Top 20 hrvatskih ljetnih hitova (da slušate ako niste na Ultri)

Screenshot: YouTube

Nakon što postaje očito da u nevjerojatnom zapletu upravo Alen Vitasović pjeva ljetni hit 2024. godine uz mlađeg kolegu i autora Lima Lena, idemo malo unatrag. Koliko unatrag? Koliko god treba a da ne ulazimo u teritorij crvenih vragova!

Ljetni hit ću generalno definirati kao dobro prihvaćen pokušaj pop pjesme koja je tematski i/ili zvukovno vezana za ljeto i dobar je lubrikant osunčanog plesnog socijaliziranja.

Ovo je popis svih 20 pjesama, za neke ću spomenuti zašto su odlične u više detalja nego za ostale.

Razloge uglavnom možemo potražiti ovdje:

a) imaju dobru i/ili zabavnu poruku

i/ili

b) dostavili su svoju poruku na odličan način

To je nekako i cilj pisanja pjesama, zar ne? (točan odgovor u hrvatskoj industriji je "NE, PA SVE JE PITANJE STILA, KVALITETNA PJESMA ZAPRAVO TEHNIČKI NI NE POSTOJI JER JE STIL VAŽAN, OSIM NARAVNO CAJKI KOJE SU SVE LOŠE, OSIM NARAVNO AKO OSOBNO ZNAM PJEVAČA, ONDA JE OK")

Nikakvim određenim redoslijedom:

20. Severina - Kad si sam

Pjesma koja odlično opisuje osjećaj punog k**ca prosječne žene koja je nezadovoljna životom i jedva čeka godišnji: svaka njegova riječ je nervira, dosta joj je - DOSTA - ova četiri zida! Osjeća se kao da ima tristo deset godina! Treba joj ić na more!

Jako ljepljiv refren, generalno odličan Tutić/Ninčević/Bratoš posao na glazbi i tekstu te jako fokusiranom aranžmanu iz zlatnog doba dok su još radili bengere koji su zvučali uzbuđeno oko vlastitog postojanja. Ne znam čiji je marketinški genij iznjedrio liniju "treba ti boca vina, treba ti Severina" na kraju pjesme za pametan branding, ali hitno mu dajte povišicu na račun parafiskalnih obveznika! Sve u svemu: 9/10 - jedna od najboljih hrvatskih ljetnih pjesama.

19. Daleka obala - 14 palmi

Prvaci splitskog đira u naponu snage jednog od najplodnijih razdoblja regionalne glazbe + izvrstan spot.

18. Hladno pivo - Zimmer frei

Hladno pivo u top formi na jednom od najboljih hrvatskih albuma. Imam osjećaj da sam trebao odabrati neku drugu pjesmu s albuma za ovaj popis, ali ne mogu se sjetiti koju.

17. M.O.R.T. - Meni se skače

Uvod u ljetne hitove za alternativce i jedna od najbezbrižnijih ljubavnih pjesama u povijesti, čista bomba entuzijazma i energije te najosobeniji pop komad na ovom popisu.

16. Haustor - Moja prva ljubav

Ovo je jedan od dva-tri puta na listi da prelazim u teritorij crvenih vragova, ali s dobrom izlikom: Haustor je vlasnik jedne od najvećih hrvatskih ljetnih pjesama, Moja prva ljubav prolazi vajb ček puno prije himničkog refrena, ali tek tu ga digne u stratosferu.

15. Crvena Jabuka band - Niko nije lud da spava

Da sad ne glumimo budale, Crvena jabuka nije baš hrvatski bend. Autori ovog hita su također megamiks: Zlatan Fazlić, Dino Šaran i Miroslav Rus. Razlog zbog kojeg je stavljam u hrvatske hitove jest identitet kojim pjesma odiše: ovdje ima toliko izvrsnih rješenja i inteligentnih referenci na tradicionalne hrvatske zvukove da se pjesma može cijeniti i van melodija i izvrsnih linija poput "cura je ka bila riba - lako se kvari".

Aranžman je rokenrol naslonjen na Dalmaciju, pun je bisera i izvrsno se gradi do strašnog refrena, reference na Naše malo misto su sjajno uklopljene u pjesmu, bekvokali su savršeni, suptilnost i esencijalnost klavijatura je 10/10, čak ni Žerina poslovično lijena izvedba ne može odoljeti neumoljivoj živosti pjesme. Cijela poruka je sjajan geronimo prije ljetnog partijanja uz prisutnost pripadnika seksualno preferiranog spola za sve uzraste, što je užasno teško za pogoditi.

