Thomas Bangalter iz Daft Punka otkrio razlog razlaza slavnog dua

Foto: Profimedia

THOMAS BANGALTER progovorio je o svojoj karijeri nakon Daft Punka i objasnio razloge razlaza slavnog dua. Glazbenik, koji je osnovao francuski elektronički duo s Guy-Manuelom de Homem-Christom, rekao je u novom intervjuu da se želio distancirati od zvuka prožetog tehnologijom.

"Daft Punk je bio projekt koji je zamaglio granicu između stvarnosti i fikcije ovim robotskim likovima. Za mene i Guy-Manuela bilo je vrlo važno da ne pokvarimo priču dok se događa", rekao je za BBC.

"Volim tehnologiju kao alat, ali nekako sam prestravljen prirodom odnosa između strojeva i nas samih. Kada je priča završila, bilo je zanimljivo otkriti dio kreativnog procesa koji je u velikoj mjeri temeljen na ljudima, a ne algoritmima bilo koje vrste", rekao je Bangalter i dodao da je jedan od razloga za njegovu distancu od elektroničke glazbe bio uspon umjetne inteligencije i njezin sve veći utjecaj na kreativne poslove.

"Moja zabrinutost zbog porasta umjetne inteligencije nadilazi njezinu upotrebu u stvaranju glazbe", rekao je i dodao kako bi neki fanovi krivo shvatili namjere ovog dvojca.

"U Daft Punku pokušali smo upotrijebiti ove strojeve kako bismo izrazili nešto izuzetno dirljivo što stroj ne može osjetiti, ali čovjek može. Uvijek smo bili na strani čovječanstva, a ne na strani tehnologije. Koliko god volim ovaj lik, zadnje što bih želio biti u svijetu u kojem živimo je robot", objasnio je.

Dolazi iz umjetničke obitelji

I Bangalter i De Homem-Christo odlučili su 2021. godine prestati s radom kao Daft Punk. Nakon njihovog razlaza Bangalter je najavio svoj prvi solo album u više od dva desetljeća, Mythologies, koji je izvorno zamišljen kao baletna partitura i izveden u Grand Théâtre de Bordeauxu prošlog srpnja.

Album izlazi 7. travnja, a već su objavljena dva singla - L'Accouchement i Le Minotaure. O nadolazećem orkestralnom LP-u Bangalter je rekao da ga je projekt privukao jer dolazi iz obitelji koja se bavila umjetnošću – majka i teta su bile plesačice, a stric je bio plesni koreograf.

"Moja je majka umrla prije otprilike 20 godina i povratak u taj svijet povezan je s određenim razdobljem mog života. Dakle, dodaje malo nostalgije, ali u isto vrijeme bila je to veoma nova avantura. Osim toga, svidjela mi se ideja pisanja glazbe koja nije pojačana, koja ne zahtijeva električnu energiju. Bili smo samo ja i notni papir", rekao je glazbenik.

Prošle je godine najavljeno da je na putu knjiga o Daft Punku. Nazvana After Daft, knjiga istražuje povijest benda i njegov utjecaj na scenu elektronske glazbe. After Daft bi trebala stići 2024., a sadržavat će i doprinose umjetnika kao što su Franz Ferdinand, CSS, Disclosure, Porter Robinson i brojni drugi.

Pročitajte više