Tjednih top 5: Najriskantniji reality showovi

DOSTA vam je Farme, Big Brothera, hrpe klinaca koji pokušavaju biti poznati i hrpe poznatih koji pjevaju i plešu? Gledatelji koji su se zasitili besmislenih i već ofucanih realitya čiji tvorci smatraju da je vrhunac zabave ispala sisa ili tračanje u štaglju, zabavu su pronašli u dogodovštinama ribara, kamiondžija, drvosječa, majstora borilačkih vještina i likova koji u divljinu odlaze naoružani usnom harmonikom. Entertainment Weekly nedavno je objavio listu 25 najriskantnijih realitya, a ovdje je pet najboljih.

1. Ax Men/Ice Road Truckers/Deadliest Catch

Sva tri showa dio su posljednjeg reality trenda nazvanog "real-men-in-danger", a sve se vrti oko praćenja svakodnevnih obveza i aktivnosti ekipe koja se bavi najopasnijim poslovima na planetu. Prvi takav bio je Deadliest Catch (danas već u šestoj sezoni), a pratio je avanture posada ribarskih brodova u lovu na crvene kraljevske rakove. Podivljalo hladno more, visoka stopa smrtnosti i opasnost na svakom koraku ono su što je ovakvim projektima priskrbilo status trenutno najboljih realityja u ponudi. Zanimljivo je spomenuti da je kapetan Phil Harris, unatoč svim opasnostima, umro od moždanog udara za vrijeme istovara rakova u luci. Ice Road Truckers pratio je put kamiondžija koji prevoze zalihe preko smrznutih jezera koja zamjenjuju ceste (ruta duga 568 kilometara), a Ax Men prekaljene i najčešće osakaćene drvosječe koji se bore za titulu "kralja planine". Opasni poslovi su ono što je već godinama "in", a samo je pitanje vremena kada će netko kod nas zaključiti da su pirotehničari odličan izbor za sličan show.  

Provjerite: Cops

2. The Ultimate Fighter

Otkad je boks postao preblag za krvožedne gledatelje, bilo je samo pitanje vremena kada će netko nanjušiti da je kombinacija krvavih okršaja i realityja ono što svi očekuju. Šesnaest profesionalnih, ali anonimnih boraca smješteno je u kuću nadomak Las Vegasu, a njihova je misija pripremiti se za konačni meč i potpisati mastan ugovor s UFC-om. Ne treba previše filozofirati, ovo je najkrvaviji reality na TV-u, a dovoljno je reći da se nakon finala šoraju i treneri dvaju suprotstavljenih timova. Kratko i jasno, ako vam je već muka od boksača koji pile grede i natječu se u igri "znanja", a željni ste brutalnih sirovina koje uokolo bauljaju razvaljenih nosova, The Ultimate Fighter vjerojatno je prava stvar za vas. Dvanaest sezona dokaz je da interes itekako postoji.

Provjerite: Fight Quest

3. Survivorman

Bear Grylls (voditelj sličnog Man vs. Wild) možda i jest skloniji Jackass forama, ali Les Stroud je taj opaki igrač koji u stilu Christophera McCandlessa na sedam dana odlazi u divljinu opremljen samo znanjem, usnom harmonikom i švicarskim nožićem. I za razliku od Gryllsa, Stroud u divljinu odlazi bez ekipe snimatelja. Svoje pothvate snima sam, a u slučaju da situacija postane čupava, opremljen je satelitskim telefonom koji vrlo često nije od velike pomoći jer spasiteljska ekipa ponekad ne može doći do njega zbog nevremena. Naravno, u slučaju da postoji opravdani strah od napada polarnih medvjeda ili divljih zvijeri, sa sobom nosi i pušku. Drugim riječima, Stroud sa sobom nosi dosta opreme, ali to ne mijenja činjenicu da su njegovi pothvati i dalje prilično suludi i opasni.

Provjerite: Man vs. Wild, Survivor

4. Ninja Warrior

Iako je u načelu riječ o nešto naprednijoj verziji Takeshi's Castlea, kakvu smo mogli gledati i u ovim krajevima zahvaljujući domaćoj inačici Wipeouta (Srbi su imali Nindža ratnike) i Igrama bez granica, Ninja Warrior (ili Sasuke) svakako je jedan od najzabavnijih. Hrpa debelih i mršavih manijaka natječe se u prelaženju brojnih prepreka i, bez obzira na to koliko se cijela priča činila bezopasnom (jer sve su prepreke obložene zaštitnim materijalom), čekamo dan kada će se netko ozbiljno ozlijediti jer to je, budimo iskreni, i jedini razlog zbog kojeg bismo gledali show koji se vrti oko ljudi koji padaju u vodu ili blato.

Provjerite: Wipeout, Fear Factor, The Amazing Race

5. Kid Nation

Rizik Kid Nationa upravo je sulud koncept koji uključuje skupinu maloljetnika (najmlađi natjecatelj imao je samo osam i pol godina) ostavljenih da prežive u napuštenom rudarskom gradiću. Teško je povjerovati da se ovakav show na televiziji pojavio prije samo tri godine i održao punih trinaest epizoda. Još je nevjerojatnije to da nikom od odraslih nije prošlo kroz glavu da hrpa nekontroliranih klinaca na jednom mjestu možda i nije najpametnija ideja, jer ako su nas "Djeca kukuruzišta" i "Gospodar muha" ičem naučili, onda je to svakako to da klinci bez nadzora znače kaos. Kao što se moglo i očekivati, jedanaestogodišnja djevojčica uspjela se opeći vrelim uljem, nakon čega je "zabrinuta" majka tužila kreatore showa i još jednom dokazala da je ljudska glupost beskonačna.

Provjerite: Baby Borrowers, Ty Murray's Celebrity Bull Riding Challenge

> Ostale komentare autora možete pročitati ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.