Što nam je Apple točno predstavio s iPhoneom 15?

Foto: Shutterstock/Apple

JOŠ jedna godina, još jedno Appleovo predstavljanje pametnih satova i telefona, a nakon što su već predstavili nove Macove i Apple Vision Pro, ostaje nam vidjeti hoće li ove godine biti nešto uistinu bitno ili još samo jedan u nizu manjih pomaka. 

A ako nemate vremena za detaljne preglede, vrlo kratak osvrt bio bi: "Ovo je još jedna serija manjih pomaka prikazana kao nešto super veliko i bitno." 

Početak predstavljanja pripao je predstavljanju devetog Apple Watcha koji pokreće S9 SiP (pretpostavljate, najbrži čip dosad), a osim činjenice da izgleda identično kao i nekoliko prošlih izdanja, devetka krije nekoliko noviteta od kojih dio djeluje kao nešto što se moglo srediti softverskom nadogradnjom. 

Primjerice, od sad možete koristiti Siri u kombinaciji s aplikacijom Health, a sat se automatski spaja s HomePod sustavom. S druge strane, tehnička poboljšanja koja su najavili odnose se na zaslon koji je svjetliji (2000 nita čine ga vidljivim u svim situacijama, a u zamračenoj prostoriji pada do jednog nita). 

Najzanimljivije na Apple Watchu? Double Tap

Međutim, ono najzanimljivije otpada na novu gestu koja ima gomilu različitih funkcija. Ukratko, Double Tap omogućava vam da dvostrukim tapkanjem palca i kažiprsta odgovarate na pozive i prekidate ih, potvrđujete, prebacujete pjesme, pa čak se i krećete kroz određene menije. Uglavnom, vrlo korisna i dobrodošla funkcija koja spada u zanimljivije stvari koje je Apple ovog puta predstavio. 

Apple Watch Series 9 dolazi u pet standardnih boja i tri boje za satove od nehrđajućeg čelika. Tu su i novi FineWoven remeni koji izgledaju fenomenalno i uklapaju se u Appleovu misiju da budu ekološki najosvještenija kompanija u povijesti svemira. I ovog puta su zaista zapeli s tom idejom jer doslovno svaki uređaj imao je i malo predavanje o tome koliko je ovo dobro za prirodu. 

Nakon Series 9, predstavili su i Apple Watch Ultra 2 koji je u kratkim crtama onaj Appleov sat koji zaista želite. Veći je, otporniji, ima svjetliji zaslon (3000 nita), bolju bateriju (36 sati ili 72 sata u modu niske potrošnje), a predstavili su i novi watch-face nazvan Modular Ultra koji ima sve potrebne informacije i uz to izgleda odlično. Osim toga, možete njime roniti na 500 metara dubine i penjati se na 9000 metara nadmorske visine. Drugim riječima, odličan je... i skup. 

S9 koštat će 400, a Ultra 2 800 dolara. 

iPhone 15 i 15 Plus naslijedili dosta toga od 14 Pro

Sve nas je ovo dovelo do novih iPhonea. Točnije, prva dva obična iPhonea, 15 i 15 Plus koji su naslijedili mnogo toga od Pro verzija 14-ice (što je bilo i za očekivati). Tu je Dynamic Island ("otok" oko izreza za kameru koji je interaktivan i stvarno dobro rješenje koje je Apple prvi put predstavio prošle godine). 

iPhone 15 dolazi u dvije veličine (6.1-inčni i 6.7-inčni Plus) i oba imaju Super Retina XDR zaslon koji je još bolji (podržava Dolby Vision) i svjetliji (1600/2000 nita). Zasloni su dodatno zaštićeni Ceramic Shield tehnologijom, što ih čini otpornijim na onaj dobro poznati prezentacijski način, što znači da će se, padne li bez zaštite, razbiti kao bilo koji zaslon. 

Uređaj je naslijedio i A16 Bionic čip s 14 Pro te kameru koja je, kao i sve njihove kamere, bila i ostala vrhunski proizvod i bez sumnje jedna od najboljih na tržištu. Apple je, govoreći o 48-megapikselnoj glavnoj kameri, spomenuo i next-gen portrete, a kao što ćete vjerojatno vidjeti u nadolazećim videima, radi se o kvalitetnom nastavku tradicije kompanije koja je već godinama u vječnoj utrci s najboljima. Jednostavnije rečeno, iPhone će uz Samsung i dalje ostati referenca za sve ostale proizvođače pa vijest više i nije hoće li Appleovi telefoni imati odličnu kameru, već i koji će novi uređaj ući u ravnopravnu utrku s najboljima. 

Od zanimljivih detalja svakako vrijedi spomenuti naknadno modificiranje fokusa i dubine što vam daje još veću kontrolu nad fotografijama. Doduše, ovu smo značajku viđali i ranije, ali nema sumnje da će je Apple osjetno unaprijediti. 

