Umro Peter Fonda, zvijezda filma Goli u sedlu

Foto: Guliver Image/Getty Images

POZNATI američki glumac, 79-godišnji Peter Fonda kojeg se najviše sjećamo po filmu "Goli u sedlu", umro je od raka pluća u petak ujutro u svojoj kući u Los Angelesu u krugu obitelji. "S dubokom tugom javljamo da nas je napustio Peter Fonda", objavila je glasnogovornica obitelji. 

Snimio je više od 50 filmova, a za film "Uleejevo zlato" (Ulee's Gold) iz 1997. godine dobio je Zlatni globus za najboljeg glumca. 

No najviše će ostati upamćen po filmu "Goli u sedlu" (Easy Rider) iz 1969. godine u kojem on i Dennis Hopper (1936.-2010.) glume glavne uloge, dok se Jack Nicholson, koji je kasnije postao velika zvijezda, pojavljuje u manjoj ulozi. U tom filmu ceste dvojica bajkera putuju motociklima po Americi, putem sreću različite ljude i moglo bi se reći da su u potrazi za stvarnom Amerikom.

Kritičari ga smatraju jednim od najutjecajnijih američkih filmova s kraja 60-ih godina prošlog stoljeća, a s godinama je stekao kultni status. Scenaristi filma bili su Peter Fonda i Dennis Hopper. Peter Fonda bio je i producent, a redateljski dio posla odradio je Dennis Hopper.

Otac Petera Fonde bio je legendarni glumac Henry Fonda (1905.–1982.). Također, Peterova sestra je istaknuta glumica Jane Fonda (81), kao i njegova kći Bridget Fonda (55).

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.