Inflacija u Hrvatskoj još uvijek ne usporava željenom brzinom. Kao i uvijek u inflatornom razdoblju, pojedinci cijene napuhuju bez ikakvog razloga. Jedan od takvih je i restoran Stara Oštarija u Buzetu. Smješten u samoj staroj jezgri Buzeta, ima oznaku tartufo vero, koju nema puno restorana u Istri, i simpatičnog vlasnika koji vodi servis.
Međutim, neka su jela bezobrazno preskupa. Jedan od primjera je neka vrsta degustacijskog jelovnika za dvije osobe, koji stoji 150 eura i sadrži četiri jela s tartufima. Tartufi moraju i znaju biti skupi, pogotovo ako su pravi, bijeli i u sezoni. No baš i nisu toliko skupi da bi jelo s njokima i crnim tartufima trebalo koštati 27 eura. Prije nekoliko mjeseci u jednoj od najboljih istarskih konoba jeli smo fritaju s bijelim tartufima koja je koštala dvadesetak eura.
Salata od 9.5 eura
Priča o skupoći Stare Oštarije, nažalost, ovdje ne staje. Dok smo naručivali, rekli smo i da bismo htjeli običnu zelenu salatu, nismo previše obraćali pažnju na cijenu u jelovniku. Obične zelene salate dosad smo u istarskim konobama plaćali između 3 i 4 eura, što opet nije jeftino ali je korektno u odnosu na Staru Oštariju. Kad smo dobili račun, zelena salata stajala je točno devet i pol eura, što je možda najviša cijena koju smo platili za običnu lisnatu salatu. Usporedbe radi, jelo s tjesteninom i junetinom stoji pet eura više, što je više od nesrazmjernog.
Čak i malena plastična bočica vode, kakvu restorani zaista ne bi trebali držati, stoji blizu 4 eura. Na kraju smo tri jela, jednu salatu i dvije čaše vina platili 72 eura, što je možda najveći nesrazmjer dobivenog i plaćenog koji smo vidjeli u zadnje vrijeme. Primjeri ovako skoro grabežljivog ponašanja prema gostima trajno ugrožavaju istarsku gastronomsku scenu. Hrana u Staroj Oštariji ne opravdava takve cijene.
Štracada s junetinom bila je bez okusa i razvodnjenog umaka, pa ju ne bismo preporučili. Preskupi njoki s tartufima već su bili bolji, ponajprije zato što nisu imali previše vrhnja ni kreme od tartufa. Njoki su ostali čvrsti i ugodni, a tartuf je pravi, iako se ne riba pred gostima. Pašti i njokima također nisu trebali jako iritantni ukrasi od sušenog origana. Kruh i maslinovo ulje su dobri, dok je naš vrući kolač od biskvita, čokolade i karamele bio korektan, ali opasno presladak. Vinska karta sastoji se od, izgleda, tek dva ili tri buteljirana vina koja restoran radi u suradnji s jednom vinarijom.
Stara Oštarija
Ulica Petra Flega 5, Buzet
Hrana: -3
Vino: 2
Servis: +3
Ambijent: 4
Tekst je, uz dozvolu, u cijelosti prenesen s portala Kult Plave Kamenice.