Inače, Zlatan Fazlić je na hrvatskim prostorima podcijenjen iako se radi o kvalitetnom autoru koji je, osim ovog smash hita, napravio i klasike tipa Ni u tvome srcu, Ko je kriv, Pleši sa mnom itd.

14. Stampedo - Jadranska sol

Zbog ove pjesme moj ćaća za Ivanku Mazurkijević kaže “je li to ona što pjeva da je more slano?” i ne treba mi bolji razlog od toga da je uvrstim ovdje. Nije da ih nemam dosta, samo kažem da mi ne trebaju.

13. Danijela Martinović - Brodolom

Da, ozbiljan sam, i da, znam da je ovo više skeč nego pjesma - ali funkcionira! Forica starija od “stoji usred pučine i voda mu do koljena”, ali ovo Grašo/Šola/Kazinoti ostvarenje uz pozitivno presugestivan Gitak spot i Danijelinu superiorno nevinu izvedbu bio je jako dobra stvar za hrvatski pop.

12. Gustafi - Kadi su ta vrata

Gustafi su 1996. napravili istarski ljetni benger, a Istri je trebalo skoro 30 godina da bi prije par tjedana Lima Len i Alen Vitasović konačno to ponovili.

11. Hladno pivo - Ljetni hit

Sjetio sam se! Ne može lista ljetnih hitova proći bez ljetnog hita Ljetni hit, tako je kako je.

10. Connect feat. Jelena Rozga - Dalmatinka

Jedini način da Zagrepčani odrade ljetni hit kako treba je taj da pišu o nečem realnom ko što je ganjanje Dalmatinki preko ljeta, pogotovo kad to rade preko ovako pogođenog instrumentala.

S odmjerenom i raskošnom drugom gitarom, najboljim gostovanjem Jelene Rozge ikad (na odličnom refrenu), njihovi standardno krindž versovi dobivaju kontekst u kojem su valjda jedan jedini put bili najbolja stvar koja se mogla tu repati. Treba istaknuti i živahne adlibove i bekove kroz cijelu pjesmu jer pjesma zahvaljujući njima dobije jako živ duh ljetnog partija.

Ne znam tko im radi bas gitaru, ali u pjesmama iz ovog razdoblja je uvijek bila 10/10, kako treba. Valja spomenuti i Totalno to koja je manje uspjeli pokušaj ljetnog hita, ali ima super momenata, e. g. bas gitara.

Dobar podsjetnik na to da se ipak može napraviti moderna pjesma povezana s hrvatskim specifičnostima te upakirati tematski i produkcijski u nešto neizbježno.

9. Madre Badessa - Guštan

Najzanimljiviji glazbeni pop projekt u recentnoj hrvatskoj glazbi je Madre Badessa maestra Huljića, nema sumnje. Hvala Vjekoslavi koja je blagoslovila ovu pjesmu izvrsnim stihovima među kojima se izdvaja “pasi laju, svi sve znaju” te “kad bi te zva, bil bi mi došla - znam to i sam, da berlav sam”.

8. Prljavo kazalište - Sladoled

Težak i šarmantan slučaj kontinentalne frustracije toplinskim valom s kojim se svi možemo poistovjetiti, a tematski gledano - sve rečeno za Brodolom mogu ponoviti i ovdje. Benger!

7. The Animatori - Komarci (ljeto nam se vratilo)

Još malo kontinentalnih snaga, još malo posezanja za osamdesetima. Indikativno! Što se tiče pjesme, počiva na atmosferi i refrenu i ne treba joj ništa više da postane kultni klasik među ljetnim hitovima.

6. Studio frendo - Mali dućan

Jedna od najsvježijih i najzanimljivijih pojava u hrvatskoj glazbi novijeg doba! Žao mi je što nisu bili aktivniji jer su radili odlično, a najveći hit je svakako legendarna Mali dućan. S dobrim razlogom, pjesma je strašno ljepljiv i duhovit klasik.

5. Jinx - Na plaži

Ako u nekom trenutku posumnjate u činjenicu da je Coco Mosquito apsolutni čarobnjak i vjerojatno najbolji hrvatski aranžer s nevjerojatnim osjećajem za izgradnju pjesme, poslušajte Pompei (ljetna ploča katastrofe) par puta. Utopit ćete sumnju u raskoši izvrsnih instrumentalnih dionica koje se pojavljuju u savršenom trenutku da se istakne točno ono šta je potrebno, a ne prelijevaju se jedna preko druge sve dok vam mozak ne upije svaki pojedinačni dio - točno koliko je potrebno da ih degustirate zajedno. Njam!

