Ubojice, silovatelji i nekrofili: Luđaci za koje je Charles Manson mala beba

Foto: Wikipedia

CHARLES MANSON, jedan od najpoznatijih kriminalaca i ubojica na svijetu, umro je i svijet je izgubio još jednog serijskog ubojicu čiji su zločini šokirali, ali i fascinirali javnost dugi niz godina.

Međutim, zatvori su prepuni serijskih ubojica koji su još uvijek na životu, a mi smo izabrali šestoricu u usporedbi s kojima Manson djeluje gotovo bezazleno.

Gary Ridgway

Garyja Ridgewaya mnogi bolje poznaju kao ubojicu iz Green Rivera, a "operirao" je tijekom osamdesetih i devedesetih i u tom je periodu usmrtio 49 žena i djevojaka na području Washingtona. Iako je to broj žrtava koji mu je tijekom suđenja utvrđen, mnogi smatraju da je to tek vrh sante i da mu se može pripisati puno više ubojstava (više od 90).

Iako je uhićen 2001., krivnju je priznao dvije godine kasnije, a osuđen je 48 doživotnih kazni i 480 godina zatvora zbog ometanja istrage i uništavanja dokaza.

Njegove žrtve uglavnom su bile prostitutke ili djevojke koje su pobjegle od kuće. Žrtve je najčešće davio rukama, a leševe bi ostavljao u šumama ili područjima s visokim raslinjem. Ponekad bi se vraćao na mjesta gdje je ostavljao tijela kako bi s njima imao seksualni odnos.

Krajem 2001. policija ga je uhapsila u trenutku kada je napuštao tvornicu kamiona u kojoj je radio. Naime, u istrazi koja je obuhvaćala četiri ubojstva, otkriven je DNK i policija ga je povezala s Ridgwayom. Kako bi izbjegao smrtnu kaznu, nagodio se s vlastima i otkrio gdje je sakrio ostale leševe.

Dennis Rader

Većina njegovih zločina počinjena je između 1974. i 1991., a povezali su ga s deset ubojstava (osam žena i dvojica muškaraca) iako neki tvrde da ih je bilo više. Ono što se zna jest da je pratio još nekoliko osoba pa postoji velika mogućnost da bi se oni, prije ili kasnije, našli na njegovoj crnoj listi.

Njegov nadimak bio je "BTK Killer" ili Bind (vezivanje), Torture (mučenje), Kill (ubojstvo) - što je, pretpostavljate, bio njegov modus operandi.

Svoj status serijskog ubojice dodatno je začinjavao pismima koja je slao policiji i u kojima je detaljno opisivao ubojstva, a u pismima si je davao i mnoge nadimke od kojih se jedan, BTK, i zadržao.

Radio je mnoge poslove, a jedna od jezivijih bio je ugrađivanje sigurnosnih alarma u domove ljudi koji su, između ostalog, strahovali i od serije ubojstva koje je on počinio. Policija ga je uhitila 2005., a nakon što ga je policajac upitao zna li zbog čega ga privode, Rader je nonšalantno odgovorio: "O da, mislim da znam zašto". Tijekom ispitivanja priznao je da i da je već isplanirao i sljedeće ubojstvo, a imao je čak i konkretan datum kad to namjerava učiniti.

David Berkowitz

David Berkowitz ili Samov Sin toliko je ukorijenjen u pop kulturi, ali mnogi vjerojatno nisu svjesni da je još uvijek živi i ima 63 godine.

Uglavnom, Berkowitz je većinu svojih ubojstava odradio 1976. i 1977., a već 1978. osuđen je na 25 godina za svaku od svojih žrtava. U samo godinu dana, Berkowitz je uspio ubiti šest i raniti osam osoba koristeći revolver kalibra .44, zbog čega je i dobio nadimak ".44 Caliber Killer".

Nakon što je policija krenula u lov za njim, Berkowitz se dao u bijeg, a murjake je dodatno nervirao pismima koje je ostavljao i u kojima je najavljivao nova ubojstva. Naravno, čim su se pisma dokopali mediji, pretvorili su slučaj u još veći medijski cirkus.

