Veliki intervju s dermatologinjom: Ovo su jedini pravilni načini zaštite od sunca

Sadržaj nastao u suradnji s: La Roche-Posay

DJEČJA KOŽA je znatno tanja od kože odraslih, što je čini osjetljivom na štetne UV zrake. Jeste li znali da tek pet opeklina od sunca u djetinjstvu može povećati rizik od melanoma za čak 80 posto? Pokazalo je to istraživanje iz 2023. objavljeno u Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology koje je proučavalo utjecaj sunčevih opeklina u djetinjstvu na kasniji rizik od melanoma.

Kako bismo saznali zašto do toga dolazi i kako se osigurati na suncu, u velikom intervjuu razgovarali smo s dr. Anamariom Balić, istaknutom dermatologinjom s dugogodišnjim iskustvom. Dr. Balić radi u KBC-u Zagreb, u Klinici za dermatovenerologiju te nam je otkrila sve što roditelji trebaju znati o zaštiti kože od sunca. Objasnila nam je zašto je dječja koža osjetljivija od odrasle, kako prepoznati znakove oštećenja i zašto do njih dolazi te nam je sugerirala najbolje metode zaštite.

Možete li nam objasniti kako UV zračenje djeluje na dječju kožu? Što točno čini ovu vrstu zračenja opasnom za djecu?

Dječja koža je puno tanja i osjetljivija u usporedbi s kožom odraslih. Djeca u pravilu provode više vremena na otvorenom, čime se povećava izloženost UV zračenju. 

Ponavljajuće sunčane opekline s oštećenjem imaju posljedice na zdravlje kože u vidu preuranjenog i ubrzanog starenja, ali i povećanog rizika za nastanak kožnih karcinoma. 

Osobito se moramo paziti sunčanih opeklina popraćenih plikovima jer već jedna takva reakcija u dječjoj ili adolescentskoj dobi udvostručuje rizik za razvoj melanoma, najozbiljnijeg raka kože. 

Znamo da je dječja koža posebno osjetljiva na sunčana oštećenja. Možete li nam objasniti što je to čini tako ranjivom i koje su specifične karakteristike dječje kože?

Epidermis, vanjski sloj kože, tanji je u odnosu na kožu odraslih, što pruža manji fizički stupanj zaštite od štetnih UV zraka. Također, dječja koža ima manje melanina, a to je čini sklonijom nastanku sunčanih opeklina s obzirom na to da je melanin pigment koji uz samu boju kože pruža i prirodnu zaštitu od sunca.

Pojačanoj osjetljivosti djece na kožna oštećenja od sunca doprinosi i nezrelost imunološkog sustava, koji u toj dobi nema sposobnost reparacije suncem oštećenih stanica kože.

Primijetili smo da nedovoljna zaštita od sunca može dovesti do raznih problema kod djece. Koje probleme najčešće primjećujete? Kako roditelji mogu prepoznati te probleme na vrijeme?

Najprije se susrećemo sa solarnim eritemom, odnosno kožnim opeklinama. One su najčešća kožna reakcija na pretjeranu izloženost UV zračenju. Dovoljno je da djeca tek kraće vrijeme provedu na jačem suncu kako bi došlo do njihova nastanka, odnosno kožnog oštećenja. Djeca sa svijetlom bojom kose, očiju i puti, crvenim pigmentom su pod povećanim rizikom jer teško tamne i gotovo uvijek pocrvene.

I neki lijekovi, poput određenih antibiotika, povećavaju rizik od nastanka opeklina, odnosno povećavaju fotosenzitivnost. Ljeti roditelje treba upozoriti da budu oprezni ako njihovo dijete uzima neki od takvih lijekova kako ne bi došlo do fototoksičnih ili fotoalergijskih reakcija. 

Pri izloženosti glave i potiljka visokoj temperaturi sunca ne smijemo zaboraviti ni na sunčanicu.

Foto: Shutterstock

Koje su najbolje prakse za zaštitu dječje kože od sunca osim korištenja kreme za sunčanje? Postoje li druge metode koje roditelji često zaboravljaju?

Uz korištenje krema za sunčanje preporučuje se izbjegavanje izlaganja suncu između 10 sati prijepodne i 4 sata popodne, kada je insolacija najjača.

