Splićanin snimio zapuštene mlinove kod Rijeke, prizori su kao u džungli

Foto: Saša Stojanović Sapa

SPLITSKI youtuber i fotograf Jurica Galić Juka objavio je video u kojemu je posjetio obrasle mlinove u blizini Rijeke, koje je prozvao "hrvatskim Angkor Watom".

U ovoj su epizodi on i suradnici posjetili napuštenu lokaciju koja nije vojnog podrijetla, iako se radi o serijalu posvećenom bunkerima iz Drugog svjetskog rata.

"Jedna od najzanimljivijih"

Radi se o dva napuštena mlina iz 19. stoljeća. Prvi je Matešićev mlin, sagrađen 1840. godine, a drugi, veći, dužine 90 metara i visine 25 metara, je mlin Žakalj sagrađen 1865. godine.

Matešićev mlin je izgorio u požaru 1863. godine i više nikada nije obnovljen, dok je mlin Žakalj radio do 1918. godine, kada je napušten i devastiran u Drugom svjetskom ratu. Danas je lokacija potpuno obrasla u vegetaciju.

No, ono što Galića posebno čudi jest da ga lokalne vlasti nisu promovirale u svjetsku turističku lokaciju, kao i mjesto snimanja svjetskih filmova. "Za mene je ovo jedno od najzanimljivijih mjesta u Hrvatskoj. Ovo mjesto je hrvatski Angkor Wat", istaknuo je Juka u opisu videa, a dodao je i da bi se u "riječkoj džungli" mogli bez problema snimati blockbusteri poput Tomb Ridera.

Pročitajte više