Vasa Ladački napokon je "dojahao" i do Hrvatske



OPATIJA je i večeras, kako on sam kaže, "taoc" Đorđa Balaševića. Nakon fantastičnog koncerta koji je u jednakoj mjeri izmamio i suze i smijeh, Ljetna pozornica u nedjelju je rezervirana za centralni događaj manifestacije "Vasa Ladački u Opatiji" - hrvatsku premijeru filma "Kao rani mraz".


Za one koji ne znaju, ekranizacija je to jedne od Đoletovih najpopularnijih pjesama, "Priče o Vasi Ladačkom". Ideja se kotrljala godinama, a i sama produkcija filma prilično se odužila. Razlog je, naravno, krpanje s financijama i postupno popunjavanje budžeta. I sam Balašević priznaje da film vjerojatno nikad ne bi bio napravljen (ili barem ne za tako sitne pare) da se nije radilo o obiteljskom projektu; najodgovornije uloge u filmskoj ekipi zapale su Đoletovu suprugu i djecu.

Od soundtracka do filma

U međuvremenu je nastao i jedan "falši" Vasa Ladački (preimenovan u Savu Lađarskog), ali to je film od kojeg se Balašević distancira. Njegova pjesma je osnova za priču, a uvelike su korišteni i motivi iz ostalih Đoletovih popularnih songova, a sam Balašević s izradom projekta Ljubiše Samardžića "Jesen stiže, dunjo moja" nije bio povezan.


Balaševićevo filmsko tumačenje pjesme o Vasi započelo je još 2004. godine, i to na prilično neuobičajen način - soundtrackom nesnimljenog filma. Upravo tako je bio podnaslovljen Balaševićev zasad najrecentniji studijski album "Rani mraz", na kojem se Đole, možda više nego ikad prije, okrenuo romantičnim zvucima Panonije. Otprilike istovremeno nastao je i scenarij za film koji će publika u Opatiji napokon pogledati šest godina kasnije.

"Možeš vidjeti film, ali samo iz moje ruke"

Svoju praizvedbu "Kao rani mraz" je doživio u 19. travnja ove godine u Balaševićevom rodnom Novom Sadu. Publika nije ostala razočarana. Kao što kaže sam Đole: "Dosad su zapravo jedine zamjerke na film bile da će se to svidjeti samo 'onima njegovima'. A kome drugome? Ako se ne svidi 'ovima mojima', ništa nismo napravili".

Kakav je točno posao obitelj Balašević odradila, opatijska će publika saznati prva u Hrvatskoj. Ali ni Đoletovi obožavatelji u ostalim "sokacima" neće ostati razočarani. Nakon što je "putujući bioskop" tijekom ljeta obišao brojne lokalitete u Srbiji, turneja se nastavlja u Hrvatskoj. Projekt je to kojim su Balaševići odlučili spriječiti distribuciju piratskih kopija filma, a sve pod radnim nazivom "Možeš vidjeti film, ali samo iz moje ruke". "Karavana" nakon nedjelje napušta Opatiju, ali kako to Đole voli kazati, "samo do idućeg susreta, u nekom drugom gradu, u nekom drugom cirkusu..."

Video - Đorđe Balašević u Opatiji - Da je bilo bolje, ne bi valjalo

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.