Tvorac Sopranosa: Serije postaju sve gluplje. Nešto umire

Foto: Press

SERIJA je sve više i to opažanje jedva da je vrijedno spomena. Naravno, s tom količinom sadržaja dolazi i osjetni pad kvalitete jer jednom kad direktori streaming servisa nanjuše hit, znamo da će ga eksploatirati sve dok iz ideje ne izvuku posljednji trag kreativnosti. 

I dok je to nešto što novinari i gledatelji već neko vrijeme govore, ta misao ima malo veću težinu kad dolazi od Davida Chasea, tvorca kultnih Sopranosa, koji je u jednom od intervjua odlučio kritizirati glavešine streaming servisa tvrdeći da medij sustavno čine manje sofisticiranim. 

U razgovoru za The Times, scenarist i producent tvrdi da kvaliteta TV sadržaja postaje sve gora i sličnija onome što je postojalo u trenutku kada je sa Sopranosima razdrmao industriju 1999. Chase je to izjavio tijekom obilježavanja 25. godišnjice nezaboravne serije rekavši da bi ta obljetnica trebala biti "sprovod", a ne proslava za industriju. 

 

Smetaju mu i reklame na streaming servisima, a obeshrabrilo ga je i to da mu je jedan od direktora rekao da "poglupi" jedan od svojih projekata koji je nudio jednom od servisa. 

"Dakle, sprovod je..."

"Sve više multitaskamo. Zbunjeni smo i gledatelji se više ne mogu fokusirati na stvari pa više ne možemo napraviti ništa što ima previše smisla, što nam zaokuplja pažnju i iziskuje od gledatelja da se fokusiraju. A što se direktora streaming servisa tiče, sve je gore. Vraćamo se tamo gdje smo bili", rekao je. 

Eru nakon Sopranosa nazvao je "bljeskom od 25 godina" i rekao da mu je danas žao zbog gomile talentiranih autora. Kada mu je novinar spomenuo Succession kao primjer pametne i sofisticirane serije, Chase mu je odgovorio da je ta serija zeleno svjetlo dobila prije puno godina: "Dakle, sprovod je. Nešto umire."

Naravno, mnogo je kvalitetnih serija i stvari vjerojatno nisu tako loše kao što Chase tvrdi, ali činjenica jest da se u posljednjih nekoliko godina mijenja situacija u industriji i da dolazi do hiperprodukcije koja se negativno odražava na kvalitetu. 

Chase je na kraju i zanimljivo opisao kako je bilo u vremenima prije Sopranosa: "Tada su mreže bile u umjetničkoj jami. Septičkoj. Proces je bio ogavan. Na sastancima bi uvijek od nas tražili da izbacimo ono zbog čega je epizoda vrijedila. Trebao sam dati otkaz." 

No dodao je i da ih je nakon što su Sopranosi uspjeli "natjerao da požale za sva desetljeća gluposti i pohlepe". 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.