Što gledati na Staru godinu? Imamo odlične prijedloge

Foto: Press

ŽELITE li gledati blještavilo i nepretenciozne priče koji će vas zabaviti u najluđoj noći, vremena dva televizijska programa su odavno za nama pa imamo puno više izbora od Supermana.

>>Ako planirate Novu godinu slaviti kod kuće, evo što ćete moći gledati na TV-u

Glass Onion: A Knives Out Mystery, 2022.

 

Daniel Craig na Netflixu je ponovno u ulozi detektiva Benoita Blanca. Radi se o nastavku prošlogodišnjeg hita Knives Out, koji je još raskošnije isproduciran. Krase ga impresivna glumačka imena i zanimljive cameo uloge. Edward Norton, Kate Hudson i Ethan Hawke našli su se u priči koja govori o okupljanju ekipe Disruptora.

Svi oni koji dobiju pozivnicu u vidu neobične slagalice stižu na imanje ekscentričnog bogataša na privatnom otoku u Grčkoj. Njega svi mrze, a on nije mogao učiniti bolju stvar od toga da im se pohvali kako posjeduje Mona Lisu i učini sve njih ljubomornim na njegov uspjeh. Uskoro prvi leš završava na podu skupocjene vile, a detektiv Blanc kreće u akciju…

Bridget Jones's Diary, 2001.

Koji god nastavak priče o nespretnoj Bridget Jones izaberete, ona će uvijek biti ludo zaljubljena i imati problema s kilogramima. Priča je započela davne 2001. godine filmom koji je ostao upamćen po sjajnoj izvedbi Rene Zellweger, Colina Firtha i Hugha Granta.

Dogodio se u eri kad je self help literatura bila na vrhuncu i kad su žene odjednom dobile pravo na grešku. U filmovima i serijama te su greške bile zabavne, a punašna Bridget nas je vodila kroz svoj život pišući dnevnik u kojem je pokazala da se različite žene uglavnom jednako teško nose s poslovnim neuspjesima i nedostatkom partnera. 

Sex and the City: The Movie, 2008.

Jedna od najpopularnijih serija svih vremena 2008. godine dobila je počasno mjesto na filmu, a priča o četiri njujorške prijateljice odvest će vas na doček Nove godine, u kojoj Carrie i Miranda uče najvažniju životnu lekciju o prijateljstvu.

Torbica, cipela i šljokica ne manjka pa je Seks i grad savršen film za doček Nove godine. Priča filma vrti se oko propalog pokušaja Carrie i Face da svoju vezu okrune brakom, a nevjesti koja je osramoćena i ostavljena "na oltaru" prijateljice su priskočile u pomoć. 

Violent Night, 2022.

 

U neobičnom spoju akcije i božićnog filma Violent Night zvijezda serije Stranger Things David Harbour igra depresivnog Djeda Mraza. On je bezvoljan jer je ovo doba godine za njega samo konzumerističko divljanje po dućanima, kojem se raduju još samo djeca iako i oni sve više odmotavaju poklone kao mali narkomani.

Djedica se ne može sjetiti kako je uopće započeo s darivanjem, a da je pravi akcijski heroj, pokazat će kada se nađe u talačkoj krizi u jednoj vili, iz koje otmičari žele otuđiti 300 milijuna dolara. Crna komedija priskrbit će vam urnebesne trenutke - likovi se tuku klizaljkama i ukrasima s bora, a dave pomoću žice s božićnim lampicama. 

Tko pjeva zlo ne misli, 1970.

Ljubitelje antologije i domaćeg filma podsjećamo na najgledaniji hrvatski filmu u povijesti, hit Kreše Golika iz 1970. godine, koji je ostao upamćen po vrckavom humoru i šlagerima. Žanrovski je određen kao komedija s pjevanjem, a u priči pratimo gornjogradsku obitelj Šafranek i ljubavnu intrigu koja se događa gđi Ani (Mirjana Bohanec) kada upozna naočitog gospodina Fulira (Relja Bašić).

Svjedok događaja je njezin sin, mali Franjo Šafranek, koji u filmu ima ulogu pripovjedača. Zanimljivo je da je film prošle godine oživio u obliku televizijske serije Dnevnik velikog Perice, koju je režirao Vinko Brešan. 

Forrest Gump, 1994. 

 

Da je život stvarno poput bombonijere (u kojoj nikad ne zna što ćeš dobiti), svjedoči jedan od najvećih hitova Toma Hanksa, lucidni Forrest Gump nagrađen sa 6 Oscara, među kojima je i onaj za Najbolji film.

Priča opisuje nekoliko desetljeća u životu Forresta Gumpa, čovjeka koji ima podosta problema u razvoju, ali koji zbog neizmjerne dobrote i spleta okolnosti postaje sudionik nekih najvažnijih događaja u 20. stoljeću. Forrest je pretrčao Ameriku, igrao stolni tenis, bio u ratu u Vijetnamu i slučajno izmislio smajlija. 

Pretty Woman, 1990. 

Teško da postoji veći hit iz devedesetih kada je u pitanju romantična ljubavna priča od filma o modernoj Pepeljugi koja čeka svog princa (u bijeloj limuzini). Zgodna žena nam je predstavila najbolje dane Julije Roberts i Richarda Gerea dajući nadu svim dobrodušnim djevojkama (koje su skrenule s pravog puta) da imaju pravo na drugu šansu.

Romantična komedija amortizirala je temu prostitucije i postala film uz koji su odrastale generacije pa može biti uz vas večeras ako vam zatreba neki glupavi happy end…

Don't Look Up, 2021.

 

Najveći božićni hit prošle godine nije bio još jedna topla priča o bradatom djedici i obiteljskim vrijednostima, već urnebesna komedija o paničnom iščekivanju apokalipse. Netflixovu crnu komediju Don’t Look Up krasi niz zvučnih celebrity imena (Leonardo DiCaprio i Jennifer Lawrence), a govori o katastrofalnoj prijetnji uništenja planeta zahvaljujući zalutalom kometu.

Zasnovan je na stvarnom događaju koji se nije dogodio, ali to nije sve jer Meryl Streep je predsjednica Amerike! Satirična priča reći će vam sve o medijima u SAD-u, velikim korporacijama i ignoranciji, koja bi nas zaista mogla odvesti u katastrofu neviđenih razmjera.

Pinocchio, 2022.

 

Na Netflixu je dostupan i animirani film meksičkog redatelja Guillerma del Tora, koji je odlučio adaptirati slavnu talijansku bajku o drvenom lutku, kojem bi prilikom laganja rastao nos. Ali ne, ovaj Pinocchio nije za djecu.

Film je smješten u Italiju između dva svjetska rata, fašizam cvjeta, a u filmu se pojavljuje i Mussolinijeva karikatura. Zaboravite Disney i Pixar, ovo je puno mračnija verzija, kojoj je svoj glas posudio britanski glumac Ewan McGregor. Ipak, lekcije o važnosti obitelji su one dobro poznate, koje se dijele upravo u vrijeme praznika. 

The Godfather, 1972.

Kažu da nijedan film nije promijenio Hollywood kao Coppolin Kum. Prvi film iz trilogije o mafijaškoj italoameričkoj obitelji ove je godine proslavio 50 godina, dok je drugi dio jedan od najuspješnijih nastavaka u povijesti kinematografije (prvi nastavak nekog filma nagrađen Oscarom za Najbolji film).

Promukli glas Marlona Branda, poetika nasilja i dijalozi koje su vodili mafijaši postali su neizostavan dio popularne kulture, dok je obitelj Corleone postala sinonim za uspone i padove sicilijanskog klana u Americi. Nije loše ponovno se prisjetiti Al Pacina, Jamesa Caana, Diane Keaton, Roberta Duvalla i Roberta De Nira te ponoviti pravila obitelji, posla i prijateljstva. Tu su i one ponude koje se ne mogu odbiti.