Pala zloglasna "kraljica bjelokosti": Zbog takvih poput nje ubijeno je pola milijuna slonova

Foto:123rf

VLASTI u Africi su uhitile Yang Feng Glan, Kineskinju koja je dobila nadimak "kraljica bjelokosti" jer predstavlja jednu od ključnih osoba u ilegalnoj trgovini kljovama zbog koje je u posljednjim desetljećima ubijeno više od pola milijuna slonova, javlja Fox News.

Glan je uhićena u Tanzaniji nakon što je specijalna nacionalna jedinica godinu dana pratila njeno kretanje između Pekinga, Ugande i Tanzanije.

Ovo je "najzloglasniji trgovac bjelokosti uhvaćen dosad," rekla je američka organizacija za zaštitu slonova Elephant Action u komentaru vijesti.

"To je jako važno uhićenje, najvažnije u Africi u posljednjim godinama, rekla je izvršna direktorica Andrea Crosta. Vlasti se "nadaju da će ona progovoriti i specijalne istražitelje odvesti ne samo do njenih kineskih kontakata, već i lokalnih korumpiranih dužnosnika koji su vjerojatno znali što se događa i pomagali. Ona trguje s bjelokosti posljednjih deset godina i vi ne možete krijumčariti tolike količine tako dugo vremena bez znanja i suradnje dijela lokalnih dužnosnika."


Glan se sumnjiči za financiranje i snabdijevanje oružja i vozila krivolovcima, kao i podmićivanje lokalnih dužnosnika. Lokalne vlasti navode da je ona ključna osoba koja povezuje afričke krivolovce s kupcima u Kini, gdje bjelokost i rogovi nosoroga postižu izrazito visoko cijene, 66-godišnja Kineskinja je optužena da je od 2000. do 2014. godine prokrijumčarila bjelokost u vrijednosti od 3 milijuna dolara. Vjeruje se da u ilegalnoj trgovini sudjeluje od 1980. godine.

Tanzanija je postala središte krivolova zbog bjelokosti u Africi, prema jednom od vladinih izvora u posljednjih pet godina je ubijeno 85.000 slonova. Populacija tih životinja je s 350.000 primjeraka od prije 50 godina pala na nešto više od 100.000 ove godine, piše Fox News.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.