Tri, dva, jedan - kuhaj! zapravo uopće nije kulinarski show

Foto: Press

O MASTERCHEFU se može napisati hrpa toga i mnoge zamjerke na koje smo nailazili u medijima i na društvenim mrežama definitivno stoje.

>>Par u Tri, dva, jedan - kuhaj razbjesnio Pažanina: "Ne možete ovo staviti na tanjur"

No, kad sve zbrojite i oduzmete, radi se o nedostacima koji su u većoj slici zanemarivi jer se u konačnici radi o solidnom kulinarskom showu koji s više ili manje uspjeha pokušava pomiriti zabavu za što veći broj gledatelja i ljubav prema kuhanju koja će kandidatima potencijalno osigurati angažmane, požele li to, ili dati vjetar u leđa odluče li ikad pokrenuti neki vlastiti posao.

Masterchef za babe

S tim se dilemama ne bori ekipa RTL-ovog showa Tri, dva, jedan - kuhaj!, koja jako dobro zna da je ovo "Masterchef za babe" i to je vidljivo u svakoj sekundi ovog reality showa, koji se povremeno bavi i kuhanjem, ali većinom toplim ljudskim pričama iz Arene i forama na koje bi vaša baka vjerojatno rekla: "Ah, šašavi su."

I to je legitiman pristup. Ne mora svaki show biti neko uzvišeno preseravanje koje mistificira kuhanje i traži onaj "mišokovačevski" moment kada se nebo spojilo s loncem. Problem je ako Masterchef pokušava biti više kao Tri, dva, jedan - kuhaj!

A Tri, dva, jedan - kuhaj! i u novoj je sezoni nastavio kretati se nišom koju su stvorili i pritom se predstavljati kao primarno kulinarski show iako to realno nije. No, opet, pronalaziti u tome nešto suštinski negativno je pogrešno. Ovo su ti hibridi prilagođeni najširim masama kao što je to slučaj s većinom drugih RTL-ovih emisija.

Marginalno kulinarski show

Pustili smo nekoliko epizoda da vidimo kako će se sve to razvijati, ali ne postaje bolje, već samo potvrđuje sve ono što ste o showu i mislili. Istina, produkcija je kvalitetnija nego u prijašnjim sezonama, a žiri je pristojniji, ali sve je to više-manje identična priča. Ovo je marginalno kulinarski show koji je prilagođen ukusu onih koji ne vole kuhanje, već drame u i oko kuhinje.

Čak su i članovi žirija predstavljeni tako da vam je istog trena jasno da produkcija cilja na to da privuče one koje živo zaboli za cijelu tu chefovsku priču. Jedna je priučeni "gastroguru", drugi je "kulinarski Robert Redford", a trećem je Angelina Jolie jela štrukle i "tražila repete".

I opet, sve je to super jer znamo tko je ciljana publika.

Ovo je više osvrt na činjenicu da ovaj show ni u devetoj sezoni nije odlučio okrenuti ploču, a razlozi su vrlo vjerojatno to da dobitni recept nije potrebno mijenjati jer show do devete sezone nije došao zato što ga nitko ne gleda. Stoga, ne treba se previše pjeniti i prozivati ih zato što se drže onoga što njihova publika najviše voli jer, realno, baka želi Esmeraldu pa zašto joj bez razloga poturati The Wire?

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.