Video: 12 zabranjenih i kontroverznih reklama

REKLAME su u pravilu onaj iritantni dio programa na komercijalnim televizijama i velik dio gledatelja u idealnoj bi ih situaciji volio zaobići u širokom luku i pod svaku cijenu. No, iz nekog razloga reklame su u našim krajevima postale temom razgovora, a reklame za Tomato i T-Com dosegle su kultni status. Činjenica da reklama (ponekad i prilično glupa reklama) postaje značajnija od emisije, filma ili serije koju prekida, ponešto govori i o kvaliteti sadržaja.

Ipak, fascinacija reklamama nije samo odlika domaćeg gledateljstva pa je internet portal Oddee.com nedavno je objavio listu dvanaest najkontroverznijih i zabranjenih reklama koje su se pojavile u posljednjih desetak godina.

Ono što nakon svega možete zaključiti jest da bi propagandni program uz malo više slobode mogao postati daleko zanimljiviji i pretvoriti se u nešto više od lisice koja vam prodaje prašak (jer to je „lukavi način kupnje“), LSD tripova u kojima dabar glođe deblo, koristi pastu za zube i priča s izletnicima ili kompjuterskih animacija onog što krema s dodatkom „ekstrakta dragog kamena“ čini za vašu kožu. Dakle, nekima od nas uvredljive reklame prihvatljivije su od onih uvredljivo glupih.

1. Levi's

Teško je dokučiti zašto je ova britanska reklama naišla na rez cenzora. Možemo pretpostaviti da je problem u slijepom čovjeku što cenzuru čini još apsurdnijom jer mala je šansa da će bilo koja televizijska reklama uvrijediti slijepu populaciju. Ovo nije jedina njihova zabranjena reklama jer Levi's je tijekom godina snimio cijeli niz uradaka koji su naišli na negodovanje cenzora. Ponekad je razlog bio nasilje, a ponekad je kao razlog navedeno „laganje potrošačima“ (u reklami iz 2005.daje se naslutiti da žene padaju na levisice, a ako ne padaju očito da ih niste kupili dovoljno) što se smatra neetičnim ponašanjem. Naravno, isti taj razlog očito nije primjenjiv na dezodoranse Axe.

2. Hansaplast

Seks pred ušima djeteta očekivano je naišao na neodobravanje televizijskih kuća, ali to ovu reklamu za Hansaplast kondome ne čini ništa manjim Internet kultom. Ovdje vrijedi spomenuti i iznimno popularnu i daleko bolju reklamu za Zazoo kondome koja je na YouTubeu skupila preko 16 milijuna klikova.

3. Centrum

Centrum cilja na stariju populaciju pa je prilično upitno što su ovom reklamom namjeravali postići, a čak bi i mlađa populacija mogla pomisliti da je Centrum odlična droga koja stare babuskare pretvara u modele. Ne treba ni spominjati koliko je to neetično jer nitko ne voli kada ga diler izvalja za novac.

4. Ikea

Pet reklama snimljenih za Francusko tržište početkom 2001.naišlo je na odobravanje u svim ostalim zemljama koje su ih počele prikazivati nekoliko godina kasnije. Zanimljivo je da ih na internetu vrlo često možete naći u kategoriji zabranjenih reklama iako to nikada nisu bile. No, činjenica je da bi u konzervativnijim zemljama dijete koje se igra vibratorom izazvalo sablazan roditelja koji znaju da se takve stvari drže izvan dosega djece. Za razliku od vatrenog oružja.

5. Budweiser

Ova je reklama navodno zabranjena jer u dvadeset i petoj sekundi možete vidjeti sisu, a svi znamo da je sisa smrt za prodaju. Osim ako ne govorimo o filmovima, automobilima, sapunima, knjigama, glazbi, alatu, lijekovima, odjeći, parfemima, namještaju, suhomesnatim proizvodima, sokovima…

6. Xbox

U jeku borbe protiv nasilja u igrama koja ne posustaje ni nakon deset godina jalovog nastojanja da se iskorijeni, krenuti s reklamom koja promovira nasilje (makar ono bilo lažno) nije pametno jer možete biti sigurni da ćete naići na skupinu onih koji bi u tome mogli pronaći još jedan razlog za neosnovano lupetanje o opasnosti video igara.

7. Mastercard

Mastercardova krilatica „neprocjenjivo“  već je godinama predmet sprdnje mnogih komičara koji su na račun njihove reklame stvorili bezbroj skečeva u kojima prednjači Comedy Central. Iako se ova reklama na internetu promovira kao zabranjena reklama Mastercarda, postoji opravdana sumnja da je riječ o jednom od mnogobrojnih skečeva jer teško je povjerovati da bi Mastercard toliko hrabro ušao u stvaranje reklame u kojoj mljekar ubija jednu od svojih mušterija.

8. Microsoft

Reklama je zabranjena premda malo tko može odgonetnuti zašto. Problem možda leži u činjenici da kompjuterski šmokljani, koji su uzgred rečeno jedina skupina koja bi foru sa šifrom na grudnjaku mogla pronaći smiješnom, možda neće u cijelosti razumjeti koncept predigre ili odnosa muškarca i žene.

9. Ceentral Baheer

Prilično je jasno. Vjerski motivi u reklami u kombinaciji s gay Adamom savršen su recept za još  jednu reklamu koju nećete vidjeti na malim ekranima.

10. Universal Mobile

Grupni seks možda nije savršena metafora za odnos mušterije i pružatelja telefonskih usluga, barem ne u našim krajevima. Seks možda, ali više onaj u kojem obje strane ne uživaju jednako.

11. Blackberry

Jedini razlog zbog kojeg se ova reklama nije pojavila na malim ekranima odluka je čelnika da se ne spuštaju na ovako niske grane, ali reklama je ipak dospjela na Internet gdje je stekla kultni status.

12. Agent Provocateur

Nije bilo teško pretpostaviti da će se reklama s Kylie Minogue koja jaše mehaničkog bika naći među najboljim kontroverznim reklamama jer riječ je o reklami koja je početkom ove godine pokupila prvu nagradu DCM-a (Digital Cinema Media) koja je glasačima predstavila deset vrhunskih reklama među kojima su i one Bacardia, Sonya, Coca Cole, Guinessa i Maxella koji je ušao u pop kulturu svojom „Break the sound barrier“. Treba li uopće spominjati da ni jedna od ostalih reklama nema polugoli seks simbol koji jaše mehaničkog bika?

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.