Od novosti - USB-C

"All Day Battery Life" je konstrukcija koju su neprestano koristili, ali kao i inače, sve ovisi o krajnjem korisniku i njegovim navikama pa "baterija koja traje cijeli dan" i nije nešto o čemu se isplati previše pisati. To se također odnosi i na satelitske pozive koji su dostupni u Americi i njoj bitnim zemljama (od ove godine na listi su Španjolska i Švicarska), ali ne i Hrvatskoj. 

Jedna od bitnijih vijesti je to da Apple napokon prelazi na USB-C i na svojim pametnim telefonima što je odlična vijest. Ne samo zbog činjenice da je Lightning tehnologija iritantna i ograničavajuća već i zbog činjenice da se radi o USB 3 brzinama od 10 gigabita u sekundi što je, ako već niste zaključili i sami - jako brzo i korisno.  

iPhone 15 i 15 Plus dolaze u pet boja i cijena je 800 dolara za manji i 900 dolara za Plus model. 

Zvijezde večeri svakako su iPhone 15 Pro (6.1 inča) i iPhone 15 Pro Max (6.7 inča) koji su izrađeni od "premium materijala" ili točnije, titana. I da, izgledaju odlično, a kao i svi Appleovi uređaji, imaju taj premium izgled. Ako vam bilo što znači, isti je materijal korišten i za izradu Mars Rovera pa s tom informacijom radite što god želite. Četiri boje u kojima uređaji dolaze su zagasite, diskretne i "ozbiljnije". 

Jedna od bitnijih vijesti je to da je dugogodišnji suputnik vlasnika iPhonea, prekidač za glasnoću, otišao u mirovinu, a zamijenio ga je Action Button. Može imati istu funkciju kao i Silent Switch, ali od sada možete sami odrediti koju funkciju želite da ima. 

Pro uređaji dobili su A17 Pro čip koji je... brži i bolji na načine koje vrlo vjerojatno nećete primijetiti osim ako niste jedna od "tih osoba". Ako vam išta znači, bit će to prvi 3-nanometarski tranzistori u pametnim telefonima što znači da će biti brz. A da skratimo priču, najbolje je primjerom objasniti što to znači. Dakle, na novom iPhoneu 15 Pro moći ćete igrati igre koje trenutno igrate na konzolama (Resident Evil Village i remake Resident Evila 4), a iduće godine prvi će se put na pametnom telefonu pojaviti i novi Assassin's Creed iz službenog serijala, što znači da ćete Mirage moći zaigrati i na pametnom telefonu koji držite u džepu.

 Apple nastavio s tradicijom

Kamera je također pomicanje granica pa imamo ekvivalent sedam leća u jednom uređaju, a tu je i novi 5x zoom sa žarišnom duljinom od 120 mm. Ponovno, ako vam ovo ne znači ništa, radi se o super kvalitetnom zoomu i fotografijama koje izgledaju briljantno u svakoj zamislivoj situaciji. Naravno, i dalje treba pričekati detaljne testove da vidimo kako stvari funkcioniraju mimo idealnih okolnosti u kojima su nastale profesionalne fotografije s prezentacije. No, sa sigurnošću možemo reći da je Apple nastavio s tradicijom. 

Zanimljivo je spomenuti i snimanje videa gotovo profesionalne kvalitete koje od sad možete pohranjivati direktno na eksterni disk i to u kvaliteti 4K60. Osim toga, krajem godine stiže i snimanje "spatial videa", što je zapravo priprema terena za Apple Vision Pro uz pomoć kojih ćete 3D videe gledati "kao da ste ponovno tamo".   

Što se cijene tiče, govorimo o početnim cijenama od 1000 dolara za Pro (128 GB) i 1200 dolara za Pro Max (256 GB), a predstavili su i nove opcije za korisnike iClouda pa ćete od sada moći kupiti i šest ili 12 TB prostora za pohranu. 

Kad sve zbrojimo i oduzmemo, Apple je ove godine napravio sve ono što se od njih i očekivalo, ali osim ako niste fanovi koji MORAJU imati najnoviji model, zaista se ne radi o nekom revolucionarnom pomaku. Budimo realni, flagship tržište već dugo tapka na mjestu. Istina, tehnologija iz generacije u generaciju objektivno napreduje, ali većinu tih promjena moguće je vidjeti samo na papiru ili testovima.

Prosječni korisnik velik dio toga neće ni primijetiti niti osjetiti, a ako niste "napredni korisnik", sva ova poboljšanja proletjet će vam ispod radara. Da, sve je puno bolje nego prošle godine, ali ništa od toga neće vas natjerati da zamijenite svoj pametni telefon osim ako to zaista ne morate učiniti. 

I Apple je toga vjerojatno i svjestan pa ne osjećaju ni prevelik pritisak raditi ogromne pomake. 

Pročitajte više