Top 10 igara za PlayStation koje trebate kupiti na ovaj Black Friday

Foto: Press

IGRE su prokleto skupe, ali zato postoji Black Friday.

Stoga smo odlučili napraviti listu naslova koje biste u ovo "popustno vrijeme" trebali nabaviti. Trudili smo se koncentrirati na one s najboljom ocjenom i većinom na svježe naslove, iako ćete pronaći i nekoliko starijih. Naravno, na popustu je hrpa igara i mnoge od njih zaslužile su biti na listi, ali mi smo se odlučili za ovih deset. Uz svaku od njih pronaći ćete i još neke preporuke za slične igre koje nisu uspjele ući na listu, a mogle bi vas zanimati.

I prije nego što krenemo, mali podsjetnik - ako imate namjeru produljiti pretplatu za PS Plus, učinite to sad i uštedite 150 kuna. Ionako će se aktivirati tek kad vam istekne trenutna pretplata.  

1. Hades (20% - 151 kn)

Ovo je vrlo specifična igra i predlažemo da svi zainteresirani prije kupnje pogledaju barem jedan gameplay video jer bilo bi pogrešno površno ga usporediti s Diablom s kojim možda dijeli "tamničarsku" temu, ali je u mnogočemu priča za sebe. 

Naime, ovaj roguelike moderni klasik provjerene ekipe iz Supergiant Gamesa proglašen je jednom od najboljih igara prošle godine, a budući da je PlayStation svoju verziju dobio tek ove godine, bez problema možemo reći da je Hades i jedna od najboljih igara za PS u 2021. 

Ako vas uspije privući, imate stotine sati fenomenalno balansirane igre za smiješan iznos. 

Ako vam se sviđaju igre ovog žanra, provjerite i: Diablo II: Resurrected (25% - 224 kn), Returnal (25% - 449 kn), Dark Souls Remastered (50% - 150 kn), Orcs Must Die! 3 (25% - 165 kn), No Man's Sky (50% - 190 kn)...

2. Far Cry 6 (30% - 364 kn)

Ovaj serijal imao je uspona i padova, bilo je tu bizarnih poteza (da, mislimo na Primal) i naslova koji su se trebali prodavati kao DLC, a ne kompletna igra (New Dawn). No nakon petice koja je nekima bila naporna, a nekima odlična, svi su se više manje složili da je šestica jedan od najboljih, ako ne i najbolji dodatak popularnom serijalu. 

S radnjom smještenom u izmišljenoj južnoameričkoj državi (koja je mješavina svih holivudskih latinoameričkih klišeja), nalazite se u ulozi pripadnika ili pripadnice gerile, a misija je stati na kraj vladavini nemilosrdnog diktatora Antona Castilla (koji je mješavina svih holivudskih diktatorskih klišeja), ali sve je to lako oprostiti jer igra je neopisivo zabavna dok je glavnog negativca utjelovio genijalni Giancarlo Esposito.

Ako vam se sviđaju igre ovog žanra, provjerite i: Call of Duty: Black Ops Cold War (50% - 275 kn), Star Wars: Squadrons (63% - 111 kn), Metro Exodus: Gold Edition (70% - 90 kn), Wolfenstein II: The New Colossus Deluxe (80% - 90 kn), Tropico 6 - El Prez Edition (60% - 164 kn)...

3. Ratchet & Clank: Rift Apart (25% - 450 kn)

Novi nastavak 3D platformera je malo remek-djelo i jedan od trenutno najkvalitetnijih primjera onoga što nova generacija konzola može.

S grafikom i sinkronizacijom koja evocira Pixarove blockbustere, Rift Apart je uz simpatičnu priču i savršenu grafiku uspio servirati i ono što je najbitnije - zabavu, originalnost i igrivost.  

U ovom trenutku vjerojatno ne postoji bolja platformska igra za PlayStation pa ne dopustite da vas ovaj skromni popust obeshrabri. Doduše, za Black Friday su se mogli i malo isprsiti, ali radi se o hit naslovu pa je skroman pad cijene donekle i očekivan.  

