Tko je Austrijanka koja će podijeliti naslijeđenih 25 milijuna eura?

Foto: Profimedia

MLADA austrijsko-njemačka aktivistica Marlene Engelhorn ima 32 godine i živi u Beču, a od svoje bake Traudl Engelhorn-Vechiatto je nasljedila 25 milijuna eura. Privukla je medijsku pozornost nakon što je u intervjuu izjavila da je spremna donirati 90 posto svog bogatstva i da se zalaže za porez na bogatstvo.

Marlene je potomak Friedricha Engelhorna, osnivača njemačke kemijske i farmaceutske kompanije BASF, a naslijedila je milijune nakon što joj je baka umrla u rujnu 2022. godine. 

Bogatstvo Traudl Engelhorn-Vechiatto američki je časopis Forbes procijenio na 4.2 milijarde dolara (posebice zahvaljujući prodaji još jedne obiteljske tvrtke, Boehringer Mannheim, švicarskoj zdravstvenoj tvrtki Roche 1997. godine), a i prije nego što je umrla njezina je unuka izjavila da želi predati oko 90 posto svog nasljedstva jer nije učinila ništa da ga zaradi i samo joj se posrećilo na "lutriji rođenja".

"Socijalna pravda je u interesu svih"

Marlene je vrlo glasna zagovornica globalnog poreza na bogatstvo i redovito se pojavljuje u novinama i medijima, a također je jedna od osnivačica inicijative Tax me now koja traži veće poreze za bogate, piše na stranici Millionaires for humanity. 

"Rođena sam u bogatoj obitelji i jednog dana ću naslijediti bogatstvo zbog kojeg nikad neću morati raditi. Milijunaši ne bi trebali odlučivati ​​hoće li na pravedan način pridonijeti društvima u kojima žive i bez kojih nikada ne bi postali milijunaši. Socijalna pravda je u interesu svih. Porezi na bogatstvo su najmanje što možemo učiniti da preuzmemo odgovornost. Oporezujte nas", rekla je u videu prije dvije godine na spomenutoj stranici.

Odrastala je u vili, igrala je nogomet s dečkima

Marlene je odrastala u vili u Beču. Pohađala je škole na francuskom jeziku i svi je pamte po tome što je često ispravljala tuđe gramatičke pogreške. Djetinjstvo je provela čitajući i igrajući nogomet s dječacima, piše Daily Mail.

Marlene je kasnije studirala na javnom sveučilištu u Beču, a učila je njemačku književnost. Također se kasnije pridružila aktivističkim pokretima koji se bave LGBT+ pravima i društvenom nejednakošću, prenosi El Pais. 

Jednom je rekla da se znala pitati zašto njezini prijatelji žive u malim stanovima umjesto da odaberu živjeti u velikoj kući s vrtom kao ona. "Privilegija vam stvarno daje vrlo, vrlo uzak pogled na svijet", rekla je za New York Times 2022.

Naslijedila je 25 milijuna eura i poklanja ih: "Nisam ih zaslužila"

Podsjetimo, Marlene poklanja svoje bogatstvo od 25 milijuna dolara i želi da javnost odluči kome će ga dodijeliti. "Naslijedila sam bogatstvo, a time i moć, a da za to nisam ništa učinila. Država na to ne želi ni porez", kaže Austrijanka.

Zbog toga ona želi da 50 Austrijanaca odredi kako će se preraspodijeliti milijuni koje je naslijedila. Inače, Austrija je 2008. godine ukinula porez na nasljedstvo, čime je postala jedna od nekoliko europskih zemalja koje nemaju nikakav porez na nasljeđivanje. Engelhorn smatra da je to nepravedno. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.