Uski strukići slavnih dama: Što vaš struk otkriva o vašoj plodnosti i bogatstvu

Foto: Guliver Image/Getty Images/Twitter

PROŠLOG petka Kate Middleton ukrala je pozornost javnosti na vjenčanju princeze Eugenie. Vitka brineta u kapelicu je stigla odjevena u ružičastu kreaciju Alexandera McQueena, a javnost je promatrala njenu nevjerojatno vitku figuru svega šest mjeseci nakon što je rodila treće dijete.

Kako pišu britanski mediji, opseg njenog struka iznosi 66 centimetara, deset centimetara manje od britanskog nacionalnog prosjeka. Za usporedbu, navode princezu Eugenie čiji je opseg struka 71 centimetar te Meghan Markle koja se po njima može pohvaliti strukom od 68,5 centimetara.

"Biti vitka nakon poroda oduvijek se gledalo poput neke medalje časti, ali Kate je to digla na razinu umjetnosti. Uzak struk je željeni izgled današnjice, posebice zbog utjecaja poznatih osoba poput Kim Kardashian i Jennifer Lopez koje se hvale svojim ravnim trbusima. To je ultimativni simbol zdravlja, bogatstva i uspjeha", piše Daily Mail, a za potvrdu se obratio plastičnom kirurgu Milesu Berryju iz londonske bolnice Welbeck.

Embed from Getty Images

Alexa Chung, struk od 66 centimetara

"Struk se mijenja s godinama, obično nagore. Trudnoća i porod najviše utječu na njega. Mišići na prednjem dijelu trbuha odvajaju kako bi u abdomen stalo dijete, a ako se ne spoje nakon trudnoće figura počinje izgledati 'kockastije'", tvrdi.

Istraživanja su pokazale da ženski trbusi i "ljubavne ručke" sastoje od različitih tipova masti koje se nalaze na ostatku njihova tijela, konkretno slične su mastima koje se mogu naći u mozgu. Jedna od teorija jest da u ženama raste novi život, koji ima mozak pa je prije i tijekom trudnoće potrebna zaliha tih masti.

"Teže je izgubiti salo s tih dijelova tijela nego primjerice s bedara, ali i zašto mogu nositi veličinu 36,  imati škembicu", dodaje Miles.

Embed from Getty Images

Kylie Minogue, struk od 63,5 centimetara

Profesorica zdravstvene psihologije na Sveučilištu u Surreyu Jane Ogden kaže: "Lijepo oblikovan struk često se izjednačava s bogatstvom, samokontrolom i uspjehom".

"Nije lako održati vitku figuru tijekom života i mislim da društvo na to gleda kao na uspjeh kad imate djecu. Uzak struk odražava naporan rad i samoodricanje", dodala je,

Miles se slaže.

"Može se gledati kao znak bogatstava. Ironično je da su siromašni nekad bili mršavi jer nisu imali što jesti, a bogati su bili debeli. Danas mršavost znači da imate vremena i resurse za angažiranje privatnog trenera", ističe.

Struk predstavlja - u najosnovnijem antropološkom smislu - i mladost i plodnost.

Embed from Getty Images

Gwyneth Paltrow, struk od 73,6 centimetara

"Uzak struk s naglašenim bokovima simbolizira čistoću. U svim filmovima snimljenima prema romanima Jane Austen, većina žena je kad tad trudna. Uzak struk znači da žena nije trudna i da je slobodna. Osim toga, pokazuje ranjivost i traži snažnu ruku da se obavije oko njega", ističe Jane.

Dodaje da su se tijekom povijesti žene mučile da dosegnu što uži struk i povećaju svoju privlačnost.

"Žene su tjerale svoje sluškinje da im utegnu korzet toliko da nisu u njemu mogle disati. Cilj je bio struk toliko uzak da muškarac može oviti ruku oko njega", naglasila je. 

Embed from Getty Images

Nicole Kidman, struk od 70 centimetara

Ističe da su se danas u modu vratile obline, ali na "veoma holivudski i stripovski način". Kao primjer navodi Kim Kardashian.

"Kate izgleda fenomenalno, no morat će raditi na tome da zadrži tu figuru", zaključuje.

Uzak struk smatra se i znakom zdravlja, naročito u ovim vremenima kad se značajan broj ljudi bori s pretilošću. Previše sala oko struka nosi rizik od srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i raka. Liječnici savjetuju svima sa strukom širim od 80 centimetara da krenu na dijetu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.