijuna kuna)!"

A Splićanka je jedina hrvatska pobjednica bilo kojeg regionalnog karaoke showa koja ima šansu za stabilnu i uspješnu karijeru.

Za moj kuharski poljubac, budite konzumirani usporedbom ova dva nastupa. Na prvom Smajo siroto nastupa u najpopularnijem hrvatskom glazbenom talk showu, a na drugom možete izravno usporediti na kojoj razini rade susjedi:

Nemojte me vući za jezik oko toga što je prva izvedba socijalna jer ću izvaditi tešku artiljeriju i referirati se na Đanu na zadnjoj Dnori.

Dok ovako to gledam, skoro mi zvuči kao preduvjet uspjeha da te hrvatska zabavna industrija zaobilazi u širokom luku.

Đana, sretno!

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.