Ako se planira biti vani, preporuke su da se boravi u hladu, ispod suncobrana ili krošnje stabla te da se kožu zaštiti odjećom koliko je to moguće. U to spadaju kapa, šešir širokog oboda, duži rukavi, duže hlače i sunčane naočale. Kada biramo materijal i boju odjeće, prednost imaju tamne boje i gušća tkanja s obzirom na to da pružaju bolju zaštitu od sunca, odnosno imaju viši UPF (eng. Ultraviolet Protection Factor). 

Slično SPF-u, UPF nam govori koliko je tkanina snažna u svojoj mehaničkoj zaštiti kože od štetnih UV zraka. Primjerice, odjeća s UPF faktorom 50+ pruža odličnu zaštitu. Ona blokira najmanje 98 posto UV zraka, čime štitimo kožu.

SPF je termin koji često čujemo, ali što on zapravo znači i kako djeluje? Koje brojke trebamo tražiti na kremama za sunčanje i kako štite našu kožu od sunca?

Pojednostavljeno, ako osoba nanese proizvod za zaštitu od sunca sa SPF-om 50, može provesti 50 puta dulje vrijeme izložena sunčevom zračenju, nego bez ikakve zaštite a da ne dođe do crvenila, odnosno kožnog oštećenja. 

SPF (eng. Sun Protection Factor) ili faktor zaštite od sunca definira se omjerom minimalne doze UV zračenja koja uzrokuje crvenilo na koži zaštićenoj kremom za sunčanje te minimalne doze sunčevog UV zračenja potrebnog da se prouzroči crvenilo na nezaštićenoj koži. 

Uglavnom se odnosi na zaštitu od UVB zraka koje su glavni uzrok sunčanih opeklina. SPF-i 15, 30 i 50 efikasno smanjuju apsorpciju UV zraka za 94 posto, 97 posto i naposljetku 98 posto. 

Čini se da je važno znati kada i koliko često nanositi kremu za sunčanje. Kada je prema vašem mišljenju najbolje vrijeme za prvo nanošenje i koliko često bismo to trebali ponavljati tijekom dana?

To bismo trebali činiti stalno i svakog dana jer je UV zračenje prisutno kroz cijelu godinu. Kremu bi idealno bilo nanijeti pola sata prije izlaganja suncu te ju potom reaplicirati svaka dva sata.

Ako se pojačano znojimo ili se kupamo, plivamo, a to je slučaj kod djece koja se brčkaju u vodi na plaži ili bazenu, krema za sunčanje bi se trebala nanositi i češće od svaka dva sata. 

Želim upozoriti roditelje kako dvostruka aplikacija kreme za sunčanje ne povećava SPF, odnosno stupanj zaštite te da se ne bi trebali oslanjati na pojavu crvenila kao signala za ponovno nanošenje kreme jer se sunčane opekline pojavljuju tek satima nakon izlaganja suncu, a kožno oštećenje nastaje puno prije. 

UV zrake prodiru i kroz oblake te i tada možemo izgorjeti. Moramo biti oprezni kada boravimo uz površinu vode, u hladu na plaži, na pijesku ili na snijegu jer se UV zrake reflektiraju od površine, čime je UV indeks viši, a samim time i rizik od oštećenja je veći. 

Za razliku od UVB zraka, UVA zrake, koje uzrokuju fotostarenje i dugoročno oštećuju staničnu DNA, prolaze i kroz staklo, stoga kožu treba zaštititi i za vrijeme vožnje u automobilu.

Postoji li određena količina koju preporučujete? 

Za zaštitu kože lica, vrata i uški kod djece trebamo količinu duljine dva prsta te jednu žličicu za svaki pojedini dio tijela, odnosno za svaku ruku, nogu i prednji dio tijela, koji uključuje prsa i trbuh, te leđa.

Roditelji često ne obraćaju na ovo pozornost, no potrebno je namazati i uši i gornji dio stopala jer su to dijelovi tijela koji su ljeti pojačano izloženi suncu.

Koji su znakovi da je dijete dobilo preveliku dozu UV zračenja i što roditelji trebaju učiniti u takvim situacijama? Kako možemo brzo reagirati i pomoći djeci?

Kad se pojavi kožno crvenilo ili sunčana opeklina, to je znak da je dijete dobilo preveliku dozu UV zračenja. Kada se pojavi eritem, već je kasno jer je stanično oštećenje nastalo puno ranije.

Ako dođe do opeklina koje su karakterizirane crvenilom kože, suhoćom, svrbežom, pečenjem i boli, roditelji trebaju dijete ukloniti sa sunca, ne izlagati ga dodatno ili ga trebaju pojačano štititi odjećom sve dok koža ne zacijeli. 

Preporučuje se djecu često tuširati ili kupati hladnom vodom da se ublaži bol. Znamo preporučiti i umirujuću kupku od koloidne zobi, koja ublažava simptome nadražene suhe kože. Čim se izađe iz tuša ili kade, sugestija je obrisati kožu nježnim tapkanjem te, dok je još pomalo vlažna, namazati hidratantnom laganom kremom ili losionom kako bi se održala vlažnost i umanjilo isušivanje.

Bitno je piti puno tekućine, vode ili izotoničnih napitaka, kako bismo spriječili dehidraciju jer opekline uzrokuju pojačan gubitak vode kroz površinu kože. 

Više puta dnevno možemo djeci namazati umirujuću hidratantnu kremu koja će umiriti nadraženu kožu, no nekada je potrebno posegnuti i za protuupalnim kremama, ako su opekline jake. Ako su prisutni jače crvenilo i oteklina, nelagoda i bol, možemo djeci dati analgetike. 

Ako izbiju plikovi, savjetuje se da ih se ne buši i ne guli jer oni predstavljaju prirodan zaštitni pokrov. 

Znamo da sastojci u kremama za sunčanje imaju ulogu u zaštiti kože. Koji su ključni sastojci u Anthelios kremama za zaštitu dječje kože i kako djeluju na kožu?

Anthelios kreme za zaštitu dječje kože posebno su formulirane kako bi se na najbolji način zaštitila osjetljiva dječja koža. Neki od ključnih sastojaka u Anthelios UVMune 400 Dermo-Pediatrics proizvodima su patentirani fotostabilni filteri Mexoryl 400, Mexoryl SX i Mexoryl XL, koji pružaju širokospektralnu zaštitu od UVB i UVA zraka, naročito ultradugih UVA zraka koje su dugoročno posebno opasne, štiteći kožu od opeklina, kožnog oštećenja te preuranjenog starenja. 

Uz ova dva kemijska filtera tu su i sastojci poput titanijevog dioksida i cink-oksida, mineralnih filtera koji pružaju fizikalnu zaštitu formirajući zaštitni sloj na površini kože od kojeg se UV zrake raspršuju i reflektiraju. Tu su i širokospektralni organski UV filteri Tinosorb S i Tinosorb M koji pružaju dodatnu zaštitu, ali i antioksidansi poput vitamina E koji neutraliziraju slobodne radikale generirane UV zračenjem i štite kožu od oštećenja i oksidativnog stresa. 

Foto: PR

Postoje li posebne preporuke za zaštitu dječje kože tijekom različitih aktivnosti kao što su plivanje ili igranje na otvorenom? Kako najbolje kombinirati zaštitne mjere u tim situacijama?

Ako znamo da ćemo duži period biti izloženi suncu, preporučujem mehaničku zaštitu zaštitnom odjećom. Kod plivanja bi to bila kupaća odijelca sa SPF 50+ uz dodatno Anthelios UVMune 400 Dermo-Pediatrics Invisible Spray SPF50+/ UVA-PF 36 s obzirom na to da pruža vrlo učinkovitu širokospektralnu zaštitu od UV i infracrvenog zračenja, otporan je na vodu i posebno je patentiran kako bi bio blag prema osjetljivoj dječjoj koži. 

Kod igranja na otvorenom uz zaštitu odjećom kožu bih zaštitila Anthelios UVMune 400 Dermo-Pediatrics nevidljivim fluidom ili losionom, koji štite dodatno i od ultradugih, podmuklih UVA zraka, a prikladni su za primjenu na osjetljivoj dječjoj koži te koži sklonoj atopiji. 

Sponzorirani sadržaj donose Index i La Roche-Posay u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.