Tužna obljetnica: Na današnji je dan preminuo Paul Newman, oskarovac velikog srca

Foto: Getty

DANAS se obilježava sedma godišnjica smrti velikog američkog glumca Paula Newmana.

Kultni glumac preminuo je 26. rujna 2008. u dobi od 83 godine nakon borbe s rakom pluća, a uz šest Zlatnih globusa, BAFTA nagradu, Emmy, nagradu festivala u Cannesu i niz drugih priznanja, najsjajnije je svakako Oscar za glavnu ulogu u filmu Boja novca iz 1986. godine.

U SAD-u je, osim po filmskoj karijeri, bio poznat i kao profesionalni vozač Američkog sportskog automobilističkog kluba, ali i kao filantrop koji je više od 380 milijuna američkih dolara donirao kroz različite humanitarne organizacije čiji je bio osnivač.

U spomen na velikog glumca, američka je pošta nedavno izdala posebnu poštansku marku s njegovim likom, a svečana ceremonija predstavljanja održala se u Clevelandu, Newmanovom rodnom gradu. Njegova kći Clea Newman i predstavnici humanitarnih organizacija koje je pokrenuo također su nazočili ceremoniji.

"Paul Newman je ostavio neizbrisiv trag u američkom filmu i američkoj kulturi. Volio je život, volio je umjetnost. I, možda najvažnije od svega, volio je pomagati drugima", na ceremoniji je rekao Jeff Camp.

Pročitajte više