Ako vam se sviđaju igre ovog žanra, provjerite i: LEGO Marvel Super Heroes (75% - 67 kn), Sackboy: A Big Adventure (43% - 302 kn), Psychonauts 2 (30% - 315 kn), Sonic Colours: Ultimate (25% - 224 kn), Guardians of the Galaxy (35% - 344 kn)...

4. Ghost of Tsushima Director's Cut (29% - 376 kn)

Ghost of Tsushima jedna je od najboljih (i najljepših) ekskluziva prošle generacije, a ova redateljska verzija (pomalo besmislen, ali trenutno trendi naziv za klasična Deluxe izdanja igara) je vizualno poboljšana za peticu, ispravljeni su neki nedostaci, a tu je i Iki Island ekspanzija koja možda nije nešto bez čega ne možete, ali je i više nego dobar dodatak već ionako fenomenalnoj igri. 

Ako već niste upoznati, radi se o još jednoj igri otvorenog tipa koju bismo najbolje mogli opisati kao Assassin's Creed čija radnja ne stenje pod teretom besmislenih podmisija, ali sa samurajem u glavnoj ulozi.  

Ako vam se sviđaju igre ovog žanra, provjerite i: Mafia: Definitive Edition (50% - 150 kn), Death Stranding DC (20% - 303 kn), Nioh 2 (50% - 150 kn), Yakuza: Like a Dragon (50% - 225 kn), Shadow of War UE (68% - 121 kn)...

5. Deathloop (50% - 264 kn)

Arkane Studios je odličan studio i toga su danas svjesni mnogi. Iako su im neki prijašnji naslovi znali proći ispod radara, to se na sreću nije dogodilo s Deathloopom koji će vjerojatno biti uvršten na mnoge liste najboljih igara 2021. 

Uglavnom, radnja je smještena u šezdesete godine prošlog stoljeća, a vi ste u ulozi Colta Vahna (ili Julianne Blake, ako igrate u multiplayeru). Misija vam je pokokati osam osoba ili "vizionara" prije ponoći i sve to u okruženju koje je mješavina svega na potezu od Groundhog Daya i Edge of Tomorrow do Jamesa Bonda i Quentina Tarantina.  

Pucačina iz prvog lica koja se vješto poigrava s konceptom vremenske petlje definitivno je naslov koji ne biste trebali propustiti, a pogotovo ne s upola nižom cijenom. 

Ako vam se sviđaju igre ovog žanra, provjerite i: Dishonored 2 (80% - 30 kn), Devil May Cry 5 SE (25% - 224 kn), Borderlands 3 (80% - 110 kn), Persona 5 Royal UE (60% - 300 kn), Back 4 Blood (30% - 370 kn)...

6. The Last of Us Part II (50% - 150 kn)

Teško se prisjetiti igre koja je pokupila više neargumentiranog hejta od nastavka jedne od najboljih igara svih vremena.

Nije lako odrediti što je na kraju najviše zasmetalo fanove, ali kad na stranu maknete smiješne analize rezimirane u recenzijama od nekoliko rečenica koje su zatrpale Metacritic u velikoj akciji "bombardiranja ocjene", tisuće i tisuće sati YouTube videa i povrijeđene fanove koji su mislili da će priča biti jedno, ali je bila nešto drugo - dobit ćete fenomenalan nastavak fenomenalne igre. 

Možda ćete ga voljeti više, a možda manje od prvog dijela, ali ovo je sam vrh ponude što se tiče igara koje naglasak stavljaju na narativ i bez sumnje tehnički najsavršenija igra prošle generacije konzola. Isto tako, pripremit će vas za ambicioznu HBO-ovu seriju prema igri koja bi se trebala pojaviti iduće godine. 

 

Ako vam se sviđaju igre ovog žanra, provjerite i: Red Dead Redemption II (60% - 184 kn), Resident Evil Village (57% - 227 kn), Mass Effect Legendary Edition (36% - 351 kn), Life is Strange: True Colors (35% - 292 kn), The Outer Worlds (67% - 148 kn)...

7. Assassin's Creed: Valhalla (50% - 260 kn)

Ovom serijalu nasušno nedostaju svježe ideje i to je kristalno jasno čak i onima koji su odigrali svaki nastavak i svaki remaster koji se pojavio nakon Black Flaga koji je ujedno i posljednji AC koji je uistinu oduševio. 

