Trebaju li roditelji s malom djecom ići u kafiće i restorane? Evo što kažu Zagrepčani

Foto: Index

U SVIJETU se pojavljuje sve više tzv. child free kafića i restorana koji zabranjuju ulaz roditeljima s malom djecom. Vlasnici kažu da njihovi ugostiteljski objekti nisu predviđeni za djecu, već za odrasle željne mira i tišine, ali da to ne znači da preziru djecu.

Potaknuti nedavnom objavom novinarke N1 televizije Tine Kosor koja je napisala da je konobar u kafiću u Malinskoj njezinom suprugu poručio da "djeca u kolicima nisu dobrodošla u kafiću" i zamolio ga da napusti objekt, odlučili smo saznati što građani misle o ovom postupku konobara te trebaju li roditelji uopće voditi djecu sa sobom u ugostiteljske objekte. Mišljenja su podijeljena.

"Zbog dima cigareta, alkohola, mislim da ne", "Naravno da nije, ima puno boljih i ljepših mjesta da se provede s malom djecom", "U restorane ne bi. Tamo ideš na večeru, nema dijete što raditi poslije sedam sati vani, ali kafići da, jutarnja kava, sladoled i te stvari", "Zašto da ne? Ako mogu roditelji, mogu i djeca. Bolje nego da ih ostave na ulici", "I oni imaju pravo biti sa svojim roditeljima u kafiću", "Roditelji imaju pravo odabira", neke su od izjava prolaznika. 

Bitan je i odgoj djeteta

Jedni smatraju da u ovoj situaciji ovisi i kako su djeca odgojena.

"Ako slobodu zagovaramo nošenjem i nenošenjem maskama, zašto djeca ne bi smjela u kafić. Uostalom, učite ih odmalena nekim stvarima - ponašanju, pristojnosti. Ako se nauče ponašati u kafiću od malena, znat će i poslije. Kako ćete ih odgajati ako im ne pružite priliku?" komentirala je jedna prolaznica.

"Mislim da je bitno da se poštuje kultura, da djeca ne trče oko stola kao što se doma ne bi smjelo trčati. Restoran služi da se sjedne, jede, popriča. Za djecu se može razumjeti da su malo glasni i to, ali ne da smetaju druge dok jedu", rekla je jedna mlada djevojka.

Što građani kažu na potez konobara u Malinskoj?

Na pitanje što misle o konkretnoj situaciji u Malinskoj kada je otac s dvoje djece morao napustiti kafić, odgovori su razni. Neki se slažu s postupkom konobara.

"Žao mi je što roditelji moraju biti s djecom u kafićima, što se ne mogu družiti u nekim vrtnim kafićima, parkovima, gdje postoji i dio za djecu, gdje neće nikome smetati i bit će u primjerenom okruženju", "A čujte, što nije otišao veći kafić? Ja bih to tako napravila ako bih već htjela ići nekud s djecom. Mala djeca tamo nemaju mjesta", "I konobar ima pravo. Uvijek iznad njega netko ima. On samo provodi politiku nekoga tko je to naredio", kažu prolaznici.

"Vlasnici lokala morali bi biti tolerantni"

Neki smatraju da je zabranjivanje boravljenja djece u kafiću ugrožavanje slobode.

"Možda konobaru nije bio dan. Sezona, more, vruće, 7000 kuna", "Ne izbaciti, ali zamoliti da lijepo napuste prostoriju, uvijek sam za to", "Vlasnici lokala bi morali biti tolerantni ili odmah staviti natpis 'zabranjeno s djecom' što je opet ugrožavanje slobode", "Svi imamo pravo ući u kafić, popiti kavu, piće, pogotovo djeca u kolicima koja nikome ne smetaju", "Mislim da se djecu ne bi trebalo izbacivati. Ona nisu ni svjesna što rade, već bi trebalo upozoriti roditelje za djetetovo ponašanje", "Ako su kraće vremena s roditeljima onda je u redu, ali inače je smiješno da djeca provode vrijeme u kafićima i trgovačkim centrima", rekli su građani.

Pročitajte više