Umire li Twitter?

Foto: Profimedia

PROŠLO je pet mjeseci otkako je Elon Musk preplatio Twitter, platformu koja je nadišla sva očekivanja zahvaljujući imidžu vjerojatno najutjecajnije mreže. 

Iako su mnogi taj utjecaj dovodili u pitanje i često isticali toksičnost koja je s tog mjesta dolazila, Twitter je postao glavna destinacija za novinare i znatiželjnike koji su željeli pratiti rasprave zanimljivih ljudi koji su upravo tamo stvorili zajednicu u kojoj bi komunicirali međusobno ili s publikom, tvrde u nedavno objavljenom tekstu na TechCrunchu, naslovljenom "Twitter umire".

Mjesto koje je imalo ogroman potencijal

Radilo se o mjestu na kojem su elementi društvene mreže bili u drugom planu, dok se u prvom redu radilo o mjestu na koje ste dolazili zbog informacija. Naravno, to ne isključuje činjenicu da se radilo i o "neslužbenoj aplikaciji za upoznavanje", ali to je u današnje vrijeme više-manje svaka aplikacija na kojoj komunicirate. 

Tijekom godina mnogi su se šalili da je nevjerojatno da je Twitter besplatan zbog količine informacija do kojih ste jednostavno dolazili. 

No, šala je postala stvarnost i Twitter više nije besplatno mjesto, otkako je Musk odlučio promijeniti sve što je Twitter činilo neprocjenjivim mjestom za mnoge. Otjerao je stručnjake, uplašio slavne i počeo maltretirati novinare, dok je u isto vrijeme nagradio loše glumce, spammere i spletkaroše kojima odgovara novonastala atmosfera informacijskog vakuuma. 

I nebitno je radi li se o nesposobnosti ili namjernoj Muskovoj sabotaži, rezultat je isti - Twitter umire. 

Plave kvačice i ostali grozni potezi

Svaki Muskov potez Twitter sve više pretvara u sjenu onoga što je nekoć bio. Odlukama da odblokira profile nacista, dopusti da se toksični tip komunikacije nastavi, naplaćuje verifikaciju ili blokira profile novinara Musk je u rekordno kratkom vremenu uništio vrijednost Twittera, a svaka odluka izazvala je dodatni odljev stručnjaka i korisnika. 

Od prvog travnja počinje i sljedeća, neki će reći posljednja, faza uništenja nakon što na snagu stupi naplata verificiranog statusa koji će prisutnijima učiniti sve one koji su spremni plaćati osam dolara mjesečno.

Svi oni koji su bili verificirani prema starom sustavu izgubit će plavu kvačicu (pod uvjetom da već nisu izbrisali račun). Osim toga što svima daje mogućnost da plate i predstavljaju se kao netko drugi, ova besmislena kvačica povećat će i algoritamsku vidljivost objava korisnika. 

Stvarne korisnike koji su imali kvačice šokirao je ovaj potez koji ih doslovno ucjenjuje kako bi Musku dokazali tko su, a upravo su oni ključni dio mreže. Novi sustav smanjit će njihovu vidljivost, mnogi će napustiti mrežu i to će izazvati dodatnu štetu. 

Musk je najavio i da će pravo glasa u anketama vezanim za politiku mreže imati samo platiše, ali to treba uzeti s rezervom jer Musk je već dokazao da u obzir uzima samo rezultate koji mu se sviđaju.  

44 milijarde dolara da se dokaže ono što smo svi znali

Ukratko, ovo što Musk radi je apsolutni kaos koji vjerojatno samo njemu ima smisla jer radi se o eksperimentu teškom 44 milijarde dolara koji je u proteklom periodu prepolovio vrijednost kompanije. 

S druge strane, čini se da zarada nije ni primarni Muskov cilj jer očito je dovoljno bogat da spiska milijarde dolara na ovako trolaški potez. Doduše, najavio je da će Twitter transformirati u platformu s milijardu korisnika, ali, kako vidimo, to se ne događa. 

Ako je ideja čista destrukcija i stvaranje kaosa zamjenom izvora korisnih informacija i komunikacije mjestom koje nagrađuje neiskrenost, gubljenje vremena i najgore oblike komunikacije, onda je Musk odradio fenomenalan posao u super kratkom vremenu. No, puno toga možete postići s 44 milijarde dolara, a to mogu biti i kompletno glupe i beskorisne stvari. 

Na kraju krajeva, nije ni posebno otkriće da bogatstvo ljudima daje moć da unište ono što je valjalo ili, u ovom slučaju, nešto što je imalo potencijal da postane bolje nego što je bilo.  

Kad sve zbrojimo i oduzmemo, ostaje nam samo staro i dobro poznato pravilo da je stvaranje nečeg uistinu vrijednog izuzetno teško. Uništiti to je neopisivo jednostavno.