Uzbuna u Novalji, sezona nikad nije ovako izgledala: Prijeti li Zrću propast?

Foto: Luka Šangulin/Index

DA JE ZRĆE već godinama veoma popularna party destinacija među mladim Britancima, nije nikakva tajna, a kolika je histerija jedno vrijeme postojala u Velikoj Britaniji oko Zrća, najbolje govori činjenica da je čak i BBC 2017. godine prikazivao dokumentarnu seriju "Croatia 2017: The Brits Are Coming", priču o mladim britanskim partijanerima i njihovom provodu na Zrću.

No sudeći prema pričama stanovnika Novalje i onih koji rade na plaži Zrće, stvari se lagano mijenjaju. Tijekom našeg boravka u Novalji, gdje smo snimili što se sve događa na najpoznatijoj hrvatskoj plaži, razgovarali smo s nekoliko lokalaca koji su nam se u neformalnom razgovoru požalili na malobrojnost partijanera ove sezone.

Pada li popularnost Zrća?

"Osjeti se da ih je mnogo manje nego prijašnjih godina, priča se da je ove godine na festival došlo 8000 Britanaca, dok ih je prošle bilo 13 tisuća", požalio nam se jedan prodavač na Zrću. Činjenica jest da se i u samoj Novalji i na Zrću već na prvi pogled vidi razlika u brojnosti turista s obzirom na isto vrijeme prošle godine, kad smo također pratili ludovanje mladih Britanaca tijekom jednog među njima popularnog festivala na Zrću.

>>>Britanci nam otkrili koju drogu uzimaju na Zrću i tko je prodaje: "Za vrećicu mu je dala da je dira"<<<

U centru Novalje ovog se vikenda nešto više ljudi moglo vidjeti samo dok su mladi Britanci čekali party brod koji je bio organiziran u sklopu festivala, a pretjerana gužva se nije mogla osjetiti ni tijekom noćnih sati. Ista situacija se mogla primijetiti i na samom Zrću. Nekad je i usred dana bilo teško pronaći parking ispred popularne plaže. Ove godine smo ga pronašli bez problema, i to u blizini jednog od ulaza oko 1 sat ujutro.

"Navodno ih je dosta otkazalo dolazak ove godine", kaže nam radnica u jednom lokalu na trajektnom pristaništu Prizna i dodaje da je prvih dana festivala bilo gužvi, no i dalje ne kao nekad. Dok su nam se prošle godine lokalci žalili na nerede koje navodno stvaraju mladi Britanci tijekom partijanja u Novalji, ove godine više se žale na njihovu malobrojnost.

Pada li Zrću popularnost među mladim Britancima željnima zabave koji upravo na Pagu otpuštaju sve kočnice?

Ako pitate iznajmljivače apartmana u Novalji - ne dovoljno. Jedna iznajmljivačica požalila nam se da mora odbijati obitelji s djecom koje joj pošalju upit za apartmane jer je svjesna da ih ne može smjestiti u kuću s mladima koji partijaju do ranih jutarnjih sati. "Mi bismo željeli privući natrag obiteljski turizam, ali to je veoma teško u ovoj situaciji", priznala nam je pomalo sjetno.

Oni koji dolaze itekako troše - sve

Ipak, sumnje nema da oni koji i dalje dolaze na Zrće ondje itekako troše. Redovi pred bankomatima u Novalji i na Zrću uvijek su veliki, a Britanci se na cijene ne žale. Dok ih Hrvati smatraju pretjeranima, njima su razumne, kažu. Smatraju da su cijene u redu s obzirom na ono što za njih dobiju.

>>>Pokazuju gole grudi, šmrču koku... Proveli smo noć s partijanerima na Zrću<<<

Oni su Zrćem prezadovoljni, a njihovi dojmovi mogli bi se usporediti s čistom euforijom. "Ovo su mi najbolji dani života", govore neki od posjetitelja, među kojima ima i mnogo onih kojima je put na Zrće prvo putovanje izvan matične zemlje (što je sigurno i jedan od razloga euforije).

Hvale konobare i ljubaznost ugostitelja koji su, čini se, odavno shvatili da je Zrće zlatna koka. Konobarima je, može se iz razgovora s njima saznati, Zrće omiljena radna destinacija za sezonu. Zaraditi se može. No hoće li tako biti još dugo?

I u britanskim medijima sve se više piše o problemima na Zrću. Prošle godine medije u Velikoj Britaniji obišla je priča o ubojstvu mladog Britanca ispred jednog kluba na Zrću. Ove godine snimku tučnjave redara i partijanera prenijeli su The Sun, Daily Mail...

Sve se više priča i o dušikovom oksidu koji mladi Britanci na Zrću ne ispuštaju iz ruku, a u Velikoj Britaniji i još nekim zemljama svijeta je ilegalan ako se koristi u rekreacijske svrhe. Na Zrću se njime fiksaju čak i dok voze automobile.

Javna je tajna i da je Zrće zlatna koka za dilere droge. "750 kuna za kokain, 350 za ketamin. Porukom na Snapchatu su mi poslali cijene droge. Koriste društvene mreže. Objaviš na Instagramu da si na festivalu pa ti pošalju poruku. Pitaju želimo li... Vrlo je jednostavno nabaviti drogu", rekli su za Index mladi Britanci.

>>>Dileri sa Zrća smislili novi način prodaje droge: "Ako lajkaš na Instagramu..."<<<

Nedavno je Index pisao o tome da je hrvatski turizam doživio značajan pad u prvih pola godine, što smo otkrili direktno od brojnih turističkih zajednica na Jadranu. Taj pad vidljiv je itekako i na Zrću (čak i u srpnju), a toga su svjesni i stanovnici Novalje. 

Zbog svega toga nije teško zaključiti da će se neke stvari zaista morati mijenjati.

Čak i na nekad nedodirljivom Zrću.

Pročitajte više