Sve više Hrvata posjećuje ovaj srpski grad, evo zašto

Foto: PR, Aleksandar Milutinović

KAKO opisati Novi Sad? Teško je sažeti u jedan članak, no jedno je sigurno, nećete ostati razočarani. Evo i zašto. 

Smješten je na Dunavu, a udaljen samo četiri i pol sata vožnje od Zagreba. Poznat je po svojoj dugoj tradiciji, bogatoj kulturnoj baštini, multikulturalnom ozračju, a slavni glazbeni festival Exit postavio ga je visoko na ljestvici destinacija koje će mnogi htjeti posjetiti. Koje su to lokacije u gradu na koje svakako trebate baciti oko, zadržati se ondje i shvatiti zašto ga zovu najopuštenijim gradom Srbije, pogledajte u videu. 

 

Petrovaradinska tvrđava

Prva i najočitija stvar koju ćemo izdvojiti je posjet Petrovaradinskoj tvrđavi. Iako je Exit prvi razlog zašto mnogi posjećuju Novi Sad, ima nešto i u bogatoj kulturnoj baštini.

Naime, za to mjesto vezane su brojne legende i misteriji o kojima su mnogi Novosađani slušali prije spavanja. Od podzemnih galerija pa sve do skrivenog blaga, Petrovaradinska tvrđava je lokacija koju svakako morate ovjekovječiti mobitelom ili fotoaparatom, a priča se da je zlatni sat spektakularan.

Kada smo kod satova, primijetit ćete kako simbol Petrovaradinske tvrđave i Novog Sada, smješten na samom vrhu, ima obrnute kazaljke - velika pokazuje sate, a mala minute. Zbog ove specifičnosti dobio je nadimak Pijani sat, bez obzira na činjenicu da je sve ove godine točno pokazivao vrijeme. 

Foto: PR

Muzej grada Novog Sada

Ondje se nalazi i Muzej grada Novog Sada, a sastoji se od nekoliko odjela koji predstavljaju bogatu kulturnu baštinu ovog grada i područja oko njega, no ono što će privući mnoge su podzemni vojni tuneli na četiri kata, dugački oko 16 kilometara. A dobro je znati da se u blizini rodio i ban Josip Jelačić. 

Foto: PR

Beogradska kapija

Simbol Novog Sada je i Beogradska kapija, jedna od triju prepoznatljivih vrata Petrovaradinske tvrđave. Utvrda je imala glavne i sporedne kapije, njih čak tridesetak. 

Foto: PR

No za razliku od ostalih dijelova Petrovaradinske tvrđave, koji su imali specifičan plan izgradnje koji se morao poštovati, arhitekti su ovdje imali potpunu umjetničku slobodu. Svaka od tih kapija imala je nazive po vladarima ili po mjestima do kojih su vodile. Pogađate, ova vrata vode do glavnog grada Srbije. 

Štrand

Kroz Novi Sad teče prekrasna rijeka Dunav, a kako bi iskoristili njene čari, Novosađani su još na početku 20. st. radili na uređenju plaža, koje su još jedna od hit lokacija koje sigurno nećete htjeti preskočiti. Sezona kupanja službeno starta u svibnju, a mi preporučujemo popularni Štrand, najveću i najuređeniju plažu, otvorenu tijekom cijele godine. 

Rimokatolička župna crkva Imena Marijinog

Iako je neki nazivaju katedralom, ova neogotička ljepotica iz 19 stoljeća to nije. Njezinu raskoš možete vidjeti na Trgu slobode, a dobro je znati i da sada ne izgleda kako je nekad davno izgledala.

Foto: PR

Nađete li vremena, svakako uđite u crkvu, gdje ćete primijetiti čak četiri oltara, a glavni krasi tirolska rezbarija. Prozori su ukrašeni živopisnim vitrajima izrađenima u Pešti, a na njima možete prepoznati mnoge biblijske scene. Stoga nije ni čudo da se radi o jednoj od najprepoznatljivijih monumentalnih građevina u Vojvodini. 

Mostovi 

Osim utvrde, mnogih ulica, tržnica, muzeja i plaža, Novi Sad prepoznatljiv je po svoja tri mosta koji, pogađate, vode preko Dunava, a svaka od fotografija ovih mostova definitivno zaslužuje mjesto u vašem mobitelu. 

Još jedna korisna stvar: za sve fotoentuzijaste dobra je vijest da Turistička organizacija Grada Novog Sada ove godine pruža mogućnost da kroz fotografiju ulovite emociju spomenutog grada, a najbolja će osvojiti vrijedne nagrade. Više možete pročitati na linku.

Sadržaj donosi Index u suradnji s Turističkom organizacijom Grada Novog Sada te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.