Što je toksična pozitivnost i kako je prepoznati

Ah, toksična pozitivnost, taj blistavi dragulj u kruni modernog društva koji sjaji svjetlošću tisuću sunca, sve dok ne shvatite da ste, zapravo, izgorjeli. U svijetu gdje su Instagram filteri i motivacijski citati postali naše svakodnevne mantre, teško je ne zapitati se: jesmo li postali toliko opsednuti pozitivnošću da smo zaboravili kako je biti stvarno sretan?

 

"Samo budi sretan!" - kaže osoba koja je plače unutar

 

Toksična pozitivnost je kao onaj prijatelj koji vam kaže da "pogledate svijetlu stranu" dok vam se kuća doslovno urušava. To je filozofija koja promovira ideju da biste, bez obzira na situaciju, uvijek trebali ostati pozitivni. Zvuči dobro na papiru, ali u praksi često završi s time da se osjećate kao da vas je pregazio kamion sreće.

 

Instagram: Filteri sreće koji skrivaju suze

 

Ako ste ikada proveli više od pet minuta na Instagramu, vjerojatno ste naišli na beskrajni niz postova koji promoviraju toksičnu pozitivnost. Svaki drugi post je citat koji sugerira da je jedini razlog vaše tuge to što se ne smiješite dovoljno. Jer, naravno, svi znamo da se depresija može izliječiti ako samo "promijenimo svoju perspektivu". Ako to samo nije bilo tako jednostavno, zar ne?

 

"Ne brini, budi sretan" - Kako ignorirati probleme 101

 

Jedna od glavnih karakteristika toksične pozitivnosti je negiranje bilo kakvih negativnih emocija. Osjećate se loše? Samo to potisnite! Problemi u životu? Ma kakvi, samo se nasmiješite i sve će nestati! Ova metoda je kao da pokušavate ugasiti požar bacajući na njega konfete - ne samo da ne pomaže, već vjerojatno čini stvari još gorima.

 

Kako prepoznati toksičnu pozitivnost: Vodič za preživljavanje

 

Ako vam netko kaže da "gledate svijetlu stranu" dok prolazite kroz najgori period vašeg života, čestitamo, upravo ste naišli na toksičnu pozitivnost. Drugi znak je kada vam netko sugerira da je vaša tuga neopravdana jer "ima ljudi koji su u gorem položaju". Jer, znate, ništa ne rješava vaše probleme kao što je relativiziranje vaše patnje.

 

Dakle, dok se borimo da ostanemo pozitivni u svijetu koji često izgleda kao da je protiv nas, važno je zapamtiti da je u redu ne biti u redu. Emocije su složene, život je kompliciran, i ponekad je najpozitivnija stvar koju možemo učiniti priznati da se osjećamo loše. I zapamtite, sljedeći put kad osjetite potrebu reći nekome da "samo bude sretan", možda je bolje ponuditi zagrljaj (ili virtualni, ako ste na društvenim mrežama). Jer, na kraju dana, prava pozitivnost leži u prihvaćanju, a ne u negiranju.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.