Što te iritira, njofra?

OVA kompletna uzjebanost vokabularom animiranih junaka zabavna je koliko i glupa, a započela je puno prije nego je Robert Pauletić na svom Facebook profilu progovorio o "problemu" štrumpfa kajkavca i njegovih purgerskih pajdaša.

Ni med štrumpfovima ni pravice

Na kraju krajeva, nije on jedini roditelj koji je kod djeteta primijetio pojavu kletog zagrebačkog slenga koji naše mališane na neki neobjašnjiv način kvari. Nije ovo prvi petogodišnjak koji je prije animiranog blockbustera koristio čisti književni jezik i roditeljima se obraćao kulturno i s poštovanjem: "Oče, ako ti nije teret, mogu li te ponizno zamoliti da mi teško stečenim novcem kupiš kup šerbeta što sladak je poput pjesme anđeoske i ljubavi majčine. Unaprijed ti zahvaljujem". No, kada je crtić završio, nešto se u djetetu prelomilo i pao je pod utjecaj kajkavštine koja ga je u hipu pretvorila u pomahnitalog purgera: "Stari, kuiš ono, mojne brijat i ubodi mi slatkač il neku čoksu. Fakat, ono".   

Pauletić je s pravom pozvao ljude na bojkot sinkroniziranih crtića jer ova sustavna kajkavizacija otela se kontroli i hara ovom napaćenom zemljom poput požara, paleći posljednje tragove književnog jezika. Više niste sigurni ni u vlastitom domu jer sličan problem možete vidjeti i na televizijskim kanalima gdje također forsiraju zagrebački sleng. Pitanje je vremena kada će se sleng pojaviti i u središnjim informativnim emisijama, a onda je stvarno gotovo jer nitko ne želi slušati Dijanu Čuljak Šelebaj kako Bosance tjera na čistom kajkavskom.

Povratak u stare dobre devedesete

Rješenje je, čini se, povratak korijenima pa bi zbog većeg dobra i tih par tisuća ljutitih antikajkavaca bilo najbolje da se vratimo u devedesete kada smo svi skupa uživali u čistom književnom jeziku koji je vladao domaćim filmovima i  koji smo jedva iskorijenili nakon što smo shvatili da tako ne govori nitko osim likova iz filma. Međutim, to je u redu ako će taj potez zaista smiriti strasti, ali želimo li to?

Nadalje, davati neku posebnu težinu Facebook grupi samo zato jer je skupila preko 5000 članova prilično je blesav potez. Da sutra osnujete grupu "Oduzmite ženama vozačke", sigurno bi skupila više članova, ali to ne znači da je to pametna ideja već pokazuje koliko ljudi gubi vrijeme na Facebooku.

Bilo kako bilo, čak i da je cijeli ovaj cirkus oko "pokajkavljenja" naroda crtićima utemeljen na činjenicama, zašto bi vas to toliko ljutilo? U čemu je problem? Da vam se dijete sutra pojavi na kućnim vratima i kaže "nima Splita do Splita", biste li se izbezumili i istog trena tražili krivce ili pretpostavili da je to negdje načuo i pustili ga da do kraja izgura svoju novu fascinaciju? Klinci će do kraja puberteta pokupiti bezbroj sličnih sitnica i imate nenadjebivu sreću ako su "kužiš" i "roćkas" vaš najveći problem.

Istina, "roćkas" je zaista grozna riječ i valjalo bi je zakonom zabraniti, ali nećemo valjda bojkotirati crtiće zbog takvih budalaština. Na posljetku, misli li netko da bi Zekoslav Mrkva bio prihvatljiviji klincima da je njegova poštapalica bila "što te smeta prijatelju" umjesto "kaj te muči njofra"?

Samo u Hrvatskoj štrumpf može zavaditi narod

Možda je malo ishitreno, ali cijela ova priča o borbi za "čisti jezik" ipak zvuči kao rezultat klasičnog izdrkavanja na potezu Split-Zagreb, a jedini ishod ovog debilnog navlačenja bit će gomila stupidnih komentara onih koji samo čekaju da iz sebe izbace nešto protiv Zagreba ili nešto protiv Splita. Možda to nije bila namjera, ali tako je ispalo. Isto tako, čisti književni jezik koji neće razljutiti jezične puriste, jednostavno ne funkcionira u crtićima. To smo vidjeli bezbroj puta do sada i svi znamo da su likovi smješniji kad imaju neki naglasak. A ako su štrumpfovi zaista mrmorili kao "dečki s Knežije", nećemo se vraćati kući puni bijesa jer vjerovali ili ne - to nema smisla. Da stvar bude gora, to negodovanje nikada ne čujete od onih kojih u medijima zaista nema. Zagreb i Split? Opet? Dajte nam nešto novo.

Ipak, ono što u ovoj priči najviše nasmijava svakako je ozbiljnost kojom odrasli raspravljaju o štrumpfovima. Njihovu bi razjarenost još i razumjeli kada bi bojkotirali crtani film u kojem krezubi štrumpf klincima poručuje da je heroin zdraviji od špinata, ali kada se borite protiv naglaska malih plavih bića – oprostite, ali ne možemo vas shvatiti ozbiljno.

> Ostale komentare autora možete pročitati ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.