Ali da ovo ne pretvorimo u ljubavno pismo vještini ovog genijalca, treba spomenuti fenomenalan tekst koji ljeto promatra u kontekstu čežnje za bezbrižnom mladenačkom kurčevitosti kojom se samouvjereno donose nagle i goleme odluke bez magle iskustva pred očima. Ako vas Yaya ne kupi ulaskom u refren, nema vam pomoći. More je htjelo njihove ruke, a ruke slušale su sve! Dolje na plaži, ona i on bili su sigurni da lako će popraviti svijet!!! Daleko je more, daleko je plaža zabluda! Za jednu noć pokvario se dan… Brrrrr.

Jedino što ovu pjesmu dijeli od 10/10 je osmica na 3:08 koja je samo OK. Solidno podvuče cijelu priču, ali ništa posebno.

Ocjena: 9/10, also, molim vas da slušate i hajpate Coca Mosquita koliko zaslužuje, dao nam je i sve ikad od Jinxa, jednog od najboljih hrvatskih bendova IKAD i onaj odličan pop album Natali Dizdar sredinom 2000-ih!

4. Zoster - Utopija

Rasprava oko toga je li ovaj vrhunac hrvatska pjesma ili nije za 3… 2… 1… (Jest.)

3. Šo!Mazgoon - Na Palagružu

Suludo postignuće megatalentiranog Žana Jakopača impresivna je kolekcija utjecaja sa svih strana svijeta, fuzija udaraljkaške živosti, kreativnog pristupa slojevima gitara, a o svemu što ima veze s vokalnim konstrukcijama da ne govorim. Sjajno! Bonus koji je u svakom smislu potpuno suprotan ovoj pjesmi osim u kvaliteti: Šo!Mazgoon - Zatočen. Kakva pjesmetina!

2. Neno Belan - Sunčan dan

Lista ljetnih hitova bez ove pjesme? Ne pada mi na pamet! Sjajna pjesma, drčan Neno u spotu, zarazna energija i krajnje jednostavna poruka koja je odličan primjer teksta koji ne mora biti kompliciran (pa ni naročito inteligentan) da bi bio fantastičan - pogotovo ako ga zaokružimo onim “para-para-pa-pa-rapa-pam” dijelom.

1. The Beat Fleet - Alles gut

Budimo realni, ova pjesma je najbliže audio esenciji ljenčarenja što naša civilizacija ima za ponuditi. Od savršenog himničkog refrena preko Aleksovih versova koji su manje-više savršeni do ovih klavijatura i perkusije - pjesma nema niti jednu jedinu slabu točku.

U izvrsnoj show-don't-tell maniri, ljenčarenje ovdje nije prikazano u formatu zadaćnice, nego se ubacilo puno karaktera i specifičnih mema kojima nas Aleks, standardno vrstan tekstopisac, uvodi u svoj planet koji nam je svima poznat i na prvo slušanje jasan kao dan.

Imamo reference na glazbu koja se sluša, korištenje riječi "apsoštrumfno", zaključak "to je neugodnoooo", polet na "ti vadiš balun za picigin, a ja letin ka pingvin", a na vrhuncu ovaj ultimativni "ništa mi neće ovaj dan vapšuvari".

Ako niste izvukli poantu svega ovoga, prepuštam vas besciljnim ljetnim hitovima naših glazbenika koji, izgubljeni u vremenu, prostoru i izražavanju, samo pokušavaju staviti kvačicu u rubriku "TREBA TI SINGL ZA LJETO", a ista stvar će se ponoviti za par mjeseci kad eteru trebaju kežualnijesenski hitovi - većinom u obliku balade - i zatim idemo s kućnom nježnom ili bogatom sinatrastom produkcijom za Božić. Onda se život ponovo budi jer je proljeće pa trebamo nešto optimistično, a kad i to završi, pogodite šta dolazi?

LJETNI HITOVI O UŽIVANJU NA PLAŽI JER, ZAMISLITE, LJUDI GENERALNO UŽIVAJU NA PLAŽI!

Koji legitiman ljetni hit sam izostavio?

>>Matija Babić ima ljetni hit

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.