Što za 50 dolara možete naučiti na "sveučilištu" Andrewa Tatea?

Foto: Instagram/Twitter

SADA već zloglasni influencer Andrew Cobra Tate jedna je od onih pojava koje su ušle u živote mnogih čak i ako nisu željeli znati apsolutno ništa o njemu. Jedna od stvari koje smo o njemu doznali je i postojanje nečega što se naziva Hustler University, sveučilišta koje obučava mlade muškarce da postanu uspješni poput njega. 

Tate i njegovi "profesori" brinu se za gotovo 200 tisuća mladića koji za "samo" 50 dolara mjesečno mogu upiti sve korisne informacije o tome kako se obogatiti i postati uspješan poduzetnik. 

Kako naučiti "tonu toga"

Iako bi se, s obzirom na to o kome pričamo, o samom prijevodu riječi "hustler" dalo raspravljati (jer u isto se vrijeme koristi i za varalice i ljude koji su uspjeli bez ičije pomoći), zanimljivo je doznati kako točno izgleda obuka na ovom "sveučilištu", a New York Post objavio je članak u kojem se bavi upravo ovom temom. 

Blake Phillips (22) novinarima je otkrio da je naučio "tonu toga" od nedavno uhićenog gurua na njegovoj platformi The Real World koja je ujedno i "sigurna luka" i drugi dio trodijelnog plana koji započinje na sveučilištu, gdje polaznici uče zaraditi novac na internetu na poljima kao što su copywriting, kriptovalute i e-trgovina. 

Sveučilište je osmišljeno kako bi privuklo mladiće koji žele preuzeti kontrolu nad vlastitim životima i raditi od kuće. I to u samoj srži ne bi bilo nešto pogrešno da Tate ne djeluje kao parodija alfa mužjaka, a njegovo "sveučilište" kao klasična lijeno osmišljena muljaža usmjerena na naivce i maloumnike koji žele brzu zaradu uz minimum uloženog truda.

The Real World zavjetovao se da će svoje članove naučiti kako "brzo stvoriti velika primanja", a u tome im pomažu online instruktori od kojih je svaki zaradio više od milijun dolara koristeći metode koje prenose polaznicima. 

"Postoji lik koji se zove Dylan Madden, on se bavi copywritingom i freelancer je. Jako je dobar u tome da vam kroz priču proda bilo što. Shvatio sam da nisam imao pojma što je uopće copywriting dok mi Madden nije objasnio. Pokazao nam je kako možemo učiniti isto i zaraditi više novca od liječnika ako posao odradimo dobro", izjavio je Phillips za Post. 

Guru vojske nejebača

Phillips kaže da je uplatio dva mjeseca obuke i nema namjeru prestati iako je Tate uhićen u Rumunjskoj zbog optužbi za silovanje i trgovinu ljudima. "Ne vjerujem da je napravio ta sranja. U to ne postoji ni zrno sumnje. Svi ljudi oko njega su cijenjeni pojedinci i oni kažu da je nevin. Ne vjerujem u optužbe", dodao je. 

Kao što je poznato, Tate, 36-godišnji bivši kikboksač čije se bogatstvo procjenjuje na više od 100 milijuna dolara, postao je online guru s preko 4.3 milijuna sljedbenika na Twitteru, a razlog su videi u kojima mladim ljudima daje bezbroj mačističkih savjeta o tome kako tretirati žene, a uz to se i neprestano hvali svojim bogatstvom i dijeli "tajne uspjeha".

Drugim riječima, klasična online guru/samopomoć priča, ali ova nije usmjerena na ljude koji su nezadovoljni duhovnom i ljubavnom, već materijalnom i seksualnom životnom situacijom. 

Što točno možete naučiti?

Njegova platforma promovira se kao globalna zajednica za svakog tko traži "financijsko izobilje" kroz "naprednu edukaciju i mentorstvo" stručnjaka multimilijunaša. 

"Naši članovi uče kako zaraditi dok zarađuju. Jednom kad uđete, odmah ćemo se fokusirati na to da počnete zarađivati i s vremenom nastavite nadograđivati svoj uspjeh", stoji na stranici. Te će vas lekcije koštati 50 dolara mjesečno, a polaznici biraju jednu od pet vještina i isključivo preko interneta dobivaju poslovne modele vezane za copywriting, e-trgovanje ili freelancing. 

"Naučit ćete zarađivati top iznose za jednostavne poslove kao što su dizajn logotipova, prevođenje e-knjiga, montažu videa, vođenje profila na društvenim mrežama, stvaranje internetskih stranica i slično. Nakon toga naučit ćemo vas najučinkovitije metode stvaranja liste vjernih klijenata", obećavaju. 

Phillips je od instruktora naučio osnove copywritinga uz pomoć videomaterijala: "Postoji i mreža ljudi. Profesorima možete postaviti bilo koje pitanje."

Profesori su "geniji" i "alfa mužjaci"

Njegov profesor je već spomenuti Madden, koji se na Twitteru predstavlja kao copywriting i freelance stručnjak koji je "radio za sve vaše omiljene brendove i svoju vještinu pretvorio u šest znamenki". 

Madden ima preko 38 tisuća sljedbenika i nije odgovorio na upite novinara, ali pohvalio je Tatea i zahvalio mu na pozitivnom utjecaju na njegov život. Osim toga, obrecnuo se i na one koji su napali njegovog vođu. 

Većina instruktora nije poznata javnosti, ali jedan od njih je, pretpostavljaju mediji, Arno Wingen, čovjek koji se na Instagramu predstavlja kao "vrlo stabilni genij". 

Još jedan od instruktora je i Andrew Bass, koji ima samo tisuću sljedbenika iako se rasipa savjetima i "velikim riječima". Osim njega, tu je još i samoprozvani "alfa mužjak trgovine kriptovalutama" Michael G. Ukratko, šarolika ekipa Tateovih satelita. 

Ovo vam "sveučilište", kako i sami pišu, neće dati nikakav certifikat nakon što završite program, ali imat ćete pristup "serveru za edukciju, mentorstvo i pozitivnu zajednicu s kojom se možete povezati". Trenutno imaju gotovo 200 tisuća polaznika. 

Klasična ili netipična piramidalna prevara?

Sveučilište je ranije dopuštalo članovima da postanu dijelom marketinškog programa u kojem zarađuju proviziju ako dovedu nove članove, što je kod nekih, pogađate, probudilo sumnju da se radi o klasičnoj piramidalnoj prevari. No program je prekinut u kolovozu nakon što su Facebook, Instagram i TikTok zatvorili račune Andrewa Tatea zbog njegovih kontroverznih stavova. 

No sva ova galama zbog "kontroverznih stavova" nije obeshrabrila njegovu sljedbu koja će racionalizirati sve njegove poteze. 

"Ono što kod njega najviše poštujem je to što uvijek govori istinu", rekao je Phillips i dodao da Tate svoje pratitelje uvijek ohrabruje da respektiraju žene (iako ih je nazvao "lijenima" i tvrdio da snose dio odgovornosti ako ih netko seksualno napadne). 

Nije teško pretpostaviti, ali Phillips je samac. No to ga nije spriječilo da podijeli neka svoja razmišljanja i kaže kako "ženama ne treba dati ono što tvrde da žele, nego ono što zaista žele". Svoj je razgovor završio ovim riječima: "Činjenica je da Tate ima pozitivan utjecaj, ne samo na muškarce već i na gomilu žena koje razmišljaju isto."