Talentirani redatelj Igor Vuk Torbica (33) tragično preminuo u Rovinju

Foto: Facebook

REDATELJ Igor Vuk Torbica tragično je preminuo u 33. godini, javlja Nova.rs.

Jedan od najboljih redatelja mlađe generacije u Srbiji tragično je okončao život u Rovinju, saznaje portal Nova.rs. Ovih je dana trebao raditi predstavu u Zagrebačkom kazalištu mladih.

"Napustio nas je u 33. godini Igor Vuk Torbica, kazališni redatelj. Rođen u Drvaru, odrastao u Rovinju, školovao se i živio i radio u Beogradu, kao i u mnogim najznačajnijim kazalištima širom regije. U gradu koji je volio i odabrao, napravio je neke od svojih najboljih predstava, kao i u Zagrebu, Ljubljani, Novom Sadu, Rijeci, Somboru, Bitolju", navodi se u priopćenju obitelji i prijatelja redatelja koje prenosi RTS.

Igor Vuk Torbica rođen je u Drvaru 1987. godine. 2013. godine završio je FDU u Beogradu. Već je na trećoj godini studija započeo svoju redateljsku karijeru predstavom Pokojnik. Za ispitnu predstavu dobio je nagradu Hugo Klein te se predstava uskoro počela redovno igrati u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Iako je imao tek 33 godine, iza sebe je ostavio velika djela.

Režirao je Carstvo mraka Lava Tolstoja (Narodno pozorište u Beogradu), Razbijeni vrč Heinricha von Kleista (Jugoslovensko dramsko pozorište), Molièreovog Don Juana (Narodno pozorište Toša Jovanović iz Zrenjanina), Hinkemanna Ernsta Tollera (Zagrebačko kazalište mladih) i Priče iz Bečke šume Ödöna von Horvatha (Gradsko dramsko kazalište "Gavella).

Na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu Bez prevoda u Užicu 2016. godine, Torbica dobiva nagradu Ardalion za najbolju režiju za Hinkemanna, koja je ujedno proglašena i za najbolju predstavu festivala.

Za isti komad nagrađen je i na 31. festivalu Gavelline večeri.

Hinkemann je ovjenčan i Nagradom hrvatskog glumišta za najbolju dramsku predstavu u cjelini, a na 24. međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci dobiva čak četiri priznanja žirija.

ZKM je večeras odgodio predstavu Eichmann u Jeruzalemu zbog, kako su napisali, smrti dragog prijatelja i kolege. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.