E sad, ovo je možda loš način da započnete priču o igri koju ste uvrstili na listu naslova koje preporučujete, ali Valhalla je i dalje fantastična igra.

Unatoč svim problemima koje serijal vuče već godinama, treba biti realan. Naime, da ovo nije Assassin's Creed, nego neka druga igra u kojoj se Vikinzi šoraju s Englezima, ocjene bi bile još pozitivnije. 

Iako, 84 na Metacriticu daleko je od loše ocjene. 

Ako vam se sviđaju igre ovog žanra, provjerite i: GTA V (58% - 126 kn), Spider-Man, Miles Morales Ultimate Edition (25% - 449 kn), Watch Dogs: Legion (65% - 182 kn), AC: Origins Deluxe Edition (80% - 128 kn), AC: Odyssey Gold (75% - 193 kn)...

8. Divinity: Original Sin 2 - Definitive Edition (60% - 180 kn)

Da sve ne prođe bez klasičnog RPG-a, tu je i malo stariji Divinity: Original Sin 2 kojeg mnogi smatraju jednom od najboljih "old school RPG-ova" novijeg datuma. 

Točnije, mnogi ga smatraju jednim od najboljih RPG-ova svih vremena. 

Unatoč svim pozitivnim kritikama i nagradama koje je igra pokupila, mnogima i dalje prolazi ispod radara. Doduše, teško je povjerovati da fanovi žanra nisu čuli za ovu igru, ali ovo je idealna prilika za one koji nisu prekaljeni RPG-ovci ili možda nisu još ni dali šansu klasičnom pristupu žanru na konzoli koja je proživjela mnoge pokušaje, ali i mnoge promašaje što se implementacije kompleksnih kontrola tiče. 

Ako vam se sviđaju igre ovog žanra, provjerite i: The Witcher 3 (80% - 70kn), Civilization VI (70% - 66 kn), Demon's Souls (38% - 372 kn), Kingdom Hearts 3 (75% - 132 kn), Wasteland 2 DC (85% - 33 kn)...

9. It Takes Two (38% - 186 kn)

Hazelight Studios specijalizirao se za igre udvoje (ne te!), a nakon solidnog A Way Out izbacili su fenomenalnu It Takes Two koja je također jedna od igara koja će se naći na listi najboljih 2021. 

Akcijska avantura s elementima platformera osmišljena je za dva igrača, a možete ju zaigrati na istoj konzoli s prijateljem ili online. U svakom slučaju, oba će igrača morati naučiti što bolje funkcionirati u paru i kombinirati vještine kako bi riješili hrpu prepreka koje igra stavlja pred njih. 

Kritičari su oduševljeni, a manje od 200 kuna za jednu od najboljih igara godine definitivno nije puno. 

Ako vam se sviđaju igre ovog žanra, provjerite i: Fall Guys (50% - 75 kn), Just Dance 2022 (33% - 301 kn), Tetris Effect: Connected (60% - 120 kn), Puzzle Bobble 3D: Vacation Odyssey (30% - 105 kn), Overcooked 2 - Gourmet Edition (63% - 111 kn)...

10. Cuphead (30% - 105 kn)

Iako je zlatno doba američke animacije i prije znalo biti temom u svijetu video igara, teško je pronaći naslov u kojem to bolje funkcionira nego u Cupheadu koji spada u kategoriju indie naslova, ali djeluje kao apsolutni blockbuster što, s preko šest milijuna prodanih primjeraka i animiranom serijom koja se razvija za Netflix, i jest. 

Ovaj platformer besramno posuđuje od svih klasika ovog žanra, ali za razliku od ostalih imitatora, uspijeva biti nevjerojatno originalan i jedinstven. U isto je vrijeme i prokleto težak, ali s vremenom ćete naučiti cijeniti taj staroškolski pristup igrama. 

Ako vam se sviđaju igre ovog žanra, provjerite i: Little Nightmares II (33% - 147 kn), The Hong Kong Massacre (65% - 44 kn), Shovel Knight: Treasure Trove (45% - 104 kn), Enter the Guneon (50% - 55kn), Horizon Chase Turbo (75% - 37 kn)...