Nakon što su ga uhitili, priznao je sva ubojstva i dodao da je samo slijedio upute demona koji se nalazio u tijelu susjedova psa Harveyja. Iako je objašnjenje bilo ludo, proglašen je psihički sposobnim za suđenje, a kasnije je izjavio i da nije mislio ozbiljno i da je razlog ubojstava bio njegov neuspjeh sa ženama, zbog čega je kao žrtve i birao lijepe djevojke. Medijsko pokrivanje slučaja pretvorilo ga je u medijsku zvijezdu, u čemu je Berkowitz itekako uživao.

Dennis Nilsen

Nielsen, kojeg nazivaju i Ubojicom s Muswell Hilla ili "britanskim Jeffreyjem Dahmerom", ubio je najmanje 12 osoba, a ubijao ih je davljenjem (ponekad i utapanjem). Uglavnom se radilo o mladićima koje je namamio u svoj stan i usmrtio. Sva ubojstva dogodila su se u periodu od 1978. do 1983. u Londonu, a policija tvrdi da se radi o najvećem serijskom ubojici na području Velike Britanije.

Dodatno ih je fascinirala i činjenica da se ne uklapa u nijedan postojeći obrazac jer radi se o smirenom i povučenom čovjeku koji je u svakom trenutku znao da ono što radi nije dobro, a i samog ga je fascinirala činjenica da ne osjeća žaljenje zbog onoga što je učinio žrtvama i njihovim obiteljima.

Uhićen je u veljači 1983. nakon što je policija otkrila ljudske ostatke u začepljenom odvodu zgrade u kojoj je živio. Ušavši u stan, pronašli su vreću s ljudskim ostacima kojih se namjeravao riješiti. Kasnije se ispostavilo da je stan prepun raskomadanih leševa koje je potrpao u sanduke, ormare i ladice.

Paul Bernardo

Bernardo i njegova supruga Karal Homolka počinili su nekoliko silovanja, seksualnih napada, mučenja i ubojstva od 1987. do 1990. Ubili su čak i Karlinu mlađu sestru Tammy koji su prije ubojstva nadrogirali i silovali.

Sveukupno, ubili su tri ili četiri osobe, počinili 13 silovanja i pokušali još šest. Silovanje neimenovane 15-godišnjakinje su i snimali, a kazeta je korištena kao dokaz tijekom suđenja.

Razloge zbog koji je Bernardo počinio ove zločine možemo tražiti u njegovoj obitelji jer njegov otac Kenneth u zatvoru je završio zbog pedofilije, a seksualno je zlostavljao i vlastitu kći. Njegova majka pala je u depresiju i povukla se od obitelji te živjela u podrumu.

Međutim, Bernardo tvrdi da ga sve ovo nije pogodilo i da je uvijek bio sretno dijete. No ispod nasmijane površine s godinama je počeo razvijati mračne seksualne fantazije i uživao je javno sramotiti žene te je premlaćivao one s kojima je bio u vezi. Kad je upoznao Karlu ubrzo je doznao da za razliku od drugih žena, ona ne pokušava potisnuti već potaknuti njegove sadističke nagone, a ishod njihova odnosa dobro je poznat.

Inače, Bernardo je obožavao knjigu "Američki psiho" Breta Eastona Ellisa i tvrdi da ju je "čitao kao Bibliju".

Peter Sutcliffe

Nazivali su ga i Yorkshireskim Trbosjekom, a od 1969. do 1980. ubio je 13 žena i pokušao ubiti još sedam. Njegove žrtve uglavnom su bile prostitutke, a u društvu jedne od njih uhićen je 1981.

Iako neki tvrde da je razlog zbog kojeg ih je ubijao bilo to da su ga prostitutka i njezin svodnik prevarili i uzeli mu novac, ta priča teško drži vodu jer Sutcliffe bi, da je sve pošlo po planu, usmrtio 20 osoba. Policiji je rekao da mu se obratio Bog i dao mu misiju da ubija prostitutke.

Uhićen je sasvim slučajno, nakon što ga je policija zaustavila zbog vožnje s lažnim tablicama u siječnju 1981. Tijekom ispitivanja, dotakli su se i teme brutalnih ubojstava, a on je priznao krivnju.

Pokušao se izvući na neuračunljivost i paranoidnu shizofreniju, ali porota je odbacila tu obranu. Osuđen je na 20 doživotnih kazni.

Policija se našla na udaru kritika jer tijekom lova na ubojicu čak su devet puta razgovarali sa Sutcliffeom i svaki ga put pustili.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.