U osječkom HNK održat će se humanitarni koncert za mir u Ukrajini

Foto: Marko Mrkonjic/Pixsell

HUMANITARNI koncert klasične glazbe Za mir u Ukrajini bit će izveden 11. ožujka u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) kao simboličan izraz kulturne podrške ukrajinskom narodu, izvijestili su u srijedu u tome kazalištu.

Ravnatelj Opere osječkog HNK Filip Pavišić rekao je na konferenciji za novinare kako je humanitarni karakter koncerta dodan naknadno, jer se, u trenutku kada se koncert počeo pripremati, u Ukrajini još ništa nije počelo događati.

"Kako se u međuvremenu dogodila agresija na Ukrajinu, odlučili smo ga posvetiti žrtvama rata u toj zemlji i sredstva od prodaje ulaznica bit će uplaćena na račun hrvatskog Caritasa, koji je povezan s ukrajinskim Caritasom", dodao je Pavišić.

"U programu se mogu prepoznati tuga, ali i herojstvo"

Koncertom će dirigirati Mladen Tutavac, koji je istaknuo kako će program obuhvatiti klavirski koncert br. 4 u G-duru, Ludwiga Van Beethovena, u kojem će kao solist nastupiti pijanist Lovre Marušić, dobitnik brojnih međunarodnih priznanja i nagrada.

"Od pet Beethovenovih klavirskih koncerata ovaj je malo specifičniji, i po svom stilu izrazito naginje romantizmu, iako se naravno čuje i Beethoven u svom klasičnom obliku, a izvedbom ovoga koncerta Lovre Marušić osvojio je 2021. godine srebrnu medalju na međunarodnom pijanističkom natjecanju u Clevelandu", pojasnio je Tutavac.

Tutavac ističe kako su, nakon što je započeo rat u Ukrajini, odlučili promijeniti program i u repertoar uvrstiti simfoniju br. 1 ukrajinskog skladatelja Reinholda Glièrea.

"To je simfonija koja odiše ukrajinskim karakterom, u kojoj se mogu prepoznati tuga, ali i herojstvo, tako da ozračjem odgovara sadašnjoj situaciji i žalosnim zbivanjima, koja redovno pratimo", rekao je dirigent Tutavac.

U izvedbi koncerta sudjelovat će orkestar Opere osječkog HNK, koncertni majstor je Igor Šimonji, a iz HNK su pozvali građane da kupnjom ulaznica za koncert ili uplatama na žiroračun hrvatskog Caritasa pomognu ukrajinskom narodu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.