Testirali smo Horijevu periferiju: Isplati li se kupovati jeftinije za gejmanje?

Foto: Press

JAPANSKI proizvođač periferije Hori već je dugo vremena na glasu kao osjetno jeftinija, ali i dalje kvalitetna alternativa originalima. Bez obzira na to radilo se o kontrolerima ili dodatnoj opremi, Hori je više-manje uvijek pristojna opcija za one koji žele uštedjeti, a istovremeno zadržati određenu razinu kvalitete i dobiti uređaje koji će kvalitetno odraditi svoj posao. 

Ovog puta na testiranje smo dobili četiri njihova proizvoda koja su dostupna i na našem tržištu, a ovo je naše iskreno mišljenje o tome isplati li se kupovati jeftinije. 

Racing Wheel Apex for PS5

Odmah na početku krećemo od najzanimljivijeg proizvoda koji smo testirali, ali radi se o volanu s pedalama koji spada u kategoriju gejmerske periferije ispod tisuću kuna (to jest, 130 eura). Ovaj je moguće pronaći već za 115 eura na pojedinim stranicama, ali u ovom slučaju definitivno se trebamo zapitati isplati li se jer 115 ili 130 eura i dalje nije mali iznos. 

Vrlo kratak odgovor na pitanje isplati li se je: "Vjerojatno, ali sve ovisi o tome što tražite."

Kao prvo, izbor volana u ovom cjenovnom rangu daleko je od idealnog i velika je šansa da ćete završiti s proizvodima koji će vas tijekom svakog korištenja podsjećati na to da ste trebali skupiti više novca i kupiti nešto što zaista valja. Apex je posebno prilagođen za PS5, PS4 i PC, a nakon malo duljeg korištenja mogu reći da posao odrađuje na nivou, ali definitivno postoje ograničenja. 

Što se samog volana tiče, RWA Apex definitivno nije za one koji su u potrazi za profesionalnim volanima. Za početak, radi se o malom volanu što mu odmah od starta daje izgled igračke, a ne profi periferije na kakvu smo navikli. Naravno, s očekivanjima treba biti razuman jer prvi donekle kvalitetniji volan skuplji je za 300 eura. 

O kvaliteti izrade Apexa dalo bi se raspravljati. S jedne strane imamo tipke koje jednostavno ne daju taj premium osjećaj na kakav ste možda navikli, ali s druge strane, gripove na samom volanu treba pohvaliti jer Apexu daju osjećaj malo skupljeg proizvoda što je definitivno dobra stvar. Ipak, micanje L/R/1/2 tipki s obruča prema sredini volana nije pretjerano dobra odluka, ali nekima bi se moglo svidjeti. Pedale iza volana također su previše plastične, ali odrađuju posao više nego dobro. 

Uglavnom, najveća zamjerka je upravo generalni dojam koji dobivate kada volane izvučete iz kutije, a to je da je plastika mogla biti daleko kvalitetnija. No, ponavljam - 120 eura.

Spajanje na PS5 prošlo je bez ikakvih problema i uređaj radi čim ga spojite bez bilo kakvih dodatnih petljanja po opcijama. Na samom volanu donekle jednostavno možete podesiti osjetljivost, a postoje i "normal" i "steering" opcije. Steering je daleko bolje rješenje za ozbiljnije simulacije kao što je Gran Turismo dok je "normal" sretnije rješenje za arkadne vožnje. Što se papučica tiče, imamo samo gas i kočnicu, a moguće je podesiti i osjetljivost (iako nisam osjetio potrebu za tim). Papučice imaju isti problem izrade kao i sam volan. Drugim riječima, kol'ko para, tol'ko muzike. 

Naravno, ne očekujte force feedback, vibracije niti bilo kakve fensi-šmensi značajke jer takve se stvari plaćaju. RW Apex je savršen za početnike ili one koji samo žele pristojan volan za malu cijenu. Hori je u tom pogledu odradio više nego dobar posao i kad sve zbrojim i oduzmem, zapravo sam se ugodno iznenadio činjenicom da se nisam susretao s bilo kakvim tehničkim problemima koje, da budemo iskreni, neki spominju u recenzijama. 

Onyx Plus Wireless Controller za PS4/PC

Ono na što ćete često naići u komentarima je podatak da mnogi igrači preferiraju Xbox kontrolere u odnosu na PlayStation kontrolere. Neki će se s tim složiti, neki ne, ali razlike postoje. Ja sam u kategoriji onih koji nisu primijetili bogznakakve razlike. Xbox kontroler je odličan, ali ni po čemu ga ne bih izdvajao u odnosu na Dual Shock ili Dual Sense koji i dalje smatram najboljim kontrolerom na tržištu. 

Ipak, za one koji su u potrazi za Xbox rasporedom tipki i "gljiva", a imaju PS4, Onyx Plus je savršen kompromis. I to za 40-ak eura, a službeno ga je "amenovao" i Sony. 

Radi se o laganom kontroleru, a razlog je to da nema mehanizam za vibracije. O tome je li to prednost ili nedostatak sud ćete donijeti sami jer sve ovisi o tome koliko ste vezani za tu opciju s obzirom na to da je Dual Sense doslovno pokopao ideju klasične vibracije na kontrolerima. 

Imate asimetrične analogne kontrole, bežični je, možete ga koristiti i na PS4 i na PC-ju, ima touchpad i ulaz za slušalice. Ono što nema su podrška za 
žiroskop, lightbar i vibracije. Iskreno, niti u jednom trenutku ništa od toga mi nije nedostajalo. 

S druge strane, originalni Dual Shock samo je 10 eura skuplji, a Onyx ne daje dovoljno razloga da ne iskeširate i tih desetak eura. 

Nintendo Switch Wireless HoriPad

Budimo iskreni, JoyCon je super simpatična i originalna ideja i Switch se od samog starta isticao svojim kontrolerima. U isto vrijeme, grozno su nepraktični, lako se kvare (driftaju) i zapravo su grozan izbor za staru školu konzolaša koji su navikli na klasične kontrolere. Originalni Pro kontroler za Switch odlično je rješenje, ali prokleto je skup.

Hori ima više nego kvalitetnu alternativu. 

Glavna prednost? Više je nego upola jeftiniji što znači da ga možete pronaći već za četrdesetak eura, a ima sve osim vibracija. Budući da svi znamo da su vibracije na Switchu užasne i da ih isključujete otprilike 99% vremena, neće vam nedostajati. U ovom se trenutku doslovno mogu sjetiti samo nekoliko situacija gdje je vibracija imala funkciju koja nije bila "ukrasna".   

Ono što HoriPad ima su žiroskop, akcelerometar i podrška Nintenda (u prijevodu, tu i tamo naići ćete na modele koji su ukrašeni logotipovima Super Marija i Zelde). Još jedna stvar koju ima je fenomenalna baterija koja će potrajati i preko 20 sati. 

D-Pad je malo mekan, ali to je stvar preferencije. Tipke nisu "klikave", ali savršeno reagiraju dok su analogni stikovi čak i malo bolji nego na pravom Switch Pro kontroleru. Možda nije najjeftiniji, ali svakako je među boljima. 

Hori Splatoon 3 Adventure Pack

Za kraj smo ostavili Splatoon 3 torbicu za Switch. Košta dvjestotinjak kuna i unutra možete strpati bilo koji Switch, bio to OG, OLED ili Lite. Unutra vam stanu i svi potrebni dodaci i kablovi, ima remen, Splatoon 3 uzorak i... to je to. 

Torbica. 

Za Switcheve. 

Ako volite Splatoon i treba vam torbica.  

Uređaje ustupio CD Media. 

Pročitajte više