U kojem se razdoblju života mijenja osjetilo ukusa?

Foto: Pixabay.com

BEBE u prosjeku imaju 30.000 receptora okusa koji se obnavljaju na približno svaka dva tjedna.

Svaka jedinka, dolazi na svijet s urođenom težnjom prema stvarima koje će joj pomoći da preživi i da raste, poput slatkog okusa majčinog mlijeka. Kako odrasta, veliki dio tih receptora polako se gubi. U odrasloj dobi, preostane ih svega 10.000.

Iako se i kod odrasle osobe receptori okusa obnavljaju na svakih nekoliko tjedana, često se događa da određena hrana postane manje primamljiva nego što je to nekad bila.

Jedna studija provedena u Ujedinjenom Kraljevstvu tijekom 2015. godine otkrila je da se promjene okusa najčešće događaju u dobi od 22 godine.

Naime, istraživači su pitali 2000 odraslih osoba kada su zavoljeli hranu jačeg okusa poput turšije, češnjaka, špinata, ostriga, šparoge i hrena, i zaključili da većina njih nije počela konzumirati ovakve namirnice prije ranih dvadesetih, prenosi My Recpies.

I dok okruženje i kulturni milje predstavljaju razne faktore koji značajno utječu na stjecanje naklonosti prema određenim okusima, ipak broj receptora u ustima je taj koji određuje vrstu hrane koja će nam se sviđati.

Sudionici studije zavoljeli su određene namirnice iznimnog ukusa, u prosjeku u ovom životnom razdoblju:

  • češnjak: 19 godina
  • turšija: 19 godina
  • curry: 20 godina
  • grah: 20 godina
  • skuša: 20 godina
  • špinat: 21 godina
  • ljute paprika: 21 godina
  • plavi patlidžan: 21 godina
  • hren: 21 godina
  • dagnje: 21 godina
  • parmezan: 21 godina
  • plavi sir: 22 godine
  • inćun: 22 godine
  • avokado: 23 godine
  • šparoga: 23 godine
  • ljuti umak: 24 godine
  • kamenice: 24 godine
  • masline: 25 godina.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.