ODRICANJE u korizmi vrhunac doseže na Veliki petak, kad se prema starim običajima jedanput jede do sita, a ostali obroci su mali. U Hrvatskoj je na jelovniku najčešće riba, pečena u ulju, u foliji ili na žaru te kuhana. Uz nju se jede krumpir, blitva ili složenci od povrća.
Ako još niste odlučili što biste sutra mogli jesti, donosimo vam jedan jednostavni recept.
Sastojci
1 kg fileta oslića
15 cherry rajčica
2 mlada luka
200g parmezana
100g krušnih mrvica
20g maslaca
sol, papar, maslinovo ulje
Filete oslića odmrznite, a maslac pustite da omekša na sobnoj temperaturi.
Cherry rajčice operite i zarežite na dnu, bijeli dio luka narežite na tanke kolutove.
Dno vatrostalne posude premažite maslinovim uljem, složite filete i rajčice, polijte uljem, posolite, popaprite i stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva. Pecite 15 minuta.
U posudi pomiješajte maslac, parmezan i krušne mrvice s mladim lukom, lagano posolite i popaprite.
Ribu pospite tom smjesom i pecite pet do deset minuta dok korica ne poprimi zlatnu boju.