Što je bilo lažno na internetu ovog tjedna

Foto: Twitter/Fame Fly

INTERNET je prepun lažnih vijesti i mnogo puta mediji prenose i velik broj neprovjerenih informacija.

Nekad se radi o brzopletosti novinara i želji da određenu vijest objave što prije, ponekad je riječ o neupućenosti u određenu temu, ponekad o namjernom preuveličavanju, a ponekad je problem u najobičnijoj lijenosti i nemaru.

Bilo kako bilo, ovo su vijesti i viralni hitovi koje su mediji diljem svijeta objavili, a nisu to trebali učiniti.

1. Lamar Odom nije mrtav

U utorak je bivši igrača Los Angeles Lakersa, Lamar Odomom, pronađen onesviješten u jednom bordelu u Nevadi, a kolabirao je navodno zbog konzumiranja "biljne Viagre". I dok se košarkaš oporavlja, internetom se još uvijek širi članak koji je objavio TMZToday.com, stranica na kojoj se i inače objavljuju lažne vijesti, a vijest je podijeljena više od 200 tisuća puta.

2. "Vrag iz New Jerseyja" nije viđen... Jer ne postoji

Dvoje stanovnika New Jerseyja nedavno je ponovno oživjelo mit o tzv. "Vragu iz New Jerseyja", biću nalik klokanu s glavom koze, rogovima i golemim krilima. Dave Black poslao je fotografiju, a Emily Martin i video na kojem možemo vidjeti mitsko biće. Međutim, čitatelji nisu pali na foru.

Inače, riječ je o mitu koji je nastao još u 17. ili 18. stoljeću, a radi se o rezultatu političkog prepucavanja suprotstavljenih skupina lokalnih Kvekera koji su izmislili biće i izjavili da je rođeno u obitelji Leeds koju je dio vjernika optužio za herezu.

3. Pijete crnu kavu? Niste psihopat

Mediji diljem svijeta ovog su tjedna prenijeli priču o istraživanju koje je pokazalo da su konzumenti crne kave skloniji tome da postanu psihopati. Nije da je riječ o nekom prevelikom otkriću, ali radi se o potpunoj besmislici koje je pak rezultat uistinu groznih istraživačkih metoda.

Naime, istraživači su sudionicima dali da sami kažu u kojoj hrani najviše uživaju, a kroz seriju prilično nejasnih pitanja trebali su donijeti sud o vlastitoj osobnosti. Nadalje, u anketi su otkrili vole li određenu hranu i koliko vole gorku hranu. Dakle, uopće se ne radi o kavi već o gorkoj hrani koja, pokazalo je loše provedeno istraživanje, i ne otkriva previše o povezanosti između okusa i psihe.

Sve u svemu, doznali smo koliko volimo raspravljati o "opasnostima kave".

4. Izbjeglice iz Sirije nisu odbile vodu i hranu zbog crvenog križa

Još od kraja rujna video koji je navodno snimljen u Mađarskoj postao je omiljeno medijsko oružje desno orijentiranih portala. Naime, u videu možemo vidjeti izbjeglice koje odbacuju hranu i vodu jer se na paketima nalazio simbol Crvenog križa (kršćanskog simbola), ali i zato što se nije radilo o halal hrani.

Naravno, ako bolje proučite video primijetit ćete da nigdje ne možete vidjeti crveni križ, a to je zato što je hranu dijelila mađarska policija. Video se i krenuo širiti s policijskog kanala.

Razlog zbog kojeg su mladići bacali sendviše nema veze s vjerom već politikom. Naime, mađarska policija video je objavila 5. rujna, samo nekoliko dana nakon okršaja na kolodvoru u Bicskeu gdje je policija pokušala preusmjeriti vlak na putu za Austriju. Izbjeglice su odbile sići s vlaka i otići u centar za izbjeglice, a policija je odbila vlak pustiti dalje iako su putnici platili karte. Kako je vrijeme odmicalo, policija je izbjeglicama počela dijeliti hranu, a Deutsche Welle piše da su mnogi od njih odbili prihvatiti hranu i vodu strahujući da se unutra nalaze sedativi.

5. Philip Rivers nije ubio pticu

Nakon što pogledate kratki video postaje apsolutno razumljivo zašto su neki pomislili da je igrač američkog nogometa nokautirao pticu i zgrozio ljubitelje životinja.

Ono što vidimo uistinu izgleda kao ptica, ali zapravo je riječ o rukavici koju je Rivers skinuo i zatim iz nekog razloga udario.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.