Što će se dogoditi ako kralj Charles umre?

Foto: EPA

VELIKU BRITANIJU, ali i svijet, šokirala je vijest da kralj Charles boluje od raka. Iz Buckinghamske palače nisu otkrili o kojoj je vrsti raka riječ (nije rak prostate), ali je kralj započeo s redovitim tretmanima liječenja. 

Britance je ova vijest posebno potresla i podsjetila ih da je njihov novi monarh ipak 75-godišnjak, vezan istom krhkom ljudskošću kao i svi ostali. Što nameće praktično, iako morbidno pitanje: kakav je plan ako Charles umre?

Operacija Most Menai 

Kad je kraljica umrla 2022., možda ste čuli za Operaciju London Bridge. Ovo je bio kodni naziv za iscrpno detaljan plan onoga što se dogodilo nakon što je kraljica izdahnula. Uključivao je sve - od toga kako će biti objavljena njezina smrt do točno onoga što bi se trebalo dogoditi tijekom 10-dnevnog razdoblja žalosti, s kulminacijom: njezinim pogrebom, piše The Kit.

Isto tako postoje protokoli u slučaju kraljeve smrti - Operacija Most Menai. (Ovo se odnosi na viseći most u Walesu i nastavlja dugu tradiciju kodnih naziva temeljenih na mostovima. Njegov je otac, na primjer, bio Forth Bridge, dok je njegova baka bila Tay Bridge.)

Prema bivšem kraljevskom službeniku za zaštitu Simonu Morganu, planiranje operacije Menai Bridge vjerojatno je počelo "ozbiljno" dan nakon smrti kraljice Elizabete.

Iako su detalji stroga tajna, pristup koji je Charles imao za svoju krunidbu čini se kao čvrsta naznaka kako će isplanirati vlastiti sprovod. Razdoblje žalosti, na primjer, može trajati samo nekoliko dana, a ne gotovo dva tjedna, kao nakon kraljičine smrti.

Nakon obavještavanja britanske vlade i lidera Commonwealtha, zastave širom države bit će spuštene na pola koplja. Očekuje se da će sahrana za kralja Charlesa početi odmah nakon objave vijesti o njegovoj smrti. Nakon perioda nacionalne žalosti, on će biti položen u Memorijalnu kapelicu Georgea VI. u Windsoru.

William odmah postaje kralj

Princ William trenutačno je prvi u redu za prijestolje, stoga će on postati kralj kad njegov otac umre. Kao ni kod Charlesa, njegova krunidba vjerojatno neće biti nekoliko mjeseci nakon toga, ali kralj William V. (ako to odabere kao svoje "kraljevsko ime") odmah će se prihvatiti posla.

Vjerojatno će se prilično brzo obratiti naciji, kao što smo vidjeli kod Charlesa, a zatim će krenuti u maraton ceremonije: Vijeće za pristupanje, na primjer, sastat će se da ga proglasi novim kraljem, a on će imati zakletvu kojom se zaklinje da je "vjerni protestant", koja se odnosi na još uvijek važeću zabranu da katolik preuzme britansko prijestolje.

Nakon Williama, linija nasljedstava ide preko njegove djece - princa Georgea, princeze Charlotte i princa Louisa. Mlađi sin kralja Charlesa, princ Harry, tek je u redu za tron nakon djece svog brata, a nakon njega slijede njegova djeca - princ Archie i princeza Lilibet.

Kate Middleton postat će kraljica supruga

Kao supruga kralja, Kate Middleton postat će "kraljica supruga", što je titula koji se daje supruzi vladajućeg monarha kako bi se razlikovala od same kraljice, poput Elizabete. Sada je ona "Catherine, princeza od Walesa", a javnosti će vjerojatno zauvijek biti poznata kao "Kate Middleton".

Ostatak uže kraljevske obitelji također će dobiti nove titule

Kao najstarije dijete, princ George će postati princ od Walesa kada njegov otac postane kralj. Ovisno o tome bude li princeza Anne još uvijek živa, također postoji šansa da će Charlotte postati poznata kao "kraljevska princeza", što je titula koju trenutno nosi njezina praujna i koja se tradicionalno dodjeljuje najstarijoj kćeri monarha.

Camilla, ako još uvijek bude živa, postat će "kraljica udovica". Ona, međutim, neće biti "kraljica majka", jer, za razliku od kraljice Elizabete, ona nije rodila monarha.

Kada je riječ o princu Harryju, jedina formalna promjena bit će to što će on i njegova djeca biti pomaknuti za jedno mjesto u nasljednoj liniji, iako je to prilično besmisleno s obzirom na to da William ima troje djece. Što se titule tiče, on je već vojvoda, što je ionako najviši stupanj plemstva.

A kako će se odvijati obiteljski odnosi kada za to dođe vrijeme? Tko zna koja će voda proći ispod mosta od sada do tada, ali s obzirom na to da je Harry odjurio u Britaniju kad ga je otac obavijestio da ima rak, vjerojatno ćemo ga vidjeti i na sprovodu. Međutim, dolazi li na Williamovu krunidbu? Upitnik, doista.

Pročitajte više