VIDEO Bake kuhaju: Gracijela je čuvarica istarske tradicije, evo što je pripremila

Foto: Index Video

ISTRAŽUJUĆI blago istarske kuhinje, put nas vodi do toplog doma bake Gracijele Damjanić, koja podjednako živi između slikovitog Žminja i romantičnog Rovinja. Kroz Gracijelinu kuhinju kušali smo okuse i tradiciju Istre, ali i zavirili u njeno bogato životno iskustvo i različite hobije.

Gracijela nas je s osmijehom dočekala u svojoj kući kraj Rovinja, spremna pokazati neke od svojih najdražih recepata. Nije ovo samo priča o hrani - Gracijela je žena mnogih talenata. Piše pjesme koje drži u fasciklu, a u Žminju je posvećena očuvanju svoje obiteljske i istarske baštine kroz izložbu predmeta iz svog života, ali i života svojih predaka.

Gracijela nam je pripremila dva starinska jela: domaće fuže s gulašom od teletine i riblju platu. Posebnost je u tome što većinu sastojaka može pronaći u svom vrtu. Dok nam priprema jela, otkriva tajne svojih tradicionalnih recepata.

Gulaš od teletine, jelo koje je uvijek prisutno na zabavama i istarskim svadbama, započinje s lukom, teletinom i aromatičnim začinima uz dodatak maslinova ulja. Dok se gulaš krčka na vatri, Gracijela priprema tijesto za domaće fuže.

U svom učenju vještine kuhanja, Gracijela se oslanja na znanje koje je stekla od svoje none. Spretno valja tijesto za fuže, potom ga oblikuje u tanke fuže, koristeći samo prste i valjak - baš kao što je to radila njena nona.

Za predjelo, Gracijela najprije čisti jadranske srdele, potom ih valja u mješavinu brašna, krušnih mrvica i jaja, te ih prži do zlatno-smeđe boje. Servira ih na podlozi od rikule, uz dodatak inćuna, svježe narezanog luka i cherry rajčica.

Ipak, baka Gracijela ima još jedan tajni sastojak za svoj gulaš - prokuhanu vodu od ružmarina, koju dodaje umaku. Sa strane kuha fuže u slanoj vodi, a zatim ih miješa s umakom od rajčice. Čim zakipi, jelo je spremno za posluživanje.

Ovaj ukusni recept, zajedno s pričom o bakinom životu i njenom bogatom kulturnom naslijeđu, dostupan je na Index Receptima.

Sadržaj donosi Index i Lidl u skladu s najvišim profesionalnim standardima

